Asumată de România prin PNRR, Legea privind mobilitatea urbană include – prin proiectul aflat în dezbatere – multe din obiectivele pe care, spre exemplu, și le-a asumat și municipiul Sibiu prin cea mai recentă versiune a Planului de mobilitate urbană. Proiectul creează și posibilitatea limitării accesului vehiculelor în zonele urbane în funcție de normele de poluare, spre exemplu. Iar acesta este unul din motivele invocate de cei care se împotrivesc legii, care ar îngrădi libertatea de mișcare.
”10 – 20 – 30 – 40” este rezumatul obiectivelor pe care Sibiul și le-a propus prin Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) până în 2030. În sensul că transportul public ar urma rentabilizat cu 10%, noxele produse de transport în oraș vor fi reduse cu 20%, oriunde în municipiu se va putea ajunge în 30 de minute (fără utilizarea mașinii personale), iar 40 va fi numărul de km de noi piste pentru biciclete care urmează a fi amenajate.
Reducerea locurilor de parcare, crearea de benzi dedicate transportului în comun și încurajarea deplasării pe jos ori cu bicicleta fac parte din lista acțiunilor enumerate în PMUD-ul Sibiului, ca necesare pentru atingerea obiectivelor asumate.
Aceleași principii sunt vizate și de proiectul Legii privind mobilitatea urbană durabilă, care după ce a trecut de Senat a ajuns în cursul zilei de ieri în plenul Camerei Deputaților. ”Scopul prezentei legi este de a stabili condițiile necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient și incluziv prin realizarea unor condiții mai bune de mobilitate în zonele urbane și rurale, reducerea gazelor cu efect de seră din transporturi și creșterea siguranței rutiere în zonele urbane, utilizând soluții verzi și digitale”, se arată la articolul 2 al legii în discuție.
”Orașele sunt pentru oameni”
Precum Sibiul, toate municipiile din România vor trebui să elaboreze, până la finele lui 2025, planuri de mobilitate urbană durabilă, care urmează a fi centralizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în vederea întocmirii unui plan național.
Și, tot la fel ca și cel de la Sibiu, PMUD-urile vor trebui să prevadă măsuri pentru creșterea siguranței tuturor participanților la trafic, în special a celor vulnerabili, redistribuirea spațiului străzilor echitabil (nu doar pentru mașini personale, ci și pentru transportul public și cel nemotorizat), mijloace de transport public nepoluante și ușor accesibile, care să aibă prioritate în trafic prin benzi dedicate, încurajarea mobilității active (mers pe jos, cu bicicleta), dezvoltarea zonelor pietonale, reducerea parcărilor pentru vehiculele poluate. Practic, ceea ce urmăresc autoritățile este să reducă numărul de autovehicule la mia de locuitori.
”Dezvoltarea orientată spre transportul public” (DOT) este un alt principiu introdus prin proiectul de lege și înseamnă ”proiectarea și realizarea spațiilor urbane și periurbane pentru a integra comunități, activități, clădiri și spațiu public, cu asigurarea unor conexiuni facile prin mersul pe jos și cu bicicleta, precum și asigurarea unor conexiuni și servicii de transport public eficiente către restul orașului”.
”Atât în zonele propuse spre urbanizare, cât și în zonele deja urbanizate propuse spre regenerare, modurile de transport vor fi prioritizate încă de la faza de proiectare în această ordine: mers pe jos, mers cu bicicleta, transport public, autoturism personal. Tot din faza de proiectare vor fi prevăzute și benzile dedicate transportului public de călători”, art. 19 din proiectul Legii privind mobilitatea urbană durabilă
Ministerul Dezvoltării urmează, ulterior aprobării legii, să elaboreze un ghid cu măsuri propuse primăriilor pentru calmarea traficului auto și creșterea siguranței pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor publice (pietoni, bicicliști sau utilizatorii altor vehicule cu două sau trei roți).
Termene
Cel puțin cinci procente din mijloacele de transport în comuni din orașe vor trebui să fie din categoria celor cu emisii poluante 0 până la finele lui 2025. Procentul crește o dată la trei ani, astfel încât până în 2040 cel puțin jumătate din flotele de transport public urban să fie din categoria celor cu emisii poluante zero.
Relevant pentru Sibiu (la fel ca și pentru celelalte reședințe de județ) este și termenul de 31 decembrie 2025, până când vor trebui instituite benzi dedicate transportului în comun pe traseele unde aceste mijloace de transport înregistrează o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.
”Autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în orașe”, art. 39 din proiectul Legii mobilității urbane
Zone cu taxe
Prin noua lege este creată posibilitatea ca primăriile să stabilească așa-numitele ”zone cu nivel scăzut de emisie” (ZNSE), practic arealuri urbane în care accesul este gratuit doar pentru anumite categorii de vehicule, cele poluante, în special, fiind nevoite să plătească tarife de acces.
”În interiorul perimetrului ZNSE este permis accesul doar pentru autovehiculele care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții: a) respectă standardele de emisii ale zonei; b) achită tariful aferent zonei, dacă este cazul; c) sunt exceptate sau beneficiază de reducere de până la 100% de la plata taxei”, se arată în proiectul de lege. Metodologia de elaborare a regulilor de acces în ZNSE urmează să fie aprobată de Guvern la șase luni de la adoptarea legii în discuție.
” ... vă dau o veste tristă, nu sunteţi!”
Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților, unde în cursul zilei de ieri, 5 aprilie, au fost programate primele dezbateri în plen, după ce Senatul l-a adoptat în ședința din 2 februarie.
Prezentat de Daniel Surdu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, proiectul legii n-a prea apucat să fie dezbătut. Un deputat PSD a remarcat că nu este respectată procedura, că lipsește un secretar, din rândul USR, în sală au început vociferări și aplauze, iar ședința s-a încheiat fără nicio discuție pe fondul proiectului. ” Dacă credeţi că sunteţi la dumneavoastră pe moşie... vă dau o veste tristă, nu sunteţi!”, a fost una dintre ultimele replici consemnate de stenograma ședinței fără niciun rezultat (stenograma poate fi consultată aici).
Conspiraționiștii: vrem cu mașina proprie peste tot
Prin intermediul rețelelor de socializare au început să se distribuie masiv în ultimele zile o serie de mesaje care îndeamnă cetățenii să ceară deputaților din circumscripția fiecăruia respingerea acestei legi. Una ”distopică”, în viziunea celor care o contestă, și, mai mult, una care ”ascunde o condiționare tiranică, neconstituțională și antidemocratică, care permite crearea așa-ziselor «orașe de 15 minute»”, după cum este descrisă într-un mesaj preluat cu copy-paste de cei care îl promovează.
”Această «lege» ar încălca grav libertatea de mișcare și multe alte drepturi fundamentale, permițând controlul discreționar al statului asupra modului în care cetățenii se deplasează, ceea ce este inacceptabil! Dorim și avem dreptul deplin și inalienabil să ne mișcăm în țara noastră când, unde și cum dorim, fără restricții și suprataxe, conform drepturilor si libertăților consfințite (iar nu dăruite) de Constituție, de democrație și statul de drept”, face parte, de asemenea, din mesajul pe care românii sunt îndemnați să îl transmită deputaților lor.
La fel ca și alte teorii conspiraționiste, nici cea referitoare la ”ocultul plan al orașelor de 15 minute” nu este o creație mioritică. După cum arată și analize ale jurnaliștilor de la New York Times ori de la revista de tehnologie Wired, citate de Libertatea, conceptul urbanistic care încurajează deplasarea blândă și transformarea orașelor în zone cât mai accesibile pietonilor este amplu combătut de activiștii de extremă dreaptă și adepții ai teoriilor conspiraționiste care văd în acest concept o nouă acțiune a unui invizibil guvern mondial.
”Orașele celor 15 minute” reprezintă o viziune urbanistică potrivit căreia orice obiectiv de interes (de la locul de muncă la școală, magazin, parc ori spital) trebuie să poată fi accesibil în cel mult 15 minute. Conspiraționiștii văd în acest concept o nouă formă de ”carantinare” ori chiar forme moderne de ”lagăre de prizonieri”.
Consultă aici, în format integral, proiectul Legii privind mobilitatea urbană durabilă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: zon , Dezvoltarea orientată spre tra , plan mobilitate urbana durabil , lege mobilitate urbana durabil , legea mobilitatii urbane durab , sibiu masuri limiteze utilizar , mobilitate sibiu
Vizualizari: 16690
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Ana
Acum 9 ore
Ngelu
Acum 9 ore
Dd
Acum 10 ore
Adelin Dan
Acum 10 ore
FLOD