Aproximativ 1.300 de panouri fotovoltaice vrea să instaleze Primăria Sibiu pe mai multe clădiri publice din oraș, pentru a acoperi necesarul de energie. Pentru aceasta, municipalitatea a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția unor sisteme fotovoltaice în cadrul unui proiect numit „Creșterea capacității de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al municipiului Sibiu”.
Autoritățile locale planifică să implementeze proiectul cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), valoarea contractului fiind de 3,4 milioane lei.
Potrivit caietului de sarcini, principalul rezultat urmărit este „creșterea nivelului de independență energetică a autorităților publice locale prin obținerea de energie din surse regenerabile (energie solară), cu excepția biomasei, pentru consumul propriu al acestora”.
„În cadrul proiectului se dorește realizarea unor Sisteme Fotovoltaice On-Grid în vederea realizării unor noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile de tip solar. Sistemele includ: proiectare, materiale și echipamente, montaj, punere în funcțiune, documentație punere în funcțiune”, se arată în capitolul care descrie situația actuală la nivelul autorității contractante.
Primăria vrea ca investiția să o realizeze la 11 clădiri publice din Sibiu. Este vorba despre sediile serviciilor publice care administrează Cimitirul, Bazele Sportive și Grădina Zoologică, precum și sediul Primăriei Vechi, Cantina Municipală de pe Calea Gușteriței și sediul administrativ de pe strada Turismului, nr. 15, care găzduiește Direcția fiscală și Poliția Locală. Totodată, în proiect sunt incluse cinci instituții de învățământ – Colegiul Tehnic Energetic, Școala gimnazială nr. 18, Școala gimnazială „I. Slavici” nr. 20, Școala gimnazială nr. 8 și Colegiul Economic „George Barițiu”.
În ceea ce privește condițiile de amplasare, în documentele de licitație se menționează că sistemele fotovoltaice vor fi amplasate în funcție de soluția stabilită de contractant în urma evaluării locațiilor.
Cantitatea totală de energie produsă fotovoltaic este estimată la peste 816.000kWh/an. Un număr de 1.307 de panouri fotovoltaice sunt propuse pentru clădirile menționate – cele mai multe, la Grădina Zoologică (268), Colegiul tehnic Energetic (241) și la Cimitirul Municipal (230).
Printre caracteristicile tehnice Primăria solicită ca sistemele de panouri fotovoltaice trebuie să conțină suporți pentru montare, invertor trifazat, sistem de monitorizare a funcționării ariei de panouri, cabluri și conectori, tablou electric, contor inteligent.
Licitația este programată să aibă loc pe data de 20 iunie 2023. Durata de prestare a serviciilor, livrare a echipamentelor și execuție a lucrărilor de montare a acestora și punerea în funcțiune este de maximum 3 luni de la data semnării contractului de achiziție, dar nu mai târziu de 15 noiembrie 2023.
Amintim că acest proiect va continua cu dezvoltarea unui parc fotovoltaic, ce ar urma să fie construit pe un teren viran, dar despre care Primăria încă nu a oferit informații suplimentare solicitate de Turnul Sfatului. La începutul lunii mai, Primăria Sibiu a contractat serviciile unei companii din Arad pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul „înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu”. Potrivit reprezentanților companiei, panourile vor fi instlate pe un teren neproductiv din extravilanul localității și va avea o capacitate de 9 MW.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1503
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Iliescu
Acum 2 ore
Troll.E.Buzu
Acum 2 ore
Lutte
Acum 2 ore
Pastor Marginas
Acum 3 ore
Emil