Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

După ce a fost difuzat la Berlin, filmul despre Astrid Fodor a ajuns și la Sibiu. Imagini inedite din tinerețea primarului

După ce a fost difuzat la Berlin, filmul despre Astrid Fodor a ajuns și la Sibiu. Imagini inedite din tinerețea primarului

Documentarul despre primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost realizat de cunoscuta jurnalistă și regizoare Christel Ungar-Țopescu în anul 2021 și a fost difuzat în luna octombrie 2022 în cel mai cunoscut cinematograf din Berlin. Documentarul face partea din seria „Frauenpower” (Puterea femeilor) și reprezintă trei filme despre trei femei care „își stăpânesc viețile și meseriile, sunt angajate în comunitate și implementează proiecte vizionare cu energie și pasiune”. La inițiativa Consulatului German Sibiu, la Sibiu a fost organizat un eveniment de vizionare a filmelor chiar de 8 martie, la care au fost invitate și cele trei protagoniste: primarul Astrid Cora Fodor, Ortrun Rhein, managerul azilului de bătrâni Dr. Carl Wolff și al hospice-ului cu același nume pentru îngrijiri paliative a copiilor din Sibiu, și Caroline Fernolend, președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust, cunoscută pentru angajarea în proiecte precum restaurarea și conservarea patrimoniului cultural, conservarea tradițiilor satelor, promovarea economiilor locale.

Din păcate, din cauza unor probleme tehnice, filmele despre Fodor și Fernolend nu au mai fost difuzate. Noi am reușit însă să privim documentarul și vă povestim detalii inedite aflate de regizoarea Christel Ungar-Țopescu.

Copilăria, perioada studiilor, relația cu rudele, pe de o parte, precum și drumul spre administrația locală și proiectele implementate la Primăria Sibiu, pe de altă parte, sunt principalele teme abordate de regizoarea documentarului.

„Colegii mei spun că sunt ca un tanc rusesc”

„Regiunea Gastronomică Europeană, întâlnirea anuală a sașilor, întâlnirea la vârf a UE, pandemie. Mandatul său a fost cu suișuri și coborâșuri. Ca primar al orașului, a gestionat cu mână forte, neînduplecată și cu hotărâre. A fost prezentă pentru cetățenii orașului, nu în ultimul rând acesta fiind motivul pentru care le-a câștigat atenția și încrederea pentru totdeauna. Sibienii au votat-o anul trecut, pe 27 septembrie, pentru un nou mandat de primar al Sibiului” – așa începe Christel Ungar-Țopescu prezentarea protagonistei sale. După care urmează o descriere a programului de lucru de către Astrid Fodor:

„Colegii mei spun că sunt ca un tanc rusesc. Vin aici de dimineață și plec seara târziu, iar în tot acest timp sunt neobosită, cu toate că și eu obosesc, dar am un program echilibrat. Am grijă să mă culc la ora 22, iar a doua zi mă trezesc între 5 și 6 dimineața. Bioritmul s-a adaptat deja”.

Filmul are 28 de minute, iar interviurile despre viața personală sunt intercalate cu cele despre proiectele orașului. Pe lângă aspectele documentare, filmul este și un ologiu la adresa primarului Sibiului. Pe tot parcursul filmului, cel mai des pe fundal este folosită melodia rock „Power Within” de John Bullaro și Dennis Buikema.

Astrid Fodor, despre prima zi de școală

„Îmi amintesc de prima zi de școală. Marie-Luise a fost numele învățătoarei mele. Nu eram foarte mulțumită atunci cu haina mea. Lucrurile se comandau la croitoreasă, nu se cumpărau, iar eu nu eram mulțumită de haina pentru toamnă – arăta foarte bine, era bej, cu căptușeală, dar mie nu îmi plăcea gluga, fiindcă arăta ca gluga unui pitic. Îmi doream să tai gluga în drumul spre școală, dar nu s-a ținut cont de dorința mea”.

Așadar aveați un simț al modei, concluzionează regizoarea, care o prezintă din start pe Astrid Fodor ca „o femeie puternică, mamă mândră de copiii săi, precum și bunică”.

Regizoarea amintește despre pregătirile pentru summitul UE, care a avut loc la Sibiu, pe data de 9 mai 2019, și afirmă că orașul s-a pregătit foarte bine pentru acest eveniment: „Au fost sudate capacele de canal, pubelele au fost mutate la distanță și au fost montate garduri de securitate. Piața Mică a devenit centru de presă, aici fiind așteptați circa 1.000 de jurnaliști din toată Europa”.

Este pus un accent pe prezența Angelei Merkel la Sibiu, în cadrul summitului, precum și pe vizita acesteia la sediul FDGR, la întâlnirea cu reprezentanți ai minorității germane, în care este însoțită de șeful statului și Astrid Fodor.

„Ideea amenajării Lacului lui Binder mi-a venit după ce am văzut astfel de zone în Germania”

Filmul continuă cu precizarea că deși summitul UE rămâne, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente ale administrației sibiene, „pe agenda edilului se găsește o paletă bogată de proiecte, care acoperă toate domeniile, de la infrastructură, mobilitate și economie, până la cultură, sport și activități de agrement”.

Sunt difuzate imagini din ajunul inaugurării Lacului lui Binder, cu o scurtă intervenție a primarului: „Aspectul acestui lac deranja îngrozitor. În copilărie veneam aici la înot, mi-a povestit tata. Era păcat să nu valorificăm zona”. Primarul Sibiului spune că ideea amenajării lacului i-a venit după ce a văzut astfel de zone în Germania. „Așa mi-a venit ideea unui lac care să fie destinat mai ales sporturilor nautice. Așadar, nu înot, ci sporturi nautice. Nouă ne lipsește o astfel de amenajare, nu doar în Sibiu, ci în general. Sunt prea puține orașe sau și alte localități în care să existe amenajări pentru schi nautic”.

„Tata era microbist. Eu nu eram foarte încântată de fotbal, dar mergeam pe stadion pentru atmosferă”

Astrid Fodor povestește în continuare despre copilăria sa. Pe fundalul lucrărilor la stadionul municipal, primarul își amintește că „tata era mare microbist”. „La noi în casă mergeau și televizorul, și radioul. Tata avea statistici. Pe atunci, echipa de fotbal de aici se numea Șoimii. Începând din clasa întâi mergeam cu tata la fotbal. Sincer, nu eram foarte încântată de fotbal, cât de atmosferă, atmosfera era minunată (...) După aceea, ne opream la „Împăratul romanilor” pentru o cafea și un suc, ce se găsea pe atunci”.

Aflându-se la stadion, Fodor precizează că „este cel mai mare proiect al Sibiului sub aspect financiar”, menționând atunci suma de 30 de milioane de euro (Construcția Stadionului Municipal din Sibiu a ajuns să coste în final circa 44 de milioane de euro – n.a.). „În 2015, a fost înființată o echipă de fotbal, FC Hermannstadt. Au avut o evoluție spectaculoasă și, la un moment dat, au venit la mine reprezentanții clubului de fotbal și au spus că au șanse să ajungă în prima ligă și le trebuie stadion. Principiul e clar: investești în stadion dacă ai echipă. Nu investești în stadion fără să ai echipă”.

„Am încredere în sibieni”

Urmează imagini de la alegerile locale din 2020, în care este prezentată Astrid Fodor venind la secția de votare împreună cu cei doi fii ai ei. „Am încredere în sibieni, știu că sunt echilibrați, că merg la vot pe baza proiectelor și rezultatelor. De aceea, sunt optimistă”, le spunea Fodor jurnaliștilor prezenți la secția de votare, după care a obținut 46% din voturile sibienilor. Camera se mută apoi în biroul primarului, acolo unde „cu încredere, continuă activitatea începută”. În biroul primarului, observăm un tablou mare cu o panoramă a Sibiului, o icoană a Maicii Domnului și un ceas.

„Primarul Fodor privește cu mândrie la orașul său, fiind mândră cu ce a realizat, chiar dacă știe că mai sunt multe de făcut”, spune autoarea filmului, după care îi oferă cuvântul interlocutoarei sale: „Firește mă simt bine, dar știu că am și obligații de îndeplinit față de alegători. Este o mare provocare. Am făcut multe promisiuni alegătorilor, dar nu au fost doar promisiuni goale, fiindcă sunt proiecte realiste, pe care le-am elaborat cu echipa mea. Proiectele sunt dintre cele fezabile, dar nu se fac peste noapte. Vreau să finalizez cea mai mare parte în acest mandat, fiindcă sunt proiecte foarte importante pentru oraș. Cred că trebuie să îndeplinim sută la sută ceea ce le-am promis alegătorilor”.

„Administrația mi se părea plictisitoare”

Despre administrație, Astrid Fodor spune că nu s-a gândit să ajungă vreodată primar, pentru că vedea administrația ca fiind plictisitoare, părere creată în timpul practicii ca studentă. „Când eram studentă, am făcut practică în primărie. Dar nu s-a întâmplat nimic. Ne-au dus într-un birou și am stat acolo. Am fost la autoritatea tutelară, unde am stat și nu am făcut nimic. (Era în comunism). În timpul practicii nu se făcea nimic. De aceea, m-am gândit că administrația este plictisitoare. Am făcut practica și la Rășinari, și la primăria din Biertan. În sala de ședință ne-au amenajat dormitoarele, după care i-am văzut la începutul practicii și după două săptămâni la încheierea practicii. Noi eram patru colege, am făcut excursii, am stat la plajă, ne-am plimbat prin zonă, ne-am dus la Mediaș, dar nu am învățat nimic din administrație (...) După aceea, am constatat că nu e deloc plictisitor, dimpotrivă. Cel puțin, de când sunt în primărie”.

Astrid Fodor, răsfățată

Astrid Fodor a fost singurul copil la părinți, fiind răsfățată de mătuși și tată. „Doar mama era ceva mai severă, având sfaturi pentru fiecare pas pe care îl făcea. Fiica trebuie să facă totul așa cum trebuie, când stătea, când mânca, atunci când se îmbrăca, când învăța și când mergea la sport”, subliniază autoarea filmului.

„Am avut o copilărie frumoasă, am fost singurul copil la părinți. Pentru bunici, am fost prima nepoată, pentru mătușile mele am fost prima nepoată. De aceea, m-au răsfățat bunicii și mătușile mele. Aveam o mătușă care lucra în comerț și mă răsfăța mult; o iubeam mult, era foarte îngrijită. Când era ceva nou în magazine, o informa imediat pe mama, după care mi se cumpăra ce apăruse nou (...) Mama era cea mai severă din familie, dar niciodată nu m-a certat. Dacă nu făceam ceva cum trebuie, avea o atitudine rece, păstra distanța”, povestește primarul.

Astrid Fodor a studiat drept economic și administrativ și spune în film că i-a plăcut studenția. „Îmi făceam datoria de a învăța. Am intrat la universitate pe locul patru, erau mulți pe un loc, nu mi-am făcut de râs părinții. Drept urmare, mi-am meritat libertatea atunci. La universitate am avut note foarte mari. Puteam să-mi împart timpul cum doream”.

Căsătoria și munca la fabrică

În ultima parte a filmului Astrid Fodor o invită pe autoarea filmului în sala unde se înregistrează căsătoriile din Sibiu: „Mi-am dorit mereu să avem o casă de căsătorii. Spațiile vechi nu mai erau corespunzătoare. Este vorba despre un nou drum pe care pornesc oamenii în viață. De aceea, trebuie să îl înceapă într-un cadru plăcut”.

Astrid Fodor s-a căsătorit în anul 1976. Pe soțul său l-a cunoscut când acesta era student la facultatea de teologie ortodoxă din Sibiu. După facultate, Ioan Fodor a devenit preot ortodox la Cornățel. În schimb, ea dorea la Mediaș, la fabrica de pantofi.

„Mă gândeam că dacă soțul meu este din Mediaș, ar fi bine să am și eu postul tot la Mediaș, mă gândeam la fabrica de pantofi de acolo; mă documentasem, aveau 90% export, numai spre America, era o fabrică bună, funcționa minunat. Dar soțul meu, care studiase teologia ortodoxă, a absolvit facultatea și și-a ales postul la Cornățel, lângă Sibiu. Nu a vrut să se întoarcă la Mediaș. Am avut noroc că eram în același minister, Ministerul industriei ușoare. Altfel, nu te puteai muta cum vrei tu în timpul stagiaturii. Am rezolvat repede. Mi-au aprobat mutarea la „Libertatea”, la fabrica de țesături din Sibiu. Mi-am căutat mereu fabrici performante și această fabrică avea mult export. Era modernizată, amenajările erau moderne”.

„Eu am fost mereu cu liberalii”

Din 1978, Astrid Fodor a lucrat la fabrica „Libertatea” din Sibiu. Întâi a fost consilier juridic, apoi economist. După 1989, a fost șefă la desfacere și director comercial în aceeași fabrică.

Din 2002 până în 2008, Astrid Fodor s-a ocupat de partea financiară în consistoriul BECAR. Când au avut loc schimbările din 1989, lucra în fabrică.

„S-au schimbat multe, inclusiv în comportamentul oamenilor. Am avut multe conflicte după 1989. Eram numai femei în diferite birouri. Apăruseră partidele, era ceva nou. Unii erau cu social-democrații, alții cu țărăniștii, cei mai mulți erau cu social-democrații, eu am fost mereu cu liberalii; aveam discuții foarte aprinse, dure, ne-am certat mult. atunci apăruseră sute de ziare, birourile erau pline de ziare. Mai mult se citea ziarul decât se lucra. Se dezbătea tot timpul despre politică, chiar și în cercul de prieteni. Atunci s-au stricat prietenii din cauza politicii. Fiecare își reprezenta opinia cu violență. Nu exista o comunicare reală”, povestește Astrid Fodor.

Filmul se încheie cu difuzarea imaginilor realizate de Primăria Sibiu cu ocazia modernizării Băii Populare, acolo unde a avut loc și o parte dintre interviurile pe care i le-a luat Christel Ungar primarului. „Ideea refacerii totale a fost dintre cele mai bune”, a spus Astrid Fodor.

„Am timp și pentru shopping”

Întrebată dacă are timp pentru plimbări prin oraș, Fodor a răspuns: „Da, sigur. Merg la cumpărături, merg la shopping. De plimbat, mă plimb mai puțin, nu am timp. Cei mai mulți salută, cu unii stăm de vorbă. Mie îmi place că oamenii nu te opresc să-ți spună că au probleme și că vor să fie rezolvate”.

Documentarul se încheie tot cu o notă personală, în care primarul Sibiului spune despre relația bună cu membrii familiei sale, dar precizează că toate rudele au emigrat: „Toate rudele sunt în străinătate. Rudele mamei și tatei sunt de mulți ani emigrați. Unii au emigrat dinainte de 1990, iar alții după”.

Fotografii: capturi video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 15417

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

22 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Asta cu stadionul e o logica ciudata, trebuie sa ai stadion ca lumea , ca echipe o sa apara intotdeauna la un moment dat. Sansele sunt si mai mari cu un stadion bun. Daca se construia mai repede, fara sa tina cont de liga in care sunt echipele din Sibiu, nu mai statea vreo trei ani in pribegie FCH. Dar felicitari pentru viteza cu care s-a construit, pacat ca inainte s-au pierdut vreme si bani cu peticirea lui de catre alde Constructii SA.
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Frau, sunteți primar DOAR DATORITA realizărilor fostului primar.... Nu puține a schimbat față orașului.... Ați administrat orașul și mai bine (stadion) și mai rău (lacu lu Binder).... Aveți votul meu.... Vă prefer oricând haitelor de politicieni galbeni, roșii sau de alta culoare... De aici pana la a face documentare despre puterea femeilor este cale lungă... Ficțiune...
Raspunde

VP

Acum 2 ani

Și uite așa, încet, încet, începe Campania Electorală...Și Astrid din nou candidează, dar nu că vrea ea sau FDGR-ul ci că Johannis are nevoie să-i țină locul ocupat 1-2 ani, apoi să demisioneze pe motive medicale... Joannis va fi "liber de contract" și firește va dori să revină la Primăria Sibiu.
Raspunde

Ciorapel

Acum 2 ani

Ai impresia că Iohannis o să poată cobora din înaltul jilț al Cotrocenilor pentru a ocupa un modest birou de primar Intr o urbe de provincie? :)
Raspunde

Ilie de la Sculărie

Acum 2 ani

Cred că la NATO aspiră Führer-ul nostru

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Chiar crezi ca Iohannis s-ar baga la primarie? :))) una e prim ministru ca Boc, alta e presedinte 10 ani.

Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

„Colegii mei spun că sunt ca un tanc rusesc”. Câtă dreptate au colegii dvs. Exact ca un tanc rusesc - greoi, ineficient, depășit total de realitatea zilei de azi.
Raspunde

V.S.

Acum 2 ani

uite asa am pierdut 2 min. aiurea citind in diagonala despre pensionata de mai sus. Doar un documentar despre viata ei ii mai lipsea egoului ei supradimensionat!
Raspunde

Cusnir Lucian

Acum 2 ani

Felicitări Dna Primar pentru realizările domniei sale.Nu pot însă să trec cu vederea faptul că în legislatura 1996-2000 când eram membru în CLMdin partea PL93, personal am ce cerut într-o ședință de consiliu amenajarea lacului Binder,lucru discutat de subsemnatul cu actualul director al Camerei de Comerț dl Iordănescu.Pacat însă că au trecut peste 20 de ani până la realizarea amenajării. Nu știu ce interes a trezit filmul in rândul publicului german.Banuiesc că foarte mare ,din moment ce au uitat complet sau nu au mai fost interesați să lămurească cine le-a sabotat conductele,creind economiei germane probleme uriase, incomensurabile!!!
Raspunde

Marioara Vecerzan

Acum 2 ani

ar trebui sa schimbati vorba aia cu "tancul rusesc", ca de un an incoace am vazut cu totii ce inseamna tancurile rusesti: niste fiare vechi din desene animate. Insa pe de alta parte, poate se potriveste cu actuala administrare a burgului nostru. Numa zic...
Raspunde

D.G

Acum 2 ani

În contextul războiului, analogia "tancului rusesc" a venit puțin deplasată! În rest, cum spune VP mai sus, las' că vine Dl Iohannis şi n-are de muncă...
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

Jenanta pledoarie! Hai sa facem locuri de joaca in Sibiu (apropo, e bine gandita "plaja" la lacul lui Binder? Aia in chiloti stau la strada, in timp ce sporturile nautice pornesc din spate, unde cei ce stateau la plaja aveau intimitate...)... ca sa nu vedem ce lipseste cu adevarat in oras!
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Pupa-va-si sicriul vostru de criminali liberali....Ce n-a reusit dictatura comunista sa profaneze si distruga la om, a reusit crima, hotia si coruptia capitalismului romanesc. Distinsa Doamna liberala, Astrid Fodor, se preface ca nu are informatii si nu citeste presa cu asasinatele, talhariile si actele teroriste de distrugere comise asupra romanilor de Cartelul caracatitei liberale din Sibiu. In tara ucideti, talhariti si furati populatia de-o uscati iar la straini va camuflati in demnitari onorabili, curati si pe deasupra transparenti.
Raspunde

Cusnir Lucian

Acum 2 ani

Am scris și eu un comentariu De ce nu este postat? Nu conține injurii ,este civilizat dar ironic
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bravo, Frau Fodor!

Acum 2 ani

O prefer pe actuala doamna primar, chiar daca am contestat-o din rasputeri, fata de nulitatile din PNL si elgibitistii scoliozati din USR!

Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Mai ceva ca tineretea revolutionara si doctoratul Elenei Ceausescu! Cultul personalitatii! Nimic nu-i nou sub soare!

Raspunde

Cichicean

Acum 2 ani

D-na Fodor nu e prea repede sa incepeti campania electorala? Sa speram ca in 2024 se termina in Sibiu epoca Fdgr-Pnl.

Raspunde

Emil

Acum 2 ani

O promovati degeaba, cine s-a fript cu escrocul Iohannis sufla si-n Fodor.

Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

La cum o stiu pe Fodorita, pana-n 2024, va uita ca trebuie sa candideze...

Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

La ce candidaturi se profilează prevăd că sibienii o vor regreta ; oricât ar fi de conflictuală , autoritară , arogantă pe alocuri și rar cooperantă , după ea rămân destul de multe făcute ( și o mare nerealizare :spital nou , extinderea intravilanului și Zona Metropolitană pentru care am avut toate condițiile politice …) ; prevăd același regret și la Președinție : cu toată ostilitatea cu care e privit cel in mandat , gândiți-vă la alternative : Geoană P… cul ( cadorisit de Vanghelie ) , Ciolacu ( hăitasul lui Haysam și vâslașul lui Dragnea ) , Ciucă …( puneți voi calitatile șefului de promoție - fiul șoferului Comandantului Corpului lll de Armată in … 1980 ) ; ca sa nu mai amintim de cele “ exotice “ - sa nu le spun altcumva : GS , Ș , CG și alții . Cum am eșuat in dezvoltarea unei clase politice / administrative ?

Raspunde

Dumitru

Acum 2 ani

Pur si simplu, tot ce a facut dna primara, nu s- au calat pe dorintele si necesitatile Sibiului si sibienilor. Prin cele facute s- au facut, s- au incurajat firmele de casa. Ex: strazi care nu trebuiau asfaltate, au asfaltate: Cismadiei. Moldoveanu,etc, strazi asfaltate in bataie de joc: Cibinului, Raului, Metalurgistilor, etc! Nu s- a finalizat importul de biciclisti din Asia, locuri le de parcari au dus la reducerea turistilor, etc! Si altele...si altele...DECI A INCEPUT CAMPANIA? IAR CANDIDEAZA?

Raspunde

Pintilie

Acum 2 ani

Femeia asta n-a fost in stare sa demoleze Hotelul de 2 lei din fata stadionului desi avea si are toate parghiile: Presedentie, Guvern si Primarie, Cat de slab trebuie sa fie cineva care a facut excedent bugetar 3 ani la rand desi a fost avertizat ca-i va fi luat?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus