Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
23°C

Niște bani europeni îi sunt ceruți înapoi Sibiului. Consiliul Județean: nu ne dăm acordul să aflați despre ce este vorba

Niște bani europeni îi sunt ceruți înapoi Sibiului. Consiliul Județean: nu ne dăm acordul să aflați despre ce este vorba

Faptul că un proces a fost trimis la Înalta Curte pentru a stabili cine trebuie să judece dacă Sibiului i se taie pe drept niște sume alocate nerambursabil a scos la iveală încrâncenarea autorităților județene în a ascunde gestionarea fondurilor publice. 

2807/3/2022 este numărul de înregistrare al unui dosar pus inițial pe rolul Tribunalului București, în cadrul căruia Consiliul Județean Sibiu solicita anularea unor acte emise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba de o decizie din octombrie 2021 și o notă de neconformitate emise referitor la proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a Centrului școlar pentru educație incluzivă Mediaș, din fonduri europene nerambursabile. Ministerul a emis acele documente deoarece este instituția prin intermediul căreia CJ Sibiu a accesat aproape un milion de euro pentru investițiile de la Mediaș.

Ping-pong în instanță

În iunie anul trecut, la primul termen al procesului, Tribunalul București a arătat că speța nu intră în competența acestei instanțe. „Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Sibiu. Dispune trimiterea dosarului la această instanţă”, se arată în minuta dată publicității de magistrații din capitală.

În octombrie 2022, procesul a început și s-a și terminat la Sibiu: și judecătorii de aici și-au declinat competența, considerând că speța ar trebui judecată la București, unde își are sediul Ministerul. Cum de la Tribunalul București dosarul tocmai venise, magistrații sibieni au stabilit că e cazul să sesizeze Înalta Curte de Casație și Justiție, care să decidă unde trebuie judecată speța: la Sibiu ori la București.

Acesta este momentul în care un redactor al Turnul Sfatului a descoperit subiectul, și anume că între Minister și CJ Sibiu este un proces care vizează returnarea unor bani europeni alocați nerambursabil.

Ministerul: noi vrem, dar să vă dea acordul și Sibiul

Singurele informații publice despre proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș (CSEI Mediaș)” fac referire la scopul acestuia: cu o finanțare de 4,9 milioane de lei, accesată în primăvara lui 2021, CJ Sibiu și-a propus să modernizeze două din cele trei clădiri ale centrului. De la amenajarea a nouă săli de clasă, a unui cabinet medical, a unuia de kinetoterapie, la dotări specifice activității didactice, precum și o serie de lucrări conexe (panouri solare, centrală termică, instalații electrice etc), investițiile ar urma să mărească numărul de beneficiari ai Centrului la aproape 180 (de la aproximativ 140, în prezent). Lucrările la acest Centru au început în luna februarie și trebuie terminate până la finele anului.

Cât privește diferendul dintre CJ Sibiu și Minister, în cadrul celor două termene judecate până acum la București și Sibiu, instanțele nu au avut în vedere deloc fondul problemei. În treacăt doar, Tribunalul Sibiu amintește în hotărârea din octombrie că ar fi vorba de o corecție financiară de 25% aplicată de minister primei cereri de rambursare, corecție contestată de Sibiu.

Prin urmare, pentru a afla care este suma cerută înapoi de Minister și care sunt motivele acestei decizii am făcut o solicitare către instituția guvernamentală pentru a primi câte o copie a notei de neconformitate și a deciziei din octombrie 2021. Chiar dacă este vorba de bani publici, ministerul a răspuns că în contractul de finanțare semnat cu CJ Sibiu există o clauză de confidențialitate. Și că, în baza acestei clauze, ei vor da publicității conținutul celor două documente, doar dacă și CJ Sibiu își dă acordul.

„Ținând cont că în notele de neconformitate pot exista date cu caracter personal sau confidențiale (de exemplu, dacă ofertantul a declarat oferta ca fiind confidențială și s-a constatat o abatere privind neconformitatea ofertei tehnice de exemplu) este necesar acordul prealabil al beneficiarului, în vederea transmiterii notelor de neconformitate. Pentru aceste considerente, prin prezenta adresă, AM POR își exprimă în principiu (prealabil) acordul pentru transmiterea documentelor solicitate, urmând să solicitați în scris acordul beneficiarului, în baza temeiurilor invocate mai sus”, se arată în răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

CJ Sibiu: nu ne dăm acordul. Dar comentăm anonim

Turnul Sfatului a solicitat, prin urmare, acordul CJ Sibiu pentru a primi o copie a documentelor în discuție, precum și poziția CJ Sibiu referitoare la nota de neconformitate și decizia emisă ulterior acestei note.

Marți după-amiaza, reprezentanții CJ Sibiu au răspuns că nu își dau acordul pentru ca informațiile să fie făcute publice. „Având în vedere prevederile clauzei de confidențialitate din cadrul contractului de finanțare, prin care, «Părțile convin să păstreze în strictă confidențialitate informațiile contractuale și sunt de acord să prevină orice utilizare sau divulgare neautorizată a acestora, cu excepțiile prevăzute în cadrul prezentului contract de finanțare. Părțile înțeleg să utilizeze informațiile contractuale doar în scopul de a-și îndeplini obligațiile din prezentul contract de finanțare și respectiv în conformitate cu atribuțiile legale de organizare și funcționare a AMPOR», precum și faptul că documentele la care faceți referire fac obiectul unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului București, care nu este soluționat până la această dată, vă informăm că, nu ne exprimăm acordul pentru transmiterea documentelor solicitate”, este răspunsul transmis cititorilor Turnul Sfatului.

Răspunsul a fost transmis în timp ce în curs de redactare era articolul despre dezbaterea care tocmai avusese loc la sediul CJ Sibiu pe subiectul coeziunii europene și care s-a desfășurat chiar de Ziua Europei. În articolul respectiv, în dreptul unui citat al președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean - citat în care Cîmpean lăuda spiritul european de la Sibiu – a fost introdusă și precizarea că afirmația era făcută tocmai când instituția pe care o conduce refuza să explice de ce îi sunt cerute înapoi fondurile europene alocate nerambursabil pentru un proiect.

Precizarea a generat reacții din partea unui reprezentant al CJ Sibiu care, sub anonima denumire „student din sală”, a publicat un comentariu în care lasă de înțeles că ar fi vorba de o corecție financiară de sub 10.000 de euro. Una care ar fi normală în derularea unor proiecte de acest gen. „Domnule «ziarist» sau purtător de vorbe, am fost în sală, a fost interesant, interactiv și educativ. Singurul lucru urât și dezgustător este parte din acest articol rău intenționat. Transpare răutatea și frustrarea în fiecare fraza care nu e citată. Păcat ca asta e presa din Sibiu. Dacă din 1,7 miliarde de euro atrase sunt corecții de 10.000 e «un fleac». Mai cercetează. Toate, dar absolut toate proiectele cu finanțare din România au corecții. Repet toate. Verifică doar câte dosare au pe rol Primăria Sibiu cu Ministerul Fondurilor. Tu chiar ne crezi proști? Felicitări organizatorilor de azi și îi mulțumim doamnei Cîmpean ca ne-a împărtășit din experiența administrației publice”, este conținutul respectivului comentariu.

Citește și Consiliul Județean Sibiu a devenit o fortăreață a muțeniei. Tapată cu minciuni scrise

Sursa foto: Facebook / Centrul Școlar de Educație Incluzivă - Mediaș

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Echipa galbena

Acum 4 luni

Echipa galbena, formata din gospodari de dreapta credinta, din neamul cel romanesc, va face ca Sibiul sa se asemuieze cu Zurichul!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Totusi cand se sesizeaza organele statului cu privire la contractele dintre Consiliul Judetean si SC TOTAL NSA avand in vedere ca se prelungesc termene de finalizare se ajusteaza preturi iar domnii procurori dorm pe ei pe salarii imense.
Raspunde

Romania = PNListan

Acum 4 luni

De cans au venit psd si pnl la putere total e ascuns, secret, pe furiș. Ei vor sa conducă dar fără asumarea vreunei forme de răspundere. In viitor va fi mai rău. Măcar la Sibiu avem alternative, daca lumea Votează cu cap
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 4 luni

De 30 ani alegem de fapt cine sa ne fure si sa ne batjocoreasca. Ce ar fi sa nu mai alegem deloc ? Ca daca nu avem ce sa alegem, normal e sa ne anulam votul, nu sa votam ba PNL ba PSD. OK, acum ar mai fi USR ca AUR nici nu intra in discutie. Dar USR a fost capturat de o banda gen PSD, unde se avanseaza tot pe pile si supushenie la ala de mai sus. Practic, ca sa scapam de toti hotii, trebuie sa nu-i mai votam. Dar cum sa faci asta cand 80-90% din populatia tarii de fapt ii invidiaza ? Cand ar face fix la fel in locul lor ? Politicienii sunt oglinda poporului, ca din popor vin si de popor sunt alesi.
Raspunde

Ppc

Acum 4 luni

comentariul despre care vorbiti in articol este al unui **** gretos, adica un viitor lider pnl. are deja o experienta fantastica. si cu cat pupa mai bine, cu atat are sanse mai mari. de fapt e vorba de o "ea" din echipa galbena, simbol al fatarniciei si josniciei sibiene.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus