88.119 de persoane au apelat anul trecut la structurile de urgențe sau la camera de gardă ale spitalelor din județ, conform unor răspunsuri transmise de Ministerul Sănătății, deputatului AUR de Sibiu, Sebastian Suciu.
Spitalul Județean, Spitalul Militar, Spitalul de Psihiatrie și cele din Agnita și Cisnădie sunt unitățile care au raportat numărul persoanelor care au ajuns la unitățile de primiri urgente.
Cele mai multe persoane au apelat la Spitalul Clinic Județean Sibiu (66.946). Dintre acestea, o treime, 21.951 au ajuns aici aduse de către o ambulanță, conform acelorași date.
La Spitalul Militar au ajuns 10.256 de persoane, însă doar 1.018 au apelat la o salvare, ceea ce reprezintă 9,9% din total.
La Spitalul de Psihiatrie s-au prezentat pe parcursul anului trecut 3.745 de persoane, dintre care 1.198 dintre ele au folosit o ambulanță pentru asta.
La Spitalul Orășenesc Cisnădie au ajuns 3.579 de persoane la camera de gardă, 414 apelând la o ambulanță.
La Spitalul Orășenesc Agnita s-au deplasat la camera de gardă 3.593 de persoane, dintre care 2.369 au ajuns folosind o ambulanță. Acest număr reprezintă 65,9% din totalul celor care au ajuns la camera de gardă a acestui spital.
Este de precizat faptul că din aceste date lipsesc cele referitoare la Spitalul Municipal Mediaș.
Astfel, conform acestor date, din cele 88.119 persoane care au ajuns la urgențe, în cele cinci spitale 26.950 au apelat la o ambulanță (30,58%).
Citește și:
Dacă raportăm la totalul de persoane care au ajuns la urgențe în 2022 la populația județului care a reieșit în urma recensământului de anul trecut, reiese că 22,6% din totalul locuitorilor au ajuns cel puțin o dată la urgențe. De asemenea, este de precizat faptul că acesta este totalul numărului de internări, este posibil ca o persoană să fi ajuns de mai multe ori la urgențe și la mai multe spitale.
Chelcea: ”UPU, în multe cazuri, face ce ar trebui să facă un centru de permanență, lucruri banale”
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, dr. Daniel Chelcea a spus în mai multe rânduri că Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a unității medicale e supra-solicitată de cetățeni care vin pentru chestiuni minore.
”Nu vreau să caut scuze, vreau să aveți o imagine generală. UPU înseamnă 5.500 de cazuri pe lună. Pe lângă asta înseamnă, din cauza șantierelor, lucrul în trei locații diferite, înseamnă lucrul pe două circuite diferite. Pe lângă asta, secțiile din spital, aflate în reabilitare și numărul redus de paturi mărește timpul petrecut de pacienți în urgențe, trebuie pregătite paturi. Toate acestea fac ca activitatea să nu fie la cel mai înalt nivel”, spunea Chelcea în iulie 2022.
Citește și:
Managerul spitalului solicita atunci populației că nu mai solicite ajutorul medicilor de la urgențe pentru banalități.
„Avem nevoie ca cei care vin la noi să ne înțeleagă. UPU, în multe cazuri, face ce ar trebui să facă un centru de permanență, lucruri banale, o viroză banală, un act medical minor, care nu ar trebui să ajungă la Urgențe. Din acest motiv, ajungem să avem 200, 250 și chiar 280 de pacienți prezenți într-o zi în UPU la care patru medici trebuie să vină să îi vadă pe toți. În ritmul acesta poți face o dată, dar nu pe termen lung”, a spus Chelcea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1525
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Nelutu O
Acum 8 ore
Noi noi
Acum 10 ore
Eu
Acum 10 ore
Q
Acum 10 ore
Q