Administrația județeană a reacționat ca urmare a două articole publicate de Turnul Sfatului printr-un drept la replică mai puțin obișnuit. În sensul că vizează, printre altele, o glumă, sau că aduce lămuriri parțiale pe un subiect pe care, inițial, reprezentanții CJ Sibiu nu au vrut să dea publicității nicio informație.
Textul remis de Consiliul Județean Sibiu în atenția cititorilor Turnul Sfatului are în vedere, în primă fază, o remarcă din articolul „De Ziua Europei, într-o caravană la Sibiu: de la „vibe-ul” simțit de Daniela Cîmpean, la glumele lui Mircea Ureche. «Cel mai bun medic este trenul de Cluj»”.
Articol în care scrie, printre altele, că președinta Daniela Cîmpean a umflat rezultatele administrației pe care o conduce, prin faptul că a declarat despre actualul proiect de extindere a Aeroportului internațional Sibiu că este cea mai mare investiție publică desfășurată în Sibiu în ultimii 34 de ani. „Avem – și dacă treceți pe lângă Aeroportul internațional Sibiu – vedeți că există o investiție foarte generoasă, în plină derulare. Cred că este cea mai mare investiție desfășurată în public, după Revoluție, la Sibiu: vorbim de aproape 60 de milioane de euro pentru extinderea terminalului, dar și pentru a securiza serviciile care se oferă pasagerilor”, este declarația Danielei Cîmpean. Contrazisă de faptul că cea mai mare investiție publică este cea din jurul anului 2007, când a fost extins și modernizat același aeroport cu echivalentul a aproximativ 70 de milioane de euro.
Reprezentanții CJ Sibiu spun că redactorul Turnul Sfatului nu a ținut cont de contextul în care a fost făcută declarația – o discuție pe tema coeziunii europene – și arată că Daniela Cîmpean s-a referit, de fapt, la cea mai mare investiție publică susținută din fonduri europene.
„Aprecierea dvs. potrivit căreia aceste valori sunt «umflate» în comparație cu valorile rezultate din prima modernizare a Aeroportului este scoasă din contextul temei evenimentului, cel referitor la investițiile realizate din fonduri europene. În fapt, actuala dezvoltare a Aeroportului Internațional Sibiu este cea mai amplă investiție pe care o administrație publică din județul Sibiu o face cu sprijinul fondurilor europene, acesta fiind unul dintre beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană, impactul finanțărilor europene fiind în fapt și tema centrală a evenimentului”, țin să precizeze reprezentanții CJ Sibiu.
N-a fost o glumă bună
Tot în același articol sunt redate și două glume făcute de Mircea Ureche, președintele consiliului de administrație al Morii Cibin. Pe lângă gluma „cel mai bun medic este trenul de Cluj”, Mircea Ureche a făcut una și pe seama unei afirmații a Danielei Cîmpean. „A spus doamna președintă că a umblat mult prin țară și prin lume. Dar nu a spus că cel mai mult a stat pe Valea Oltului. Doamna președintă, blocajul de pe Valea Oltului este în județul Sibiu”, i-a adus aminte Ureche președintei CJ Sibiu.
Faptul că în text nu a fost precizată și evidența faptului că drumul de pe Valea Oltului nu este în administrarea CJ Sibiu i-a făcut pe reprezentanții administrației județene să reacționeze. „În acest context, Consiliul Județean Sibiu nu poate fi arătat drept responsabil pentru infrastructura gestionată de către alte entități. Problema fluenței traficului pe Valea Oltului va fi rezolvată de către cei responsabili, cu finanțare europeană, Consiliul Județean Sibiu fiind responsabil pentru investițiile aferente rețelei de drumuri județene”, precizează reprezentanții administrației locale, care arată că ar fi preferat ca și alte declarații făcute în amintita discuție să fie date publicității.
Nu se ia, ci nu se mai dă
În fine, replica celor de la CJ Sibiu face referire și la un al doilea articol publicat în cursul zilei de miercuri de către Turnul Sfatului: „Niște bani europeni îi sunt ceruți înapoi Sibiului. Consiliul Județean: nu ne dăm acordul să aflați despre ce este vorba”.
Inițial, conducerea liberală a administrației județene nu a vrut să dea nicio informație pe subiectul procesului cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proces care are drept obiect anularea unor acte prin care reprezentanții Guvernului tăiau o parte din fondurile europene alocate unui proiect derulat de CJ Sibiu.
Deși solicitați, cei de la CJ Sibiu au transmis în scris că nu vor să se afle despre ce este vorba în această speță - deși Ministerul a fost de acord să dea publicității documentele relevante, dar numai cu acordul CJ Sibiu - și nici nu a dorit să facă vreo precizare referitoare la proces. Doar că după publicarea articolului, reprezentanții administrației s-au răzgândit. Și arată că banii care fac, în definitiv, obiectul procesului nu sunt ceruți înapoi de Minister, ci doar nu se mai alocă. Și că, de fapt, este vorba de o sumă foarte mică.
„Cititorii publicației dvs. au fost din nou induși în eroare, întrucât Consiliul Județean Sibiu nu se află în situația în care să-i fie solicitată rambursarea fondurilor europene pentru respectivul proiect, ci a fost informat asupra faptului că o mică parte din costul pe care deja l-a achitat pentru Studiul de Fezabilitate, nu îi va fi restituită. Raportată la valoarea investiției, această sumă reprezintă un procent de sub 0,3%. Deși este o sumă mică, Consiliul Județean Sibiu a inițiat un demers în instanță, aflat în curs de soluționare la Tribunalul București”, este remarca făcută de CJ Sibiu.
Citește mai jos, în format integral, dreptul la replică al CJ Sibiu
Având în vedere materialul De Ziua Europei, într-o caravană la Sibiu: de la „vibe-ul” simțit de Daniela Cîmpean, la glumele lui Mircea Ureche. „Cel mai bun medic este trenul de Cluj” publicat în data de 9 mai 2023, vă transmitem următorul Drept la replică pe care vă rugăm să-l publicați integral, în aceleași condiții de vizibilitate precum materialul care l-a generat.
Drept la replică
Pentru corecta și completa informare a cititorilor publicației dumneavoastră, Consiliul Județean Sibiu face următoarele precizări:
Sumele pe care Consiliul Județean Sibiu și Aeroportul Internațional Sibiu le-au atras pentru proiectul de extindere a terminalului de pasageri și dotare cu echipamente destinate îmbunătățirii condițiilor oferite pasagerilor și pentru creșterea nivelului de securitate, este de 272,49 milioane lei. Din această sumă, 189,76 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, asigurate de Uniunea Europeană și Guvernul României, diferența revenind în sarcina Aeroportului Internațional Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu.
Aprecierea dvs. potrivit căreia aceste valori sunt „umflate” în comparație cu valorile rezultate din prima modernizare a Aeroportului este scoasă din contextul temei evenimentului, cel referitor la investițiile realizate din fonduri europene.
În fapt, actuala dezvoltare a Aeroportului Internațional Sibiu este cea mai amplă investiție pe care o administrație publică din județul Sibiu o face cu sprijinul fondurilor europene, acesta fiind unul dintre beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană, impactul finanțărilor europene fiind în fapt și tema centrală a evenimentului.
În privința primei etape de modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu, aducem la cunoștința cititorilor dvs. faptul că lucrările au fost finanțate în comun de către Consiliul Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, instituția noastră angajând, în anii 2007 și 2008, credite pentru care va achita rate până în anul 2033.
O altă informație adusă în atenția cititorilor dvs. face referire la blocajele de pe Valea Oltului, zonă tranzitată de Drumul Național 7 (DN7), arteră administrată de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În acest context, Consiliul Județean Sibiu nu poate fi arătat drept responsabil pentru infrastructura gestionată de către alte entități.
Problema fluenței traficului pe Valea Oltului va fi rezolvată de către cei responsabili, cu finanțare europeană, Consiliul Județean Sibiu fiind responsabil pentru investițiile aferente rețelei de drumuri județene.
Or, în cadrul aceluiași eveniment, reprezentantul ADR Centru, organism prin care Consiliul Județean Sibiu a accesat finanțări europene destinate infrastructurii rutiere județene, a arătat că „Județul Sibiu coordonează cea mai lungă rețea de drumuri județene reabilitate din Regiunea Centru, spre deosebire de celelalte județe (5 -n.n.) care, cumulat, abia au câte drumuri județene modernizate are Consiliul Județean Sibiu”, declarație nepreluată în materialul dvs. deși aceasta făcea referire la activitățile aflate în competența instituției noastre, fiind conformă cu realitatea.
În privința afirmației potrivit căreia Consiliul Județean Sibiu „refuză să explice de ce îi sunt cerute înapoi fondurile europene alocate nerambursabil pentru un proiect”, așa cum v-am comunicat prin adresa nr. 10.289/09.05.2023, informațiile solicitate de către dvs. fac obiectul clauzelor de confidențialitate incluse în Contractul de finanțare.
Cititorii publicației dvs. au fost din nou induși în eroare, întrucât Consiliul Județean Sibiu nu se află în situația în care să-i fie solicitată rambursarea fondurilor europene pentru respectivul proiect, ci a fost informat asupra faptului că o mică parte din costul pe care deja l-a achitat pentru Studiul de Fezabilitate, nu îi va fi restituită. Raportată la valoarea investiției, această sumă reprezintă un procent de sub 0,3%. Deși este o sumă mică, Consiliul Județean Sibiu a inițiat un demers în instanță, aflat în curs de soluționare la Tribunalul București.
Precizăm că atragerea fondurilor europene presupune un efort colectiv al angajaților Consiliului Județean Sibiu, iar rezultatele sunt pe măsură: din cele 1,44 miliarde lei alocate Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și gestionate de către ADR Centru pentru toate cele 6 județe care o compun, o treime a fost obținută pentru investițiile din județul Sibiu.
În acest context, considerăm că aprecierile de tipul celor de mai sus, formulate în cadrul materialului, nu fac decât să ofere opiniei publice o imagine greșită asupra activității instituției noastre.
O imagine de ansamblu a evenimentului la care ne-a făcut plăcere să vă avem ca invitat, poate fi oferită cititorilor dvs. de înregistrarea integrală a Caravanei GROW, disponibilă pe adresa www.caleaeuropeana.ro
Cu considerație,
Thomas Roth
Consilier Cabinet
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiecte fonduri europene sibi , drept la replica cj sibiu glum , aeroport Sibiu , CJ Sibiu , Consiliul Judetean Sibiu , Thomas Roth , Daniela Cîmpean , drept la replica
Vizualizari: 3122
Ultimele comentarii
Acum 57 minute
Cetatean
Acum 1 oră
Constructor la bugeteri
Acum 1 oră
John
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin