Este perioada ideală când să povestim despre cum putem consuma mai multă hrană vegetală și în același timp să ne acoperim toate nevoile nutriționale.
Foarte multe persoane mănâncă de post însă nici pe departe nu își asigură necesarul de macro și micronutrienți. Așa că dacă și tu manaci vegetarian în această perioadă, să știi că sunt foarte multe alimente pe care le poți folosi.
Ca și în „lumea animală”, în lumea vegetală sunt multe legume care au profilul proteic complet și care sunt dense în micronutrienți.
#1 LINTEA
Este alimentul uitat. Este bogată în proteină, plină de antioxidanți, fibre, fier, potasiu. Este un aliment pe care îl recomand să îl gătești în această perioadă. Dacă ai încercat odată să gătești linte și nu ți-a plăcut sau digestiv nu te-ai simțit bine, nu înseamnă că s-a terminat relația ta cu lintea. Ai nevoie să reîncerci. Există mai multe tipuri de linte și se poate găti sub diverse forme de la supe crème, la tocănițe, la pateuri.
#2 NĂUTUL
Pe departe este alimentul meu preferat. Așa cum alții sunt înnebuniți după ciocolată, eu sunt înnebunită după năut. Fac cu năut de toate- de la ciorbe, la paște, la dulciuri delicioase.
Datorită conținutului de proteină ajută în planurile de slăbire și susține sănătatea intestinală deoarece are un conținut ridicat de fibre. Conține toți aminoacizii, în afară de metionină, ceea ce îl face o proteină vegetală de valoare.
Cum poți adauga mai mult năut în dietă ta?
- Fă paste - vestitul hummus este pe baza de năut;
- Prepară-l la cuptor sau air fryer pentru 20-30 minute fie cu sare și boia afumată – și îl poți folosi precum crutoanele sau o gustare sărată sau cu scorțișoară și îl poți folosi precum o gustare dulce;
- Fă paste în care să le combini cu avocado - absolut un gust delicios;
- Există paste din năut la care poți face diverse sosuri;
- Pregătește dulciuri la cuptor în care îl poți combină cu unt de nuci, miere, vanilie sau ciocolată.
#3 SEMINȚELE DE CÂNEPĂ
Conțin toți aminoacizii esențiali și sunt o sursă de proteină completă. De asemena fiind bogate în magneziu, fibre solubile și insolubile, contribuie la starea noastră de sănătate.
Cum crești consumul de semințe de cânepă?
- Adaugă-le în smoothieuri - poți pune liniștit o lingură, pentru că nu va schimbă gustul;
- Folosește laptele de cânepă făcut acasă;
- Pune-le pe salată;
- Adaugă-le în sosuri;
- Poți coace diverse prăjiturele cu ele.
#4 FASOLEA NEAGRĂ SAU ROȘIE
Este bogată în proteine și e o adiție valoroasă la fiecare masă. Conține mulți nutrienți și multe fibre. Atunci când consumi fasole roșie sau neagră obți sățietate pentru o perioadă mai mare de timp. Există diverse metode prin care poți prepara fasolea - fie o adaugi în ciorbe, în tocănițe și poți face niște pateuri sau sosuri absolut senzaționale.
Burgerii vegani pe bază de fasole sunt și ei foarte gustoși, iar amestecați cu câteva linguri de dulceață iese o cremă dulce senzațională pentru diverse prăjituri.
#5 FRUNZELE VERZI
Aș putea scrie ore în șir despre aceste minunății… care lipsesc cu desăvârșire din dieta multora. Frunzele verzi asigură micronutrienți foarte valoroși și din punctul meu de vedere ar trebui să acompanieze fiecare farfurie.
Nici nu mai este important dacă le consumi crude sau gătite. Important este să existe în viața ta!
Există o diversitate mare de la tot felul de salate, spanac, rucola, valeriana, măcriș, kale… și exemplele pot continua. Oricum participă activ la reducerea colesterolului, te ajută în lupta cu kilogramele în plus, iar consumul lor susține sistemul imunitar.
Spor la sănătate!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: năut , linte , alimente de post , starea de bine
Vizualizari: 5743
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ron
Acum 2 ore
Mariana Deacu
Acum 2 ore
BittDanman
Acum 2 ore
Gheo Poplaceanul
Acum 2 ore
Gheo Poplaceanul