Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

O stradă din Sibiu va fi redenumită la solicitarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului. Va purta numele unui fost primar al orașului

O stradă din Sibiu va fi redenumită la solicitarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului. Va purta numele unui fost primar al orașului

O stradă din cartierul Veteranilor de Război din municipiul Sibiu va fi redenumită la solicitarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și la propunerea Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Numele unui fost primar al Sibiului, generalul Alexandru Hanzu, va fi atribuit străzii care astăzi poartă denumirea „General Iosif Iacobici”. Decizia a fost luată de Primărie și înaintată consilierilor locali. Proiectul de hotărâre va fi supus votului în ședința din 28 aprilie.

În raportul de specialitate întocmit de Direcția amenajarea teritoriului și urbanism, se menționează că denumirea a fost propusă de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala județeană Sibiu, „luând în considerare specificul cartierului Veteranilor de Război.

Iosif Iacobici s-a născut în 8 decembrie 1884 la Alba Iulia și a murit în 11 martie 1952 în penitenciarul din Aiud.

Foto: Arhivele Naționale

A fost un general român, care a deținut funcțiile de ministru de război și șef al marelui stat major al armatei române la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost implicat în ordinul lui mareșalului Ion Antonescu de a se extermina o parte dintre evreii din Basarabia și Bucovina. Iacobici i-a ordonat, la rândul lui, comandantului Secției a II-a a Marelui Stat Major, locotenent colonelului Alexandru Ionescu, să elaboreze un plan „pentru înlăturarea elementului iudaic de pe teritoriul basarabean prin organizarea și acționarea de echipe, care să devanseze trupele române”. Planul a intrat în vigoare la 9 iulie 1941. Iacobici și Antonescu au avut ulterior neînțelegeri cu privire la continuarea războiului dincolo de Nistru.

Generalul Alexandru Hanzu, numele căruia va schimba strada Iacobici, s-a născut în 17 octombrie 1871 în localitatea Cacova, județul Sibiu și a murit în 1949 la Cluj-Napoca.

Foto: europeana.eu

Acesta a făcut Școala de Cadeți la Viena, dar a urmat și școli militare atât în Viena, cât și în Germania. În 1900 a fost avansat la gradul de sublocotenent. A absolvit Școala de Război din Viena, în 1903. A urmat un curs de specializare în arma infanteriei la Paris fiind numit apoi comandant de regiment. Cunoștea în afara limbii române, germana, maghiara, franceza și italiana fiind un om foarte cult.

La destrămarea Monarhiei Austro-Ungare s-a prezentat, în mod voluntar oferindu-și serviciile, la sediul Consiliului Național Român Central. I-a fost încredințată misiunea de a înființa Gărzile Naționale, de a le pregăti pentru participarea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Generalul Alexandru Hanzu a fost numit la 7 septembrie 1944 în funcția de primar al municipiului Sibiu, în locul lui Albert Dörr.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

John

Acum 5 luni

Ar trebui redenumit bulevardul care poarta numele unui ministru comunist care a dat ordin armatei sa traga cu munitie de razboi in protestatari/revolutionari in 1989...
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Si strada N.Balcescu sa se numeasca altfel. Ce treaba are cu Sibiul? Sa se numeasca Balcescu o strada mai putin importanta.
Raspunde

Rosu

Acum 5 luni

In ianuarie `45 o participat la deportarea sasilor in URSS? Ca atunci iara nu-i bine....
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

E socant ca mai repede i-au dat nume de strada lui Iacobici decat unuia mai de aproape.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus