Consiliul de administrație al Romgaz a aprobat în cursul acestei săptămâni încheierea a două contracte pentru finalizarea termocentralei de la Iernut, investiție de 268 de milioane de euro, care trebuia pusă în funcțiune acum trei ani și care este finalizată în proporție de aproximativ 90%. Contractele vor fi încheiate cu spaniolii de la Duro Felguera, cei cărora le-a fost reziliat contractul pentru exact aceeași lucrare în urmă cu doi ani.
CA al Romgaz a aprobat în ședința din 29 martie încheierea unui contract de achiziție pentru finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a termocentralei de la Iernut cu societatea Duro Felguera SA, din Spania. Totodată, a fost aprobată și încheierea unui contract de tranzacție, ”cu scopul rezolvării unor diferende între părţi şi a finalizării lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut”. ”Facem precizarea că Contractul de Tranzacţie va intra în vigoare în termen de 5 zile de la data îndeplinirii tuturor condițiilor suspensive prevăzute în acesta, una dintre aceste condiţii fiind aprobarea Adunării Generale a Acționarilor Romgaz”, se arată în raportul curent dat publicității de societatea din Mediaș prin intermediul Bursei de Valori București.
Diferendele dintre Romgaz și societatea spaniolă fac și obiectul unui proces aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, proces în care Duro Felguera și Romelectro SA solicită anularea notificării de reziliere emisă în 2 aprilie 2021. Notificarea viza contractul încheiat între Romgaz și asocierea Duro Felguera - SA Romelectro SA, semnat în 2016, potrivit căruia termocentrala de la Iernut trebuia livrată ”la cheie” în ianuarie 2020.
După prelungiri repetate, în care a fost invocată și insolvența în care a intrat compania spaniolă din asociere, contractul a fost reziliat de Romgaz. La acel moment, potrivit constructorilor, termocentrala de la Iernut era finalizată în proporție de 93,14%. Circa 93% este procentul de finalizare avansat și de responsabilul tehnic cu execuția. Pe de altă parte, o firmă independentă angajată de Romgaz arăta că, de fapt, proiectul de la Iernut are un avans de 80%.
Azi, cel târziu luni
Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a anunțat că semnarea contractelor se va face după aprobarea acestora de către Adunarea generală a acționarilor societății. ”O să anunţăm piaţa în cel mai scurt timp în ceea ce priveşte preţul, cât şi termenul de finalizare, contractul nefiind încă semnat. (...) Termenul depinde foarte mult de aprobările corporative. Nu pot să dau un termen până ce nu am finalizat semnarea contractului(...) În acest moment, avem în plan probele de producţie să fie făcute pe parcursul anului curent”, a declarat Popescu, citat de Agerpres.
O investiție de importanță strategică
Noua termocentrală va funcționa cu patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producerea aburului, cu trei niveluri de presiune, și două turbine cu abur. ”Toate cele patru cazane recuperatoare vor funcționa în paralel și vor putea alimenta cu abur oricare dintre cele două turbine cu abur. Cele trei grupuri Diesel vor asigura oprirea în condiții de siguranță a instalațiilor în situația lipsei totale de energie electrică din exterior și repornirea de la zero a primei turbine pe gaz”, descriu cei de la Romgaz câteva detalii din procesul tehnologic al noii investiții.
Puterea brută a termocentralei va fi de 430 de MW, adică mai bine de un sfert din deficitul de energie electrică al României.
Citește și Dosar Romgaz: centrala după care Transilvania așteaptă reînvierea producției de energie electrică
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: termocentrala iernut termen , contract executie termocentral , romgaz termocentrala iernut co , Duro Felguera
Vizualizari: 2581
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
BB
Acum 7 ore
Sibian și eu
Acum 7 ore
AUR
Acum 8 ore
Kokos
Acum 8 ore
Kokos