Sibienii care vor investi în sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice vor fi scutiți de impozitul pe clădire pentru anul 2024. Consiliul local a aprobat o hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru anul 2024, votând și un amendament în acest sens.
Amendamentul cu privire la scutirea de la plata impozitului a fost propus în Comisia de buget a Consiliului local. Textul acestuia face referire la art. 456, alin 2 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal și are următorul conținut:
„scutirea pe anul 2024 de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru instalare de sisteme de producere a energie electrice din surse fotovoltaice”.
Ionuț Ghișe, consilier USR, a ținut să intervină după votarea proeictului de hotărâre: „Sibienii trebuie încurajați să investească acum în sisteme de panouri fotovoltaice pentru a simți o scădere a cheltuielilor cu energia electrică în iarna viitoare. Mai mult, ei trebuie motivați să devină prosumatori, ca un prim-pas către independența energetică”.
Acesta crede că „Sibiul și sibienii pot deveni modele de urmat și exemple pozitive care să influențeze direcția chiar la nivel național” și a recomandat primarului Astrid Fodor să informeze locuitorii orașului cu privire la această decizie.
„Scutirea se va da în condițiile prevăzute de Codul fiscal”, a precizat Fodor. „Noi lucrăm la o procedură ca toată lumea să se bucure de același tratament. Bineînțeles vom veni cu detalii, ca să se evite discuțiile inutile la ghișee. Omul să știe din start ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această scutire”, a adăugat primarul Sibiului.
Codulfiscal prevede că în Consiliile locale se pot lua hotărâri prin care să se acorde scutire sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate. Una dintre situații face referire la „clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice, pe baza procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, întocmit în condițiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenție recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanță energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările și completările ulterioare”.
Precizăm că în proiectul inițial conducerea Primăriei propunea ca, la Sibiu, aceste facilități să însemne reducerea cu 25% a impozitului pe clădiri pentru o perioadă de 5 ani”.
„Propunem ca facilitatea fiscală să fie acordată doar persoanelor fizice, ținând cont de faptul că în cazul persoanelor juridice cheltuielile sunt deductibile, iar pe de altă parte impozitul pe clădiri datorat de acestea nu este influențat de rata inflației, fiind stabilit prin raportare la valoarea de impozitare din rapoartele de evaluare, care rămân valabile pe o perioadă de cinci ani”, se arată în proiectul de hotărâre.
Reducerea impozitului se va face pe baza unui dosar care să conțină, pe lângă cerere, copii după actele solicitanților, extras CF actualizat, copii ale autorizațiilor de construire sau intervenție, ale proceselor verbale de la terminarea lucrărilor și ale dovezilor de plată.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7811
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Vivi Dragan
Acum 6 ore
Emil
Acum 8 ore
Claudiu
Acum 8 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 8 ore
Ziaristul din tufis