Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Variantă propusă de un senator sibian: să-ți bagi mașina în tren, pentru a traversa Valea Oltului. Răspunsul ministrului Grindeanu: Putem încerca, dar doar pe variante mai lungi

Variantă propusă de un senator sibian: să-ți bagi mașina în tren, pentru a traversa Valea Oltului. Răspunsul ministrului Grindeanu: Putem încerca, dar doar pe variante mai lungi

Pentru a nu-ți viața în pericol pe Valea Oltului, și eventual pentru a scurta drumul, un senator de Sibiu propune CFR să introducă o rută Vâlcea – Sibiu în care să poată fi transportate autoturismele și șoferii care nu vor să traverseze defileul pe șosea. Ministrul Sorin Grindeanu l-a luat în serios însă spune că ar fi fezabil doar un traseu mai lung.

Senatorul AUR de Sibiu, Gheorghe Adrian Cătană l-a întrebat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu dacă s-a luat în considerare varianta încărcării autoturismelor pe vagoane speciale, pentru a scoate din traficul auto câteva zeci de autovehicule zilnic, ”ținând cont că atât gara din Sibiu, cât și cea din Râmnicu Vâlcea dispun de rampe de încărcare/descărcare”, după cum precizează în interpelare.

Grindeanu susține în răspuns că varianta Sibiu – Râmnicu Vâlcea nu e fezabilă din cauza distanței scurte, timpul de încărcare și descărcare al autoturismelor fiind prea lung pentru o rută atât de scurtă.

”În cazul utilizării unor vagoane pentru transportul autoturismelor în trenurile de călători, autoturismele ar trebui prezentate la îmbarcare cu suficient timp înaintea orei de plecare a trenului, pentru a putea fi predate personalului operatorului feroviar și încărcarea în vagon (circa 30-60 minute), totodată asigurându-se și timpul pentru manevrarea vagonului și atașarea lui la tren (circa 15-20 de minute dacă se folosește o locomotivă pentru manevră, în funcție de aranjamentul liniilor stației). Având în vedere timpul de încărcare/descărcare al autoturismelor, un astfel de mod de transport ar fi lipsit de atractivitate pe distanțe scurte și medii. Astfel, transportul autoturismelor în vagoane atașate trenurilor de călătorii pe distanțe lungi, de exemplu Timișoara – Constanța va fi analizat în cadrul viitoarelor studii și strategii pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de transport feroviar din România”, se mai precizează în document.

Servicii existente în Europa și SUA

În mai multe state europene există posibilitatea de a călători cu autoturismul urcat pe o platformă de tren, pe rute speciale.

Auto-Train este operat de Căile Ferate Franceze și oferă servicii pe tot parcursul anului de la Paris până la Nisa, Narbonne, Brive, Bordeaux, Toulouse, Biaritz, Avignon și Briancon.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte servicii feroviare auto, Auto-Train transportă separat mașinile și pasagerii. În general, mașina va pleca prima, iar pasagerii o vor urma cu un tren de pasageri o zi mai târziu mașina putând fi ridicată la terminalul de autotren.

Costurile urmează un model similar cu cel al trenurilor de pasageri, în sensul că rezervările din timp sunt adesea mult mai ieftine.

În Statele Unite, Auto Train este un serviciu feroviar zilnic, care străbate 1.376 km pentru pasageri și automobilele lor, operat de Amtrak între Lorton, Virginia (lângă Washington, D.C.) și Sanford, Florida (lângă Orlando). Auto Train este dealtfel singurul serviciu de tren auto din Statele Unite.

Pasagerii călătoresc în scaune de vagon de clasă sau în cușete de dormit private, în timp ce vehiculele lor sunt transportate în vagoane de marfă închise pentru transportul automobilelor, numite autoracks. Trenul poate transporta până la 320 de vehicule și include, de asemenea, vagoane salon și vagoane restaurant.

Sursa foto: www.amtrakvacations.com.au

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Canaris

Acum 1 an

Aoleu și vai de capul nostru.... Ce ne facem dacă ajung ăștia la putere?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Grindeanu, cel ma slab ministru al transportului ever. psd
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Grindeanu a devenit expert in hotii fezabile prin investitii gonflabile practicate de gruparile PSD-PNL.
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

Hai ca nici cu hauristii nu ne este rusine! Auzi, sa umbli 3-4 ore in loc de maxim 2! Asata gandire economica...Sau Catana ce meserie are?
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Nu sunt PSD-ist dar dacă fiecare Ministru de Transporturi își făcea treaba ca Grindeanu aveam autostrăzi și căi ferate.
Raspunde

Io

Acum 1 an

In Elvetia se foloseste transportul masiniloc cu trenul, dar ca sa treci muntii din cauza ca e zapada mare si nu se poate dezapezi, cum ar fi Transfagarasanul, e foarte buna aceasta metoda si rapida, dar nu cred ca e o varianta pentru valea oltului.
Raspunde

Hans Dieter Carcalete

Acum 1 an

As propune sa impachetam toata tara asta si sa o ducem in Elvetia, cu tot cu populatie, doar sa nu mai fie guvernata de prapaditii de conducatori actuali!
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Ideea pare buna, dar problemele stau in gandirea romanului, nu este prea deschis la schimbari in interiorul tarii, pe cand afara le incearca pe toate. Ar putea implementa de test, o perioada anume, sa vada daca exista cerere. Dar prima data dezvoltate caile de transport, apoi dezvoltarea unei aplicatii pentru rezervari, infrastructura din gari (parcari automate accesate din aplicatie), doritori ar fi, mai ales ca sunt oameni care vor sa doarma pe drum ca sa poata sa isi vada de treaba la destinatie. Si varianta de mers la mare cu masina nu e rea. Dar, avem nevoie de persoane calificate care sa puna in practica aceste idei pana la cele mai mici virgule.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Doamne fereste ce elucubratii. Pentru 80 de km amarati sa stai 5h sa incarci si sa descarci masinile din tren. Sa stai in trafic alte 2h pana la gara. Bai astia chiar au neuroni in cap sau le sta capul asa doar sa nu le ploua in gat. Asta pe langa nesimtirea cu care ne rad in fata doar din cauza ca toti analfabetii astia nu au fost in stare sa faca 100km de drum in 35 de ani. Dumnezeule ce țară
Raspunde

Robert

Acum 1 an

Pe indivizii aceștia ii testează careva psihic la ce aberații debitează? Mai mult de o singura ora nu faci in trafic in cazul in care nu sunt lucrări, după care urmează autostrada!!! Cum sa îți încarci masina dacă ai una la dispoziție și nu ești nevoit sa mergi cu trenul? Amin!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus