Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Am trecut de Podul Minciunilor și am ajuns la Oceanul Atlantic: cel mai nou restaurant portughez din Sibiu

Am trecut de Podul Minciunilor și am ajuns la Oceanul Atlantic: cel mai nou restaurant portughez din Sibiu

Săptămâna aceasta s-a deschis un nou restaurant la Sibiu, cu specific portughez. După mine, subiectiv vorbind, este cea mai bună noutate din gastronomia Sibiului de la închiderea în 2021 a lui Syndicat Gourmet.

A Camponeza - „Casa Gastronomului" Sibiu este denumirea restaurantului deschis la parterul casei ce are inscripționată pe ea „Casa Astronomului”, aflată oficial pe strada Azilului, nr. 2, adică imediat după ce treci de Podul Minciunilor. Unii poate țin minte că acolo era un magazin cu rochii de mirese. În orice caz, localul încă nu apare pe Google Maps, așa că acestea sunt indicațiile principale de orientare. „A Camponeza” înseamnă în limba portugheză „țărăncuță”.

Din start trebuie să menționez că eu sunt un mare fan al Portugaliei – cred că îmi place aproape tot la această țară, de aceea atenționez cititorii, mai ales pe patrioții locali, că poate cronica mea nu va fi cea mai obiectivă, însă vor găsi informațiile esențiale.

Am fost chiar în prima zi de la deschidere, pe pagina de Facebook fiind anunțată și prezența unei interprete de muzică Fado. Ce poate fi mai fain când stai într-un restaurant portughez cu un pahar cu vin portughez și să asculți Fado în loc de muzica de radio care deja îți ofilește urechile. Așa că am făcut o rezervare pentru trei persoane și am plecat. Locația nu este una foarte mare – „câteva mese”, vorba lui Gheorghe Dinică. La prima impresie poate să pară chiar că e prea strâmt, dar te obișnuiești cu atmosfera după ce îți comanzi un vin din struguri crescuți pe malurile Atlanticului.

Apropo, ca paranteză, reprezentanții restaurantului anunță în prima pagină a meniului, dar suntem asigurați și la masă că toate produsele, inclusiv vinurile și vestitul desert Pastel de Nata, sunt aduse săptămânal de la celălalt capăt al Europei. Îi credem pe cuvânt și analizăm meniul pe fundalul pieselor de Fado, cântate live de invitata restaurantului (care, apropo, avea o voce foarte puternică și potrivită acestui stil de muzică). Între piese, aflăm de la aceasta că restaurantul „A Camponeza” există la Cluj din 2015, Sibiul fiind a doua locație aleasă de proprietar pentru a-și extinde afacerea...

Meniul conține o secțiune cu aperitive (diverse platouri cu șuncă, cu „chorizo de porc iberic”, cu brânză, creveți sau stridii etc.), cu prețuri de 45-85 de lei. Urmează paginile cu feluri principale (Espetade) și specialitățile recomandate. Aici găsim mâncăruri din carne de curcan, de porc și vită, plus o serie de feluri din pește. Felurile de la Espetade sunt servite pe ac, care e agățat de un suport instalat la marginea mesei. Prețurile variază între 65 de lei pentru curcan, 86 de lei pentru vită sau fructe de mare și 98 de lei pentru mixul de pește. Iar de la specialități avem de ales dintre două tipuri de platouri oceanice (care trebuie comandate în prealabil) - un mix cu homar de 680 de lei și un mix de crabi de 480 lei, fiecare având 2,5 kg. În meniu este, bineînțeles, Bacalhau (cod) de 120 lei și caracatiță de 110 lei. Mai există o pagină „Carne pe piatră încinsă”, unde cel mai scump produs este Wagyu (480 lei), cea mai scumpă și mai faimoasă carne de vită din lume.

„Cataplane” e ultima secțiune cu mâncăruri înainte de desert, opțiunile de aici fiind posibile doar pentru comanda de minim două persoane și conțin, la fel, mix de fructe de mare, mix de pește etc., cu prețuri între 120 de lei și 195 de lei pentru o persoană. La deserturi sunt cinci opțiuni: Pastel de Nata (16 lei), Baba de Camelo (18 lei), Brigadeiro, adică tort de ciocolată cu specific portughez (26 lei), Toblerone, care înseamnă o tartă cu cremă de ciocolată cu blat de fructe uscate, fără gluten (24 lei) și o tartă de lămâie (24 lei). Vinuri găsiți o mulțime de opțiuni, toate portugheze, și dulci, și seci, precum și vestitul Vinho Verde – restaurantul se laudă că e una dintre puținele locații unde acest vin e disponibil și la carafă. În meniu scrie că un pahar costă 18 lei, iar o carafă de 500 ml - 50 lei.

Pentru comandă, am ales un platou „cu șuncă uscată iberică” ca aperitiv, de 45 de lei. Iată cum a arătat:

Am fost trei persoane la masă și dacă e să fiu sincer, a fost hazliu platoul: conținea câte 5 felii de cârnaț, șuncă și cașcaval – adică unul dintre noi trebuia să se mulțumească cu câte o felie din fiecare. În schimb, feliile de pâine și măslinele au fost suficiente. În altă ordine de idei, pâinea muiată în uleiul de măsline a fost genială pentru un flămând.

Pentru felurile principale eu am ales un mix de pește (ton, somon și pește de spadă) de la „Espetade”, care costă 98 de lei, iar colegii mei – un mix de fructe de mare de 86 lei, care conține calamar, caracatiță, sepie și creveți sălbatici, și o porție de caracatiță, care costă 110 lei. Din partea mea, ce pot să zic – am mai mâncat pește, dar gust ca acesta demult n-am simțit pe limbă. Nici nu se compară cu păstrăvul local sau cu crapii cu miros de mâl de la Auchan. Excelent – carnea nici uscată ca să te îneci, nici plină de ulei.

Colegul care a avut mixul de fructe de mare se întreba la un moment dat dacă nu cumva poate să mănânce și capul la creveți, iar caracatița a fost inedită. Am încercat și eu o bucată: era moale, parcă era o bucată de unt. Comandăm des caracatiță, desigur, cel mai des grill, dar așa gust n-am întâlnit nicăieri în Sibiu.

Toate felurile principale vin cu garnitură și am observat că e aproape aceeași la toți: cartofi, broccoli și conopidă, cu ceva sos de usturoi cu iaurt. Suficiente pentru ca o persoană să nu se ridice de la masă flămând.

Au rămas încă o serie de mâncăruri pe care aș fi vrut să le încerc, dar nu o poți face dintr-o vizită. Inclusiv pentru că nu sunt cele mai ieftine. Așa că, trebuie să știți că o cină consistentă trece lejer de 100 de lei de persoană, fără desert. Dar peștele și fructele de mare au fost întotdeauna scumpe. Mai ales cele aduse din Ocean, dacă cele din apele României trec mai greu Carpații...

P.S. Ca să explic comparația cu Syndicat Gourmet. Acela a fost un restaurant de top în care erau folosite ingrediente locale. A Camponeza urcă în topul localurilor cu ingrediente importate.

Apropo, nu numai meniul e cu specific portughez, dar și mai multe elemente de design interior te transpun în atmosfera portugheză: mesele, pernuțele de pe scaune și chiar și faianța din toalete au motive portugheze.

N-am mai scris nimic despre gazde, dar cel mai bine să fie descoperite personal.

Bom apetite!

Semnat de: A Camponês

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10798

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muresan

Acum 11 luni

Caracatita buboasa...

Raspunde

Nobody

Acum 11 luni

Cica bucTarie portugheza! Mda.... la tine in cap, domnule critic culinar, totul e posibil. Chiar se stie ca wagyu vine din un sat langa Porto. Mai de graba inca un local ultra scump cu produse congelate. Sa nu imi spuneti ca pestele este proaspat adus cu private jet la aeroport in Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus