Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Micile afaceri. Din economist, în ghid turistic. După ce a călătorit cinci ani

Micile afaceri. Din economist, în ghid turistic. După ce a călătorit cinci ani

A lucrat ca economist o perioadă, dar simțea că și-ar dori să facă altceva. A plecat în Anglia într-un internship, unde a lucrat în turism și s-a îndrăgostit de acest domeniu. Cinci ani de zile a locuit în mai multe țări printre care se numără și India sau Tanzania. A văzut de la deșerturi, până la Munții Himalaya, însă dorul de casă a făcut-o să se întoarcă înapoi, la Sibiu. După o scurtă perioadă de timp, Nicoleta Ocneriu și-a dat seama că își dorește să devină ghid turistic, iar de doi ani pregătește excursii și îndrumă turiști din toate colțurile lumii. Chiar dacă încearcă să promoveze întreaga țară, Transilvania și Mărginimea Sibiului rămân zonele ei preferate.

Nicoleta Ocneriu a absolvit Facultatea de Științe Economice. A lucrat o bună perioadă de timp în domeniul economic, însă nu era fericită. Într-o zi, mergând pe stradă, a primit un flyer pe care scria „learn and work in UK”, iar într-o săptămână deja lucra în Londra. A locuit trei ani acolo și și-a dat seama că vrea să lucreze în turism. A plecat apoi în Ibiza să învețe spaniola și de acolo viața ei a luat o altă întorsătură. A început o colaborare cu o publicație mondială de petrol din Istanbul locuind în India și Tanzania unde a întâlnit jurnaliști și oameni importanți din domeniul energiei.

22. Abu Dhabi experience

„Nu regăseam gustul copilăriei” În momentele ei de răscruce își întorcea mereu privirea spre trecut și anume spre copilărie. Provine dintr-o familie de pescari, iar la fiecare sfârșit de săptămână vizitau locurile din jurul Sibiului. Încă de pe atunci visa să devină ghid turistic, iar întoarsă acasă și-a pus planul în aplicare.

„Voiam să fiu ghid montan. Acesta era visul meu. Am realizat asta, însă, prea târziu, când am ajuns în lunga mea călătorie prin lume. M-am gândit foarte bine la ce-mi plăcea să fac când eram mică încercând să îmi ascult inima în deciziile ce vor urma. În Londra, am locuit trei ani și am înțeles că domeniul turismului era cel pe care îl căutam. Însă, nici asta nu era suficient pentru mine. Nu mă regăseam și nu mă identificam cu acele locuri. Nu regăseam gustul copilăriei, dar nici autenticitatea oamenilor. Mă regăseam însă cu multiculturalitatea și diversitatea, lucruri ce le doream simțite și aici, la noi, acasă. Atunci, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să existe o modalitate prin care să aplic ce am învățat și am văzut acolo și la noi în țară ”, povestește Nicoleta.

12. Himalayas, India

Ajunsă în Ibiza, și-a dat seama cât de mult se schimbase. Devenise mult mai optimistă și mai încrezătoare în forțele proprii. Știa că oriunde va ajunge în lume se va descurca. Vreo șase luni de zile a organizat petreceri pe catamarane și apoi s-a reorientat. În Istanbul a dat peste o publicație de petrol și a lucrat acolo, călătorind astfel prin Tanzania, India, Kuwait, Dubai și în multe alte locuri.

„Lucram pentru această revistă și plecam cu jurnaliștii să luăm interviuri miniștrilor, prim-minisitrului, oamenilor importanți din domeniul energiei. Când intram în birourile acestora, mereu ne întrebau de unde suntem. Colegii mei, poate erau din Lisabona sau din Paris, iar eu ziceam din Transilvania, România. Și răspundeau <<wow, Transylvania>>. Nu au ajuns vorbe negative despre noi în India sau Tanzania. Știau de București și Transilvania și am zis să fac cumva să-i invit pe oamenii aceștia în Transilvania și să promovez această zonă. Dorul de mâncare, de familie, prieteni, m-au făcut să înțeleg că, de fapt, locul meu era acasă, că locul meu era în Sibiu”, spune Nicoleta.

15. Zanzi Bar

Excursii pe munte, la castele, în Mărginime

S-a întors acasă și timp de o lună de zile s-a gândit cum să facă să aducă un plus de valoare Sibiului și totodată Transilvaniei. A vrut să devină ghid montan, însă știa că pentru asta trebuia să treacă prin pasul de ghid național. „Eram prietenă cu geografia, dar nu și cu istoria. Și așa am luat-o de la zero. Doi ani de zile, mă trezeam la 5 dimineața, mergeam la cursuri, învățam, luam meditații și am susținut diferite examene. Am realizat că nu doar ghidajul montan era printre preferinţele mele, ci și cel cultural, istoric. Am ajuns să fiu pasionată de istorie și să îmbin un turism mixt în care să ofer oamenilor un gust din întreaga multiculturalitate: viața țăranilor, castelele din Transilvania sau excursii montane”, explică ea.

Sibiel

Între timp, a absolvit Managementul în activitatea de turism și a devenit unul dintre ghizii cei mai apreciați din zonă. Grație oamenilor pe care i-a cunoscut de-a lungul călătoriilor ei, a reușit să aducă în Sibiu turişti din toate colțurile lumii. Cei mai mulți sunt din Australia, India, America, însă nu lipsesc nici europenii.

„Vreau să fac un turism umanitar. Să fac o conexiune între oamenii care au ceva de spus, din Mărginime de exemplu și să creez legături între meșteșugarii, oamenii simplii, fără bani, fără venituri, asociații sau rezervații de animale și turiști. Aceștia vin prin recomandări. Știu că e o zonă sigură și nedescoperită, dar toți prietenii îi întreabă de ce vin aici. Însă, când pleacă din excursiile pe care le organizăm special pentru gusturile lor au lacrimi în ochi. Încerc să le arăt ce avem noi mai bun”, menționează Nicoleta.

Bisericile fortificate și castelele, precum și Munții Făgăraș sunt și ele printre principalele obiective turistice pe care tot mai mulți își doresc să le viziteze.

grup din Romania - Transfagarasan

Turiștii din New York, atrași de oamenii de la țară

Excursiile sunt pentru oricine și se adaptează în funcție de preferințele turiștilor. De obicei, tinerii vor să vadă muntele. De aceea, Transfăgărășanul, Moldoveanu și Bâlea nu lipsesc, pe când cei care vin din orașe mari precum New York, Syndey sau Viena preferă Mărginimea Sibiului. „Vor să experimenteze contactul direct cu localnicii. O băbuță cu batic pe cap este cel mai interesant pentru ei. Intrăm în vorbă cu ea, o rugăm dacă ne primește la ea, îi lăsăm bănuți ascunși pentru că oamenii aceștia sunt demni și nu fac asta pentru bani”, completează ghidul turistic.

DSC_0053

În funcție de tipul de excursie pe care îl organizează și numărul turiștilor, prețul pentru ghidaj crește. De exemplu, un tur al orașului pentru un grup de patru persoane, ce durează aproximativ două ore este 50 de euro, însă pentru grupurile mai mari, prețul crește. Acum, lucrează pentru întreprinderea ei individuală, însă, pe viitor, Nicoleta își dorește să-și deschidă propria ei agenție de turism. Castelul Peles - grup India Scoala de ghizi Iasi si Cluj Sibiu tour in the rain sotiile generalilor armatei romaneCauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

x

Acum 7 ani

"ghid de tursim" este meseria care descrie o persoana ce ofera excursii ghidate. Ghidul turistic este cartea din care iti culegi informatiile pentru o anumita destinatie.
Raspunde

X

Acum 7 ani

Nici jurnalizmul nu ma-ie jurnalizm
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

(-)

Acum 7 ani

Pescuitul si turismul, doua ocupații vocaționale specifice sibienilor din mos-strămoș. Oare ce poate aduce nou, fătuca noastra ce se ocupa acum cu "pescuitul" turiștilor?...
Raspunde

Mihaela Tilici

Acum 7 ani

În sfârșit un adevărat ghid care chiar promovează frumusețea și valorile care au mai rămas în tara noastră! Că mai sunt câțiva care habar n-au ce inseamna asta, e o cantitate neglijabila, tot ce contează este ca "această fatuca" e de un profesionalism rar întâlnit și cu o voință de fier, care nu prea se mai întâlnesc la orice pas! Mult succes și sunt perfect convinsa ca vom mai auzi de Nicoleta Ocneriu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus