Marţi,
16.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Primul Smart Lab din Sibiu. Primii instruiți aici vor fi profesorii de TIC de la școlile din oraș. Astrid Fodor: va fi disponibil pentru desfășurarea de lecții deschise pentru toate materiile

Primul Smart Lab din Sibiu. Primii instruiți aici vor fi profesorii de TIC de la școlile din oraș. Astrid Fodor: va fi disponibil pentru desfășurarea de lecții deschise pentru toate materiile

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță marți deschiderea primului laborator „Smart” din oraș. Acesta se află la parterul imobilul din Piața Mică nr. 22. Începând din 24 aprilie, orice persoană interesată - elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani - se va putea înscrie pentru a urma cursuri în acest laborator, Primăria Sibiu urmând să pună la dispoziție pe site-ul sibiu.ro un modul de programări în acest sens.

Primăria Sibiu în parteneriat cu Asociația INACO, compania Shape Robotics și Samsung România au finalizat amenajarea primului SMART LAB din județul Sibiu, un spațiu dedicat tuturor celor care doresc sa dobândească competențe digitale: elevi, profesori sau cetățeni de orice vârstă, arată sursa citată.

“Ideea partenerilor de la INACO, Shape Robotics și Samsung a venit în contextul perfect, în care Primăria Sibiu a depus un proiect pe PNRR pentru echiparea unităților de învățământ cu echipamente IT inteligente, precum table digitale și computere performante, deschizând astfel toate cursurile către instrumentele digitale ca mijloace de învățare. Smart Lab-ul va fi mai mult decât un simplu laborator de informatică, urmând să fie disponibil pentru desfășurarea de lecții deschise pentru toate materiile, elevii putând să își dezvolte astfel creativ și concret competențele digitale,” transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, prin intermediul unui comunicat de presă remis Turnul Sfatului.  

Locația pentru Smart Lab a fost pusă la dispoziție de Primăria Sibiu, în imobilul din Piața Mică nr. 22, la parter, iar dotările au fost oferite gratuit de Asociația INACO și companiile Shape Robotics și Samsung.

Acestea includ:

-  Display interactiv de 85“ (tablă interactivă)

- 9 computere All-in-one, dotate cu touch screen și procesoare de ultimă generație, interconectate într-o singură rețea cu computerul profesorului și cu display-ul interactiv

- 28 de kit-uri de roboți programabili pe 2 nivele, în funcție de pregătirea celui care interacționează: nivelul basic – programare la nivel de block logic și nivelul avansat de programare în limbajul Python 

-  O imprimantă 3D și filamente de mai multe culori 

- Un scanner 3D care formează imaginea tridimensională a oricărui obiect pentru ca acesta să poată fi produs de o imprimantă 3D

- Un scanner performant pentru informații pe suport tipărit sau pentru manuale  

-  9 creioane 3D cu filamente de 20 de culori cu care copiii vor putea crea un obiect în spațiu sau plan. Spre exemplu, pe o simplă foaie cu desenul unui fluture, copilul poate crea un desen bidimensional sau tridimensional

-  Un sistem de videoconferință alcătuit dintr-o cameră 4K și un sistem de sunet profesional (sound bar) 

-  Mobilier ergonomic individual, adică birourile la care se vor așeza elevii și profesorul. 

-  8 ochelari VR cu o bibliotecă de peste 100 de filme educative, cu posibilitatea încărcării de noi materiale 

Cine poate folosi acest Smart Lab

Într-o primă etapă vor fi invitați în laborator profesorii de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor din unitățile de învățământ preuniversitar din Sibiu. Aceștia vor parcurge un modul de instruire pentru utilizarea echipamentelor din dotarea Smart Lab-ului, ulterior având posibilitatea să îi formeze pe toți învățătorii și profesorii din școlile de care aparțin.

Începând cu data de 24 aprilie, orice persoană interesată (elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani) se va putea înscrie pentru a urma cursuri în acest laborator, Primăria Sibiu urmând să pună la dispoziție pe site-ul sibiu.ro un modul de programări în acest sens.

Activitățile de aici vor fi asigurate de studenți ai Universității Lucian Blaga – Facultatea de Inginerie, în baza unui protocol semnat între Primăria Sibiu și această instituție. Acestea vor include:

-  Cursuri de inițiere sau dezvoltare a competențelor digitale – în speță, utilizarea computerului pentru sibienii cu vârsta peste 8 ani. 

-  Diverse lecții deschise la mai multe materii școlare, prin folosirea ochelarilor VR cu filme educative. 

-  Cursuri educative de programare și robotică, pe niveluri de competență 

-  Sesiuni de formare a profesorilor pentru utilizarea tablelor interactive.  

Parteneriatul pentru SMART LAB este valabil timp de 3 ani, astfel că elevii sibieni vor putea urma pe rând cursuri aici. 

Primăria Sibiu va reveni cu detalii referitoare la înscrieri și programul de cursuri, precizează oficialitățile.

foto Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus