Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
23°C

Turiști în orașul lor - Un ghid de turism din Sibiu i-a învățat pe elevi istoria orașului prin jocuri interactive. „Am încercat să îi fac să își aprecieze mai mult țara”

Turiști în orașul lor - Un ghid de turism din Sibiu i-a învățat pe elevi istoria orașului prin jocuri interactive. „Am încercat să îi fac să își aprecieze mai mult țara”

Un proiect de suflet născut din dorința de a-i aduce pe micuți mai aproape de istoria țării, dar și de cea a Sibiului. „Cunoașteți orașul cu Nico” a ajuns în „Săptămâna Altfel” în mai multe școli din Sibiu, iar copiii s-au putut bucura cu ajutorul ghidului de turism Nicoleta Ocneriu de activități interactive, dar și de jocuri de rol prin care au putut să trăiască istoria pe propria lor piele.

Tururile realizate de sibiancă se adresează tuturor, iar ramura specială dedicată copiilor este una cu atât mai specială cu cât reprezintă un vis pe care Nico l-a avut încă din copilărie.  

Citește și: Micile afaceri. Din economist, în ghid turistic. După ce a călătorit cinci ani

„A fost o săptămână cu adevărat specială pentru mine, dar și pentru cei mici. Am reușit să creionez în multe culori unul dintre cele mai frumoase vise ale mele și anume acela de a-i învăța și a-i iniția pe copii în istoria și geografia României, a Transilvaniei și a orașului nostru printr-o incursiune în trecut cu probe practice și creative.

Încă de la începutul întâlnirii noastre ei au format un cerc mare, pe care l-am numit teritoriul țării noastre și unul și mai mic în interiorul lui, cel al munților Carpați, respectiv Transilvania, considerată și țara de după păduri. Ca să înțeleagă mai bine întreaga istorie a locului, acest cerc l-am considerat și o scenă de teatru totodată, ei interpretând, pe rând, personaje istorice importante și reprezentative ale țării noastre sau ale orașului, după caz, în ordinea cronologică a întâmplărilor. Aici s-au luptat cu săbii de jucărie pentru a înțelege conjunctura acelei perioade, iar după acest role play, îndreptându-ne spre următorul obiectiv au alergat imaginându-și că sunt în Cetatea Sibiului sau Hermannstadt iar aceasta este atacată, în general de turci”, a povestit Nico pentru Turnul Sfatului.

Treasure hunt în centrul Sibiului

Tot din categoria activităților interactive, Nicoleta a organizat în săptămâna care tocmai s-a încheiat și mai multe vânători de comori. Elevii au căutat indicii, obiective și „comori”, aceștia având datoria pe parcursul probelor să realizeze diverse provocări cu referire la obiectivul găsit, iar dacă această probă era bine realizată puteau citi indiciul și porni în căutarea următorului obiectiv. În acest fel au putut să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în trecut în oraș și sa se bucure în același timp de dinamica traseului, dar și de rezultatul acestuia.

„Acest program s-a desfășurat în centrul istoric al orașului Sibiu, unde au învățat multe povesti și legende, precum Legenda lui Hermann, Legendele Podului Minciunilor, Legenda turnului Bisericii Evanghelice, etc;  curiozități despre laboratorul de la Sibiu al lui Samuel Hahneman, părintele homeopatiei, despre primul experiment de rachete în trepte realizat la Sibiu de Conrad Haas în anul 1555, despre Hermann Oberth din Județul Sibiu considerat unul din părinții astronauticii în lume, despre Samuel von Brukenthal, marele guvernator al Transilvaniei si realizările sale s.a. Am discutat chiar și despre  superlativele orașului nostru, vizitând pe rând: primul spital, prima școală, prima bibliotecă, prima farmacie, prima fabrică de bere, prima tipografie, primul muzeu, primul teatru, prima moară de hârtie, prima hidrocentrală de pe teritoriul actual al țării și altele”, a mai explicat sibianca.

Totodată, Nico a abordat teme, secrete ale orașului și lucruri mai puțin scrise în cărțile de istorie.

„Am povestit mult și despre viața cotidiană a cetățenilor, despre diversele confesiuni și etnii de aici, de frumusețea orașului de atunci, de eleganța vestimentației cetățenilor, de breslele meșteșugărești, modul lor de organizare și turnurile lor de apărare, despre nobilii și patricienii de aici, despre balurile sașilor, de modul inedit de a se organiza, de procesul vrăjitoarelor din Sibiu și Transilvania, de pedepsele acordate celor care nu respectau liniștea și ordinea interioară a orașului, de galeriile subterane și canalele de drenare a apelor, despre depozitele de cereale din Piața Mare, cușca nebunilor, colțul ispășirii, piatra rușinii, Statuia Sfântului Nepomuk, considerată și un simbol al păcii și al păstrării unui secret, despre Muzeul Etnografic din Piața Mică cu colecția sa extraeuropeană unică în Sud Estul Europei unde întâlnim chiar și o mumie egipteană și nu în ultimul rând am discutat despre ochișorii Sibiului de pe acoperișuri și arhitectura complexa a clădirilor, învățând ce înseamnă fiecare stil în parte: romanic, gotic, renascentist, baroc, Jungenstil, neo gotic, neo renascentist, neo românesc, classic, etc.

„Am încercat să îi fac să își aprecieze mai mult țara”

Școli din Sibiu, dar și din țară au ales Săptămâna Altfel în perioada 24  – 28 aprilie, o parte dintre ele alegând  programul pe care Nicoleta l-a inițiat.

Școli din Sibiu implicate în program:

Școala nr. 1  - Cartierul Ștrand – clasele: 0, a V-a;

școala nr. 4   Strada Spartacus – clasele: 0, a II-a, a IV-a, a VI-a;

Școala nr. 6   „Nicolae Iorga” -  clasele: a V-a, a VI-a, a VII-a;

Școala nr. 20   Cartierul Lazaret – clasa a VII-a;

Școala nr. 24   „Regele Ferdinand” - clasele: a IV-a.

„Prin acest program am încercat să îi fac să își aprecieze mai mult țara, locul de unde provin, să își înțeleagă mai bine istoria și evoluția oamenilor, evenimentelor, atât ale propriului lor neam, cât și ale celorlalte popoare cu care a interacționat țara noastră de-a lungul timpului. E foarte important ca de la această vârstă să pornești cu o bază solidă și să simpatizezi de la început istoria, pentru că ea este cea mai interesantă poveste, iar dintre toate acestea povestea orașului nostru este cea mai frumoasă și sugestivă, el fiind totodată pentru o perioadă lungă de timp Capitala Transilvaniei și cea mai importantă și bine apărată cetate de aici.  

Bineînțeles și în afara acestei săptămâni elevii școlilor au ales să își cunoască orașul, dar și istoria Muzeului în aer liber ASTRA, independent sau alături de familiile lor. A fost o adevărată plăcere pentru toata lumea!”, mai povestește Nicoleta.

Tur cu cei mai pregătiți elevi la istorie din județul Sibiu

Săptămâna Altfel s-a încheiat cu o adevărată provocare, spune Nico. Aceasta le-a prezentat orașul celor mai pregătiți elevi la istorie din județul Sibiu, care au participat la Olimpiada Națională desfășurată recent în Râmnicu Vâlcea, alături de profesoarele lor, Daniela Mate, inspector școlar de istorie, și Georgeta Luca. 

„Pe aceștia i-am întâmpinat într-un costum tradițional vechi de peste 45 de ani, al mamei mele cu care juca în Serbia dansuri populare reprezentând zona Blajului. Acest costum are o mare semnificație și legătură cu istoria țării, dar și cu cea a orașului nostru amintind de Marea Adunare de la Blaj a românilor din Transilvania, adunare ce a făcut să vibreze întreaga suflare românească din Transilvania.

Turul nostru s-a desfășurat într-un mod foarte plăcut și interactiv. Încă de la începutul acestuia de când am pășit pe poarta vechii cetăți Hermannstadt, unul dintre participanți a fost surprins chiar de ziua lui cu o surpriză din partea colegilor cântându-i acestuia Mulți ani traiască. A fost un moment frumos care ne-a relaxat pe toți și ne-a făcut să ne simțim ca între prieteni.

Apoi, așezându-se într-un cerc au urmărit cu mare interes și atenție prezentarea orașului Roșu (singurul oraș necucerit cu forța armelor, doar o singură dată prin trădare) în ordinea cronologică a întâmplărilor din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Au fost foarte interesați de hărțile vechi pe care le-am adus și diversele imagini ale Sibiului de odinioară. Întâlnirea noastră s-a concentrat mai mult pe perioada medievală și a durat aproape 3 ore la pas prin centrul istoric al orașului, urmând să ne continuăm într-o altă întâlnire incursiunea prin istoria modernă și contemporană a orașului nostru”, a mai spus Nico despre finalul activităților.

Feedback pozitiv de la profesori și părinți

Activitățile pe care Nico le-a organizat pentru cei mici au fost apreciate nu numai de copii, ci și de părinți și profesori.

„Nico a fost alături de noi, elevii clasei a VII-a B, timp de două ore, clipe care au trecut prea repede. Am parcurs împreună momentele importante ale istoriei locale, ale orașului nostru care s-au întipărit în memoria copiilor noștri pentru toată viața, pentru că Nico a prezentat-o cu multă dragoste și profesionalism ca un adevărat pedagog, nu numai ghid.

Îi mulțumim din suflet pentru tot ce ne-a oferit cu multă sensibilitate și o recomandăm tuturor celor care doresc să cunoască istoria și credința acestor locuri minunate”, a declarat Măriuca Neagu, profesor la Școala Gimnazială Nicolae Iorga Sibiu.

Pentru profesoarele Daniela Mate și Georgeta Luca, însoțitoarele elevilor olimpici la istorie, turul a fost ocazia perfectă pentru reîntâlnirea tinerilor cu istoria locală. 

„Prin bunăvoința și oportunitatea oferită de Sibiu Guide Nico, o parte dintre elevii care au participat anul acesta la faza națională a Olimpiadei de Istorie – Mihai Corăbean, Raul Kovacs, Darius Luca, Tudor Popa, Ștefan Tarța - , împreună cu profesoarele Daniela Mate, inspector școlar de istorie și Georgeta Luca, s-au bucurat de un tur gratuit prin istoria Sibiului, sub ghidajul lui Nico. A fost un bun prilej de reîntâlnire a tinerilor excepționali care reprezintă cu onoare Sibiul, dar și o întâlnire inedită a acestora cu istoria locală, prezentată într-un mod original și profesionist, cu mult suflet și dăruire, de Nico. Cele aproape trei ore petrecute împreună, printr-o plimbare în zona centrală a burgului nostru, au fost presărate cu multe informații istorice oferite de Nico, cu discuții și schimb de păreri. Mulțumim călăuzei noastre  pentru lecția de istorie și de patriotism local pe care ne-a oferit-o, cu multă dăruire și pasiune”, au spus acestea.

Și părinții au apreciat activitățile în care au fost implicați micuții cu ajutorul Nicoletei.

„Nico este un ghid turistic mai altfel. Să nu vă așteptați de la ea la discursul clasic. Are un fel modern și original de a prezenta lucrurile. De la costumațiile alese, recuzită folosită, până la dinamica permanentă (la propriu) pe care o imprimă descrierii fiecărui obiectiv turistic. Să vă așteptați la multă mișcare, din partea ei și a voastră, atunci când ghidează. Nico are capacitatea de a spune poveștile orașului Sibiu într-un mod adaptat fiecărei vârste”, a spus și unul dintre părinți.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Un călător

Acum 4 luni

Normal ar fi ca elevii să învețe istoria necenzurată a patriei. Nu cea corectată politic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 4 luni

Cine vrea sa invete adevarata istorie are de unde lua documente,carti,facsimile etc, astazi.Si poate discerne singur dupa ce studiaza..Ideea e ca daca citim de exemplu pe 'istoricul L.Boia' sau anumite institute pornite bine sa ne anuleze sau sa ne'faca praf' e ca si cum i-am asculta pe unii pusti de azi,ferm convinsi ca imperiul binevoitor prin baron cumsecade aducea portocale si ananas in Transilvania pentru toata lumea.Si ce minunat ca exista si ordine si curatenie!Faceau si castele si adunau bogatii pe care le lasau sibienilor!Dar ce rau e ca nu isi amintesc unde au citit ci de la cine au auzit.Sau de pretul amar, platit de unica majoritate existenta in Transilvania de mult mai mult de doua milenii..
Raspunde

Vld

Acum 4 luni

nici cea fake-comunisto-protocronista
Raspunde

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 4 luni

Nicolaie Iorga si altii,damnati astazi ,nu ca au fost comunisti/protocronisti ci pt ca au gandit romaneste,pt neamul lor.Restul e can-can milenarist sau habarnist..
Raspunde

Vld

Acum 4 luni

Nu poti baza studiul istoriei romanilor/Romaniei doar pe Iorga, Xenopol si Giurescu. Istoria/istoriografia e intr-o continua schimbare. Comentariul meu nu se referea la ce ai spus tu, Croitorule, ci @UnCalator. De ce sa nu citim Boia, alaturi de Ioan Aurel Pop, dupa principiul audiatur et altera pars? Sa dam lui Brukenthal ce e al lui Brukenthal si lui Horea ce e al lui Horea. Nu e neamul romanesc cel mai vrednic de aici, e un neam asa cum sunt multe altele. Vrei victimizare, cancel culture? Anulam pe Brukenthal si toata imixtiunea Imperiului in Transilvania pt ca ne e comod, pt ca ne ofenseaza statuia, pentru ca inca nu putem sa trecem de blocajul asta? Da, a fost urat si rau. Hai sa trecem peste, nu sa ramanem la istorici de acum 150 de ani.
Raspunde

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 4 luni

Bun raspuns, cu stima!Nu vreau victimizare ca nu sunt maghiar pro-Trianon si nici saxon plecat de buna voie,apoi auto-declarat vandut de nu stiu cine .Vreau sa fim mai constienti ca suntem un singur neam nu ardeleni,banateni,sudisti,etc.Cetatile cele mai puternice au cazut din cauza dezbinarii.Daca avem cat de cat ideea de glie,neam,tara,restul e can-can.Uitati haholii si cazacii ce exemple ne dau pt apararea proprie a tarii lor desi e o constructie artificiala creata de bolsevici incepand cu 1917.Iar noi iesim din Sibiu catre vest si habar nu avem unii dintre noi ca la Cristian e gasita cea mai veche vopsea din lume iar la de la Orlat incep fortificatiile dacice...Ca am fost ocupati prin anii 1,000-1,100?Ce e val, ca valul trece stimate domn.Dovada suntem noi care tot aici am fost si tot aici am ramas.Vrem istorie scrisa,fie si in piatra?Gasim si la Roma si la Adamclisi.Chiar si in fata catedralei ungare din Alba Iulia,ce ironie pt cei care declarau ca e biserica fooooarte veche sa gaseasca o biserica ortodoxa de rit bizantin si mai veche...
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 luni

In toate europene e rivalitate regionala , asta le face puternice, nu unitatea cu forța. Si mai invata istorie, ucrainenii au avut republicile lor independente ne-bolsevice dupa primul razboi mondial, dar comunistii au castigat, cu ajutorul celor din Rusia. Nu mai jigniti aiurea pe ucraineni. Gasiti-le defecte reale, nu inventate.
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 luni

Pai nu aducea ananas pentru toata lumea Asa era lumea, nu facea nimic mai rau decat altii din vremea aia. Vad ca tu esti cu anulatul. Daca aspectele scoase la lumina de Boia va rusineaza, e vina voastra ca va asteptati la nu stiu ce perfectiune a ronanilor pe care nu o are nimeni. E vina voastra ca complexul de superioritate vi se transforma in complex de inferioritate, cand ar trebui sa realizati ca nimeni nu e superior sau inferior, dintre popoare. In afara de cele care efectiv au realizat ceva maret, ca de exemplu Revilutia Industriala. Dar si aia a fost datorita contextului, nu e nici o rusine ca noi nu l-am avut.
Raspunde

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 4 luni

Nu ma simt rusinat de neamul meu, ma simt rusinat ca niste habarnisti tineri emit panglici,lozinci auzite fara discenamant.De aceea salut initiativa ' Cunoaste-ti Istoria Tarii'.Intreaga istorie a tarii, nu fragmente scoase din contextul istoric,gen 1,000 de ani de nu stiu ce,300 de ani de nu stiu cine.Unii istorici,gen cavalerul decorat Boia de catre paprika, pot sa emita si sa scrie orice supozitie.Nu pot anula o Columna de exemplu.Am avut ocazia sa vad 3 tari ' cu zone regionale',landuri,etc.Cand se canta imnul national era o atmosfera incendiara.nimeni nu comenta apartenenta la un neam mandru desi si ei se ciondaneau(ex.Bavaria versus Bremen,Bordeaux contra...,).Iar cu privire la ucrainieni recte cazaci,haholi,ruteni,etc am zis doar ca e de admirat cum isi apara pamantul dat arbitrar de Stalin@camarila bolsevica. Si asta e de reinvatat de catre noi.Daca stim istorie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus