Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Peste 123 de mil. de lei. Cele mai mari subvenții din bugetul Sibiului sunt pentru Tursib și „Radu Stanca”

Peste 123 de mil. de lei. Cele mai mari subvenții din bugetul Sibiului sunt pentru Tursib și „Radu Stanca”

Cea mai mare activitate subvenționată din bugetul public al Sibiului este cea a transportului public, urmată de componenta culturală: aproape 100 de milioane de lei sunt alocați în aceste două direcții. În total, din bugetul orașului anul trecut au fost achitate subvenții de peste 123 de milioane de lei, de la cele cu caracter social, la cele pentru înfrumusețarea orașului.

În fiecare an, cele mai mari subvenții plătite din bugetul municipiului Sibiu sunt alocate transportului public în comun, pentru a acoperi gratuitățile oferite tinerilor și persoanelor în vârstă. Mai bine de 54 de milioane de lei au fost plătiți, în 2022, pentru a acoperi din bugetul Sibiului aceste facilități, se arată în raportul de execuție bugetară pe care conducerea Primăriei Sibiu l-a pregătit pentru ședința Consiliului local Sibiu, de la începutul săptămânii viitoare.

”S-au acordat subvenţii către SC Tursib SA în sumă de 54.500.000 lei, pentru persoanele care beneficiază de gratuitate şi/sau de tarif redus pentru transportul local în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători în municipiul Sibiu”, se arată în darea de seamă pe anul 2022 referitoare la bugetul orașului.

După susținerea transportului public, cea a culturii este a doua direcție în care merg subvențiile de la bugetul local

Conform aceluiași raport, a doua direcție în care sunt alocate cele mai mari subvenții de la bugetul local este cultura. Cele trei teatre ale orașului, mai precis. Teatrul „Radu Stanca” primește partea leului: 31,6 milioane de lei este subvenția plătită anul trecut instituției care organizează cel mai important festival de peste an de la Sibiu.

Pentru Teatrul „Gong”, subvențiile plătite anul trecut au însumat 7,9 milioane de lei, iar pentru Casa de cultură a orașului – prin intermediul căreia funcționează Teatrul de balet – 5,8 milioane de lei.

De la Zoo, la Baia Populară

În seria subvențiilor al căror volum depășește echivalentul unui milion de euro intră și cele alocate pentru înverzirea orașului: șapte milioane de lei au fost alocate în 2022 pentru Serviciul public Parcuri și zone verzi. De aceeași serie se apropie și Serviciul public Baze sportive și de agrement, prin intermediul cărora sunt administrate terenurile de sport de lângă stadion, Lacul lui Binder și, după modernizare, noul stadion. 4,6 milioane de lei sunt subvențiile direcționate prin decizia aleșilor către acest serviciu.

Dintre serviciile Primăriei Sibiu, cel mai subvenționat este cel pentru parcuri și spații verzi

Subvențiile din bugetul orașului au fost direcționate și către alte servicii publice din subordinea Primăriei și Consiliului local, precum și societăți comerciale la care orașul este acționar.

Serviciul de administrare a domeniului public și privat – cel prin intermediul căruia sunt administrate parcările – a primit o subvenție de patru milioane de lei, Baia Populară – 2,3 milioane de lei, Cimitirul – două milioane de lei, iar pentru Grădina Zoologică, subvențiile din 2022 au însumat 1,9 milioane de lei.

Subvenții sociale

Urbana și Apă Canal SA au primit pentru subvenționarea unor investiții sau pentru plata chiriilor persoanelor vulnerabile aproximativ 0,4 milioane de lei. Tot în zona subvențiilor cu caracter social intră cele pentru energia termică acordată sibienilor care primesc căldură și apă caldă de la Urbana: 1,7 milioane de lei.

În total, subvențiile plătite anul trecut din bugetul orașului depășesc suma de 123 de milioane de lei. Raportat la cheltuielile totale de 787 de milioane de lei, rezultă că mai bine de 15% din bugetul orașului a fost cheltuit pentru subvenții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Un spectator

Acum 10 luni

Trebe bani la Chiriac. S-a scumpit gunoiul.
Raspunde

Marius

Acum 10 luni

Voi va dati seama ce inseamna subventie de 31,6 milioane de lei / an pentru teatrul Radu Stanca? 2. 63 milioane / luna. Raportat la cei 116 angajati -> 22.000 lei subventie/angajat/luna. Oamenii astia daca sunt asa de valorosi nu ar trebui sa se autosustina din biletele evenimentelor, sponsorizari PRIVATE si alte surse de venit? As fi de acord cu o subventie limitata, 1 - 2 ani, pentru a iti dovedi utilitatea. Dar daca dupa aceasta perioada nu esti in stare sa te auto sustii, probabil ca nu este atat de esential in piata pe cat te consideri. Va intreb acum. Ce firma privata si-ar permite in conditiile astea sa reziste pe piata? Zeci de milioane inghiti de la bugetul statului. Sibiul are inca strazi de pamant si fara canalizare si primaria arunca cu bani pe tot felul de prostii. Circ si paine, cum le place romanilor ;)
Raspunde

Dragos

Acum 10 luni

Excelent punctat! Se "arunca" cu bani intr-un teatru care genereaza productii de nivel extrem de scazut. Acest nivel de subventie nu este justificat...insa, as vrea sa il felicit pe managerul Chiriac - festivalul sau de circ (ca in proportie de 90% este doar circ...) a reusit sa acopere nevoia de cultura pentru masele largi. Si pentru asta, subventia este meritata. Din pacate.
Raspunde

@ Marius

Acum 10 luni

ai partial dreptate. Cred ca peste tot cultura e subventionata, dar e vorba de masura subventiei si principiul ei. Adica dupa ce incaseaza 32 de mil. din taxele noastre, daca vrem doua bilete la Faust mai scoatem 200 de lei din buzunar. Cand subventia-i mare, preturile biletelor ar trebui sa fie mai decente. Exact ca la muzeul Astra - subventionati de stat si au cel mai mare tarif din tara.
Raspunde

Aaa

Acum 10 luni

Eu am renuntat la transportul in comun, nu imi convine sa platesc si sa stau in picioare ca nu am loc de subventionati carora le platesc si eu calatoriile.Ar trebui limitate numarul de calatorii sau orele de calatorie pentru pensionari si la elevi nu in vacante pentru ca a devenit plimbatul cu autobuzul o distractie.Oricum controlorii lipsesc cu desavarsire sunt pline autobuzele de blatisti de toate varstele daca vin subventii n-are rost sa se agite, in ultimul an si jumatate in care am folosit tursibul doar o data am fost controlat !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus