Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Sibiul va fi ”10 – 20 – 30 – 40” în opt ani. Al doilea plan de mobilitate urbană, supus consultării sibienilor

Sibiul va fi ”10 – 20 – 30 – 40” în opt ani. Al doilea plan de mobilitate urbană, supus consultării sibienilor

Un peisaj idilic este creionat în al doilea Plan de mobilitate urbană durabilă, pe care Primăria Sibiu tocmai l-a lansat consultării publice. Planul are rolul de a oferi suport accesării de fonduri europene nerambursabile pentru (re)amenajarea infrastructurii de deplasare prin Sibiu. Un oraș ”10 – 20 – 30 – 40” promit reprezentanții Primăriei Sibiu până în 2030. În definitiv, un oraș în care peste opt ani principalul mod de deplasare prin oraș va fi cel cu bicicleta.

Primăria Sibiu anunță deschiderea procedurii de consultare publică a PMUD-ului elaborat pentru perioada 2021 – 2030, consultare în vederea obținerii avizului de mediu. Documentul de peste 600 de pagini a fost elaborat în urma unui contract semnat în ianuarie 2021, pentru suma de 380.000 de lei, cu FIP Consulting (societate din București, cea care la Sibiu a realizat și proiectul pistei de biciclete aflată acum în construire pe malul Cibunului, dar și PMUD-ul municipiului Oradea, finalizat de anul trecut).

Ce înseamnă ”10 – 20 – 30 – 40”

La fel ca și planul pentru care au fost plătiți 250.000 de euro în 2017 (detalii aici), această a doua variantă a PMUD-ului pornește de la analiza situației existente în traficul din Sibiu, corelat cu localitățile învecinate, propune o viziune, precum și o serie de proiecte cuprinse mai apoi într-un plan de acțiune.

Iar viziunea actualului PMUD este ca, peste opt ani, Sibiul să fie un municipiu ”10 – 20 – 30 – 40”. 

10 se referă la infrastructura de transport, într-un mod destul de alambicat – prin rentabilizarea economică a transportului public cu 10% se va genera ”bunăstare pe termen lung”. ”Creșterea eficienței economice a sistemului de transport, prin reducerea costurilor de operare, viabilizarea sistemului public de transport, creșterea cotei modale a transportului public și, nu în ultimul rând, rentabilitatea economică a întregului pachet de investiții în infrastructura de transport va fi de minim 10%”, se arată în planul supus consultării publice.

20 se referă la reducerea noxelor din oraș. ”Scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră și a emisiilor CO2 generate de sistemul de transport în municipiul Sibiu cu 20% până în 2030, contribuind astfel la îndeplinirea obligațiilor climatice asumate la nivel național și european”.

30 este prima promisiune concretă a noului PMUD și anume că Sibiul va putea fi parcurs în orice loc din orice punct în cel mult 30 de minute, fără a utiliza mașina personală. ”Dezvoltarea infrastructurii, a sistemuui de transport public și a alternativelor de mobilitate, astfel încât din orice punct al orașului, către orice destinație, locuitorii, turiștii sau persoanele care lucrează în Sibiu să poată realiza călătoria în maxim 30 de minute cu cel puțin un mod de transport durabil”.

În opt ani, se angajează Primăria, vom putea ajunge oriunde și oricând în Sibiu în cel mult 30 de minute, fără a folosi autoturismul personal pentru deplasare ori alte mijloace considerate ”nedurabile”. Sursa foto: Primăria Sibiu

În fine, 40 are legătură cu kilometri de pistă de biciclete pe care administrația îi promite până în 2030. ”Susținerea mobilității active, nepoluante și nemotorizate, prin dezvoltarea infrastructurii velo prin realizarea a noi 40 de km de piste de biciclete în municipiul Sibiu, încurajarea deplasărilor nemotorizate pentru atingerea unei cote modale de minim 40% până în 2030, devenind astfel principalul mod de deplasare cotidiană în interiorul municipiului”.

Frazele așternute în PMUD sunt compuse din cuvinte ”mari”. ”Viziunea de dezvoltare a municipiului Sibiu va fi îndeplinită printr-o abordare integrată și holistică a obiectivelor strategice privind îmbunătăţirea eficienţei economice, a reducerii impactului asupra mediului, a creșterii accesibilităţii, siguranţei și a calităţii generale a mediului urban, Sibiul afirmându-se astfel ca «Orașul 10-20-30-40»”.

Planul de acțiune

Noua versiune a PMUD este împănată la capitolul ”Planul de acțiune” cu fraze de genul ”coridoare integrate de mobilitate urbană”. Precum cel aflat în execuție acum pe Calea Dumbrăvii (cu bandă dedicată pentru autobuze și piste de biciclete separate de carosabil), Primăria propune în următorii opt ani realizarea din fonduri europene nerambursabile a coridorului ”Calea Șurii Mici” (despre care Turnul Sfatului a scris aici: Calea Șurii Mici: șase benzi de circulație ”pe unde se mai poate”, șase giratorii și 1.060 de arbori) și a celui care să conecteze Mihai Viteazul – Rahovei – Iorga (despre care Turnul Sfatului a scris aici Cel mai mare proiect de reconfigurare a traficului din Sibiu, încredințat unei firme din Cisnădie. Vizate sunt bd. Mihai Viteazul, Rahovei, N. Iorga și Calea Cisnădiei).

 

Mai sunt amintite astfel de coridoare între Calea Dumbrăvii și Piața Unirii, pe strada Lungă și pe Calea Cisnădiei. Aceasta din urmă ar urma transformată într-o stradă cu două benzi de circulație, dintre care una destinată autobuzelor. ”Prin reconfigurarea Căii Cisnădiei se propune realizarea a doua benzi de circulație în sens unic, dintre care una dedicată pentru transportul public, prin renunțarea la parcările laterale la bordura. În același timp, parcările perpendiculare vor fi reorganizate în parcări la bordură, mărind astfel suprafața destinata deplasărilor pietonale”, se arată în planul supus consultării publice, care mai face referire și la alte multe astfel de ”coridoare de mobilitate urbană”, cu diferite scenarii.

Formulări precum ”home-zone”, scenarii multiple și numeroase fraze care conțin formularea ”ar putea” completează planul de acțiune în care sunt desenate, evident, noi piste de biciclete ”sigure” și sunt estimate costuri de implementare a proiectelor.

Toate aceste proiecte sunt extrem de complexe și presupun o analiză amănunțită din partea sibienilor interesați.

Planul de mobilitate urbană durabilă propus pentru perioada 2021 – 2030 poate fi consultat integral aici.

”Observațiile, propunerile și recomandările se pot transmite până în data de 1 iunie 2022 pe adresa strategie@sibiu.ro”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu.

Literatură

Planul supus consultării publice include și pasaje care par desprinse din cărți de literatură, prin prisma idilică a reprezentării realității pe care sibienii ar trebui să o trăiască peste opt ani. Redăm mai jos astfel de pasaje.

”La nivelul zonei de influenţă, municipiul Sibiu deservește localităţile din vecinătate cu servicii care să asigure un nivel de trai ridicat și un mediu sustenabil și sănătos. Arealul periurban beneficiază de legături rutiere și feroviare rapide, datorită dezvoltării de noi drumuri și bulevarde si valorificării infrastructurii feroviare existente. În același timp, zona metropolitană va beneficia și de legături velo și pietonale sigure, o centură velo care va deservi direct localităţile limitrofe și „drumuri ciclabile” radiale, care vor converge către reţeaua urbană velo, conexiuni sprijinite și de un serviciu de transport public durabil, eficient și nepolunat, care susţine dezvoltarea și întegrarea economică a localităţilor periurbane.

Sistemul de transport public va fi un sistem de transport integrat, deservind în mod eficient atât centrul urban, cât și localităţile din zona metropolitană, eliminând barierele de mobilitate existente în prezent, dificultăţile de a parcurge itinerariile intercomunitare, scăzând costurile transportului către punctele de interes aflate în zona urbană. Dezvoltarea unui sistem de transport integrat în zona metropolitană va oferi în același timp locuitorilor din localităţile din jurul Sibiului posibilitatea optării pentru un alt mijloc de transport faţă de autoturismul personal, conducând la reducerea cotei modale auto în interiorul municipiului, scăderea emisiilor CO2 și GES generate de transportul auto. Integrarea superioară a localităţilor limitrofe Sibiului se va realiza atât prin serviciile de transport cu autobuze ecologice, cât și prin operaţionalizarea trenului urban, ce va permite tranzitarea zonei urbane pe direcţia est-vest în mod rapid, eficient, modern și confortabil.

Cei angajați să administreze treburile Sibiului ne promit că în opt ani nu vom mai vedea astfel de imagini prin oraș

Localităţile din zona metropolitană a Sibiului vor avea o infrastructură rutieră modernizată,

accesibilitate crescută către servicii de interes public, educaţionale-culturale, socio-medicale, datorită unei dezvoltări durabile policentrice. Cu toate aceste premise atinse, accesibilitatea către municipiul resedinţă de judeţ este mult îmbunătăţită, bazată pe infrastructuri noi și diverse, alternative mobilităţii auto. În același timp, parametrii caracteristici deplasărilor pietonale vor indica o infrastructură îmbunătăţită semnificativ pentru modurile de deplasare active, nepoluante.

Mediul urban oferă locuitorilor, navetiștilor și turiștilor acces facil către punctele de interes, folosind îndeosebi transportul public și cel nemotorizat. Până în 2030, deplasările pietonale și cu bicicleta vor deveni cele mai des utilizate moduri de deplasare cotidiene în muncipiul Sibiu, deziderat obţinut atât în urma eforturilor susţinute de dezvoltare a unei

infrastructuri specifice, dar și prin crearea facilităţilor alternative – sisteme bikesharing, sisteme de parcare biciclete, extinderea zonelor cu limitări de viteză, extinderea zonelor „shared-space” și pietonale, regenerarea, dotarea și creșterea atractivităţii spaţiilor stradale”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

2cents

Acum 1 an

Dintr-un plan de mobilitate in altul, maculatura scumpa dar necesara (pentru cine trebuie), orasul acesta va ajunge un dezastru urbanistic, imposibil de parcurs decent cu autobuzul. Pana si pompierii vor avea mari probleme cu accesul in caz de incendiu, dar cu totii stim ca incendiile nu se intampla decat la altii mai fraieri, asa ca nu are rost sa ne facem griji. Si cum vremea in Sibiu este mai mereu insorita si calda, mersul pe jos si cu bicicleta vor fi o placere, nu de alta dar va fi "musai".
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Ce fumați fraților că vreau și eu..... Din vreo 300 de angajați de la serviciul meu, nu folosește nimeni bicicleta.... În afara de mine..... În rest 2- 3 mașini de familie.....
Raspunde

Rasputin

Acum 1 an

Daca ar face pista de bicicleta (cu bordura anti-bizoni) dintr-o banda pe fiecare sens pe alba iulia/spitalelor/milea ar avea sanse de reusita, dar no ..... iti trebuie c&^$e in admnistratie ca sa faci asa ceva.
Raspunde

New Caracal

Acum 1 an

La ce conducatori sint la Sibiu ,nici nu vreau sa imi imaginez cum va arata !
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Niciun oraș fără o Greta Thunberg! Sau mai multe...
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cu totii ne dorim un oras mai curat si mai putin aglomerat dar depinde si de atitudinea noastra plus politica statului si a autoritatilor locale. Dar cum in 30 de ani nu s-a facut o autostrada cap coada (cea cu Orastie e mai mereu in reparatii), transportul feroviar a cam disparut, Posta Romana e la pamant, ma indoiesc ca in 8 ani sa vedem atinse obiectivele planului de mobilitate urbana.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Razboiul primariei cu masinile continua. Noi restul va trebui sa mergem cu bicicleta ca nu vor mai exista locuri de parcare dar e okay ca cei cu pile la politia local vor putea parca in continuare pe unde doresc. Ca politia locala vine doar cand are chef
Raspunde

Ovidius

Acum 1 an

Încă o fantasmagorie de la primărie, la din astea pe hârtie nu îi întrece nimeni.
Raspunde

Abecedarul și bastonașe :)

Acum 1 an

"creionat" wee ce fain! Nu mai dati ba cărți de colorat speciilor de primate din primărie!
Raspunde

Mi Su

Acum 1 an

Distrugerea Sibiului continua. Parcul va distrus, circulatia imposibila, si totul va fi un santier masiv.
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Peste opt ani, benzina probabil ca va fi 20 de lei, rablele duse la fier vechi si cele "electrice" si le vor permite numai o mica parte din populatie. Asa ca dati-i bice cu 10-20-30-40 ca timpul trece.
Raspunde

Moromete

Acum 1 an

Nu mai ai voie cu masina personala.iar in autobuze si ce mai pun ei se va circula pe baza certificatelor.nazi$te nu?
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 an

Superb , imposibil. Traseele de autobuz nu au 30 de minute de la un capat la altul. Nu știu cum vor reusi acel 30. Acea reducere a poluarii e simpla, eliminati din trafic/parcari masinile care nu apartin orasului (musafiri permanent, care platesc taxe si impozite in alte localitati sau judete, dar and benzina la Sibiu) Avem aeroportul din Sibiu, acum 40 de ani exista autobuz care circula de la/ catre agentia din centru catre / de la aeroport. Astazi nu poti circula decat pe jos sau cu taxiul !

Raspunde

Gabriel

Acum 1 an

8 mil. de romani sunt afara si vor fi si mai multi di cauza planurilor voastre !

Raspunde

Ce-ai făcut Bobiță

Acum 1 an

alt proiect din care se fura
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 an

Am mai recitit articolul inca o data si acum mi-au sarit in ochi alte aberatii. "In 2030 se va circula pe jos sau cu bicicleta. " - zau ? Dupa ce ati distrus toti copacii care protejau pietonii (de accidente prin prezenta lor intre traficul si trotuar si de soare - foarte important de vreme ce traim epoci tot mai fierbinti - vara incepe in mai si continua toamna tarziu) acum sa circulam pe jos ? In propunerea aceea - poza imaginara- apar copaci MARI, de unde ? Ca sa creasca asa in 8 ani ar trebuie să fie salcie, ca altceva are nevoie de zeci de ani sa creasca. Cred că cei din primarie nu pricep ca nici ei nu vor apuca sa vada orasul verde (poate nici nu vor, de aceea ne ingroapa in cimenturi), atata vreme cat taie tot ce le ajunge la mana , copaci, tufe, flori, si betoneaza tot.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus