Permeabilitatea intestinală crescută sau „sindromul intestinului permeabil" este o afecțiune în care bariera intestinală nu funcționează corect și permite substanțelor nedorite, cum ar fi toxinele, bacteriile și alte particule să treacă din tractul gastrointestinal în sângele și țesuturile din jur. Aceste lucruri duc la foarte multe probleme de sănătate, inclusiv inflamație crescută, sensibilități alimentare și chiar poate cauza diverse boli autoimune.
Cum poți să îți dai seama dacă ai un intestin permeabil?
Foarte simplu.
Te poți lupta parcă fără succes cu balonarea, constipația sau diareea. Dacă ai aceste simptome fără să descoperi vreo altă cauză, atunci este clar că ar trebui să verifici permeabilitatea intestinului.
Când intestinul tău este foarte permeabil sistemul tău imunitar este super activ, ceea ce duce la dezvoltarea sensibilităților alimentare. Dacă vezi că reacționezi ciudat la diferite mâncăruri înseamnă că intestinul necesită atenție.
Oboseală cronică, chiar și după o perioada în care te-ai odihnit foarte bine nopțile este un alt semn al acestui sindrom. Având un intestin permeabil, prezența toxinelor și a bacteriilor în fluxul sanguin poate duce la oboseală și neclaritate.
Pete pe piele și tot felul de erupții cutanate, precum eczeme sau coșuri pot fi consecință unui intestin cu o permeabilitate mult prea mare.
Inflamația în corp este întreținută și crescută de un intestin care nu se prezintă în condiții bune, iar această inflamație se poate manifesta prin dureri articulare, chiar poate cauza diverse tipuri de artitre.
Cum se tratează intestinul permeabil?
1. Alimentație sănătoasă: Dieta este un factor important în gestionarea permeabilității intestinale crescute. Este important să mănânci alimente sănătoase, cum ar fi legume, fructe, proteine slabe și grăsimi sănătoase, și să eviți alimentele procesate, bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.
Calea ideală este să urmezi o dietă antiinflamatorie și să te ferești de alcool care este proinflamator.
Dacă ai sensibilități sau intoleranțe alimentare, te rog să eviți alimentele care îți provoacă acest disconfort.
Asigură-te că îi dai organismului toți macro și micronutrienții de care are nevoie deorece din mâncare reală, integrală își va lua tot ce are nevoie.
2. Suplimente nutritive: Unele suplimente pot ajuta la menținerea sănătății intestinale, inclusiv probioticele, prebioticele, enzimele digestive și glutamină.
3. Reducerea stresului: Stresul poate agrava permeabilitatea intestinală crescută. Practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație, poate ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății intestinale.
4. Tratamentul altor afecțiuni medicale: Permeabilitatea intestinală crescută poate fi asociată cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul de oboseală cronică, boală celiacă și boală inflamatorie intestinală. Tratamentul acestor afecțiuni poate ajuta la îmbunătățirea permeabilitățîi intestinale.
În cazuri severe, medicamentele pot fi utilizate pentru a trata permeabilitatea intestinală crescută. Cu toate acestea, este important să consulți un medic înainte de a lua orice medicament sau supliment, pentru a discuta despre opțiunile de tratament potrivite pentru ține.
Spor la sănătate!
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3635
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Parinte
Acum 12 ore
Ramona
Acum 14 ore
Gicu
Acum 14 ore
Florin
Acum 14 ore
Canaris