Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

„Chiar numai pe cei din Horeca trebuie să îi ajutăm?” Magazin din Piața Mare, acoperit de umbrele. Fodor: „Nu cred că trebuie să puneți lacătul”

„Chiar numai pe cei din Horeca trebuie să îi ajutăm?” Magazin din Piața Mare, acoperit de umbrele. Fodor: „Nu cred că trebuie să puneți lacătul”

Un comerciant din Piața Mare acuză funcționarii locali că nu verifică modul în care se respectă regulamentul de amplasare a teraselor pe domeniul public sau privat al municipiului. Potrivit lui, intrarea în magazinul pe care îl închiriază este practic blocată de mesele și umbrelele teraselor din apropiere. „Chiar numai pe cei din Horeca trebuie să îi ajutăm?”, i-a întrebat comerciantul pe consilierii locali. A răspuns primarul Astrid Fodor: „Am dispus analizarea acestui aspect”.

Dorina Stanciu deține magazinul de îmbrăcăminte și încălțăminte din Piața Mare, nr. 9, pe care l-a deschis în noiembrie 2021. Plătește o chirie lunară de 3.500 de euro și după mai puțin de 2 ani de la deschiderea afacerii în centrul Sibiului se întreabă dacă nu cumva ar trebui să pună lacătul la magazin. Motivul pe care îl invocă - menținerea regulamentului cu prevederile din timpul pandemiei.

În ședința de azi a Consiliului local, aceasta a relatat în ce constă nemulțumirea ei:

În noiembrie 2021 am închiriat un spațiu în Piața Mare nr 9, destinat unui magazin de îmbrăcăminte și încălțăminte. În martie 2022 au început să se pună terasele. M-am dus la (reprezentanții de la) Domeniul Public și le-am spus că ne deranjează. Noi ne-am făcut vad comercial ca să ne găsească lumea. Ni s-a spus că e hotărâre de CL pentru ajutorul Horeca și se vor pune umbrele numai când este soare prea puternic sau plouă. Au fost din martie până în noiembrie. Și ni s-a spus că va fi așa din martie până în noiembrie și doar în 2022. Suntem în 2023, iarăși ne-am trezit cu umbrele. Dânsul (Lucian Vizantie, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat - n.n.) ne-a spus că s-a prelungit hotărârea de Consiliu.

Spuneți-mi și mie: noi cum putem să trăim dacă în fața noastră se pun mese, scaune și umbrele? Toată lumea crede că e restaurant. Noi ce putem face? Chiar numai pe cei din Horeca trebuie să îi ajutăm? Pe ceilalți mici comercianți nu trebuie să-i ajutăm? Aș dori un răspuns de la dvs.”.

Primarul Astrid Fodor a ținut să îi răspundă femeii: „Am dispus Serviciului de administrare a domeniului public și privat sub coordonarea viceprimarului Bokor să analizeze acest aspect și să vină cu o propunere de modificare a regulamentului. Aștept să văd rezultatul analizei și în funcție de asta vom prezenta CL”.

Răspuns care însă a nemulțumit-o și mai mult pe Dorina Stanciu. Între comerciant și primar a continuat apoi un scurt dialog cu replici scurte, în care Stanciu nu înțelegea de ce primarul nu-i dă dreptate, iar Fodor căuta formula prin care disputa să se încheie.

  • Stanciu: Sper că analiza să nu vină în noiembrie, când se închid terasele, că dacă vine atunci...
  • Fodor: Acum a început sezonul. S-ar putea să vină doar pentru anul următor.
  • Stanciu: Și atunci noi ce facem? Trebuie să punem lacătul?
  • Fodor: Nu cred că trebuie să puneți lacătul. La dvs cred că este totuși o cale de acces.
  • Stanciu: Nu, nu este nicio cale de acces. Este cale de aces în curte. Nu este departe Piața Mare nr. 9, dacă doriți și binevoiți să veniți să vedeți cum arată. Dacă o să vedeți magazinul, eu nu mai comentez absolut nimic.
  • Fodor: Sunt mai multe magazine, nu numai al dvs. în această situație. Tocmai din acest motiv se face analiza.
  • Stanciu: Dar noi suntem cei mai defavorizați, mă scuzați.
  • Fodor: Nu știu dacă sunteți „cei mai”, dar sunt și alții defavorizați și nu trebuie nimeni defavorizat. Tocmai din acest motiv se va face această analiză, se va propune un regulament, pe care îl vom pune în dezbatere publică, îl vom pune în discuția consiliului local și după aceea se va aplica.
  • Stanciu: Păi și dacă în regulamentul care este acum nu se respectă distanța de la zid până la masă, de ce nu li se închide? Pentru că nicio terasă nu respectă 3 m.
  • Fodor: Aștept să ne vină o propunere de la acel serviciu care se ocupă de această activitate și de la doamna viceprimar Bokor. Deci, când va fi gata, vom face pașii necesari. Eu îi rog să se grăbească.

După ședință, am traversat Piața Mare să vedem cât de ușor găsim magazinul. Clădirea de la nr. 9 este o casă formată din subsol, parter şi etaj cu frontul spre piaţă uşor retras. Faţada principală este structurată în şase axe, unde accesul în curte se face printr-un pasaj acoperit cu o boltă cilindrică. Aici a functionat primul atelier fotografic din Sibiu şi din Transilvania, după care câteva societăţi de asigurări, iar după al doilea război mondial, pentru scurt timp, aici se afla Chestura Poliţiei Muncipale. Înainte de actualul magazin, Andra Sib, aici a funcționat un alt magazin, care se numea „Bucuria copiilor”.

Astăzi, fix în fața magazinului, de la o distanță de mai puțin de 5 metri, stau în linie dreaptă cinci mese, acoperite cu două umbrele de dimensiuni mari, care acoperă fațada punctului comercial. Doar trecătorii care știu exact că acolo se află un magazin, intră în el sau dacă privesc insistent în spatele teraseor să vadă ce se află la parterul caselor istorice din jurul Pieței Mari. Intrăm în magazin și o întâlnim pe Dorin Stanciu la casa de marcat, încasând de la unul dintre cumpărători o achiziție. Ne recunoaște și ține să precizeze:

„Culmea ironiei e că avem numărul de telefon pus pe site și mă sună oamenii și mă întreabă: Eu sunt în Piața Mare, voi unde sunteți?”.

O întrebăm cât plătește chiria pentru acest spațiu. „3.500 euro lunar”, ne răspunde. În discuție intervine o colegă de-a sa: „Noi toată iarna am curățat zăpada din fața locației, așa cum spune legea. Dacă o zi n-am făcut curat, venea Poliția și ne avertiza că data viitoare ne dă amendă. Adică iarna curățăm că e al nostru, iar vara când să-l folosească, îl folosesc alții? Nu se poate. Ne batem joc unii de alții”.

Femeile ne-au mai spus că le-ar fi propus funcționarilor că sunt gata să închirieze spațiul din fața magazinului, dar că ar fi fost refuzate.

Comercianții sunt furioși pe situație și ne interesăm ce vor să facă mai departe. „Am vorbit cu un avocat, care e din Cluj. Mi-a spus că a văzut terasele și a crezut că ne-am mutat locul. Mi-a spus că în Cluj nu o să vezi așa ceva și că e de mers în ședința CL, să anuleze hotărârea, pentru că dacă ne judecăm, e degeaba - cheltuim bani, pentru că hotărârea e pe anul acesta. Am fost și la PSD, mi-a spus că sunt numai doi consilieri și că nu pot face nimic. Dar când ați votat, ați spus ceva? Am văzut astăzi cum se votează în consiliul local”, mai adaugă femeia.

Citește și: Sibiul renunță treptat la facilitățile pentru HoReCa, aprobate în pandemie. Fodor: „Și la noi cheltuielile cresc”

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu, suprafața ocupată de terasă se stabilește astfel încât să nu depășească frontul unității de lucru și să se rezerve pentru circulația pietonală cel puțin 2 ml desfășurați de la fațada imobilului până la lungimea perimetrului terasei și să nu se blocheze accesul în curților imobilelor și să nu afecteze traficul pietonilor al autovehiculelor.

În același timp, Hotărârea CL nr. 503 din 2022 privind aprobarea unor măsuri temporare până la finalul anului 2023, în vederea atenuării efectelor crizei economice pentru operatorii economici care dețin terase amplasate pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu – cu alte cuvinte, pentru extinderea temporară a amplasamentelor teraselor – stipulează că „pe amplasamentul extins se pot amplasa doar scaune, mese (din lemn. fier, ratan) și umbrele de dimensiuni reduse (culoare albă , crem, maro deschis sau bej)”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

John doe

Acum 10 luni

Daca se va ocupa Bokor de cazul asta, ma astept sa inchida terasa care deranjeaza si sa deschida "cineva" o cosmelie cu inghetata la supra-pret ;). Ce zici sotu' lu Bokor, merge?
Raspunde

Fodor & Bokor

Acum 10 luni

Păi dacă regulamentul spune că nu au voie să depășească frontul restaurantului, ce caută să se extindă la vecini? Să se extindă către centrul pieței, dacă vor și le dă voie primăria, dacă nu, să-i amendeze poliția locală pentru ocuparea domeniului public. Da, știu că n-avem poliție locală.
Raspunde

Lia Fechete

Acum 10 luni

Dacă chiar se atribuie spatiu suplimentar pentru terase,să se de-a în prelungirea teraselor închise nu în fața altor comercianți
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

Nu doar in Piața Mare se întâmplă că cei cu terasele sa facă abuzuri.Si pe strada A.Iancu, la nici 10m de Sc.Gen.!! funcționează un local care blochează trotuarul cu mesele lor.Ma întreb, pe ăștia cine îi verifica daca și cum au ocupat abuziv trotuarul și de ce vând alcool lângă școala?
Raspunde

Unu

Acum 10 luni

Fodor asta e de comedie. Saraca, trebuie sa o compatimesti ca nu o prea duce bostanul. La ce hodosenii de terase sunt prin sibiu si ea nu le vede, cat comision/spaga luati de la comercianti? A ajuns sibiul un oras istoric distus de terase pavilion de plastic, oribile. Abia astept sa zboare de la primarie ca nu are nicio treaba cu functia de primar.
Raspunde

MB

Acum 10 luni

Crezi că următorul primar va desființa terasele ? :)
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 10 luni

Atata timp cit cei ce ne conduc orasul au afaceri ,ei sint intr-un cartel cu alti afaceristi si isi gac legile in favoarea lor. Iar daca nu pot atunci fac abuzuri care tot el le acopera. Este simplu.
Raspunde

Normalitatea in Sibiu sub Fodor!

Acum 10 luni

In Sibiu se intampla mereu rahaturi de acest gen pt ca "marunta" in gandire, Fodor, nu poate trece mai departe de educatia ei precara. Vorbea cineva de Cluj...pai si normal ca acolo nu se intampla asa ceva si confirm acest lucru pt ca merg in Cluj frecvent. Acolo primaria chiar stie ce face...la Sibiu primaria condusa de "Fodor and the Villains" parca e picata din Luna ( probabil intentionat)!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 10 luni

Ar trebui montate terase pe toata suprafata pietei si facuta forma de labirint, sa o proiecteze arhitecta urdeea ca ea stie ce si cum. Sa aiba toata lumea dreptul sa isi deschida terasa nu numai boccora si altii ! Sicei de la pamant srl sa isi deschida biroul acolo sa putem sa-i felicitam , la fel si cei de la national securiti agenci nsa !! Chiar si militia locala sa aiba ceva mese sa nu oboseasca saracii la munca !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Burgul hisperilor

Acum 10 luni

Sibiul s-a transformat intr-o adunatura critica de hipsteri scoliozati, gica-contra la absolut orice si bautori de smoothie de spanac cu kinoa! Mergeti mai loazelor in Cluj si Bucuresti si veti reveni la Sibiu ca la Zurich! Mai lasati mah yoga si mindfullness si fiti rationali, puneti mana pe legislatie si vorbiti ulterior!

Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

În septembrie am vizitat Zurich și chiar nu am văzut vreo asemănare între terasele lor cu gust și kitsch -urile din zona centrala din Sibiu.Si chiar "m-am dat"un pic pe toată zona Limmat-ului.Dar probabil tu ai văzut Zurich doar pe vreo plăcuță de înmatriculare al vreunei mașini.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi

Acum 10 luni

Ar trebui tăiat și copacul de acolo, eu zic că el este problema, este foarte mare și este cam singurul din piata mare, atâta timp când Horeca aduce bani la primărie, o sa fie încurajată este 3 lei metrul patrat pe zi chiria pentru terasa, va las pe voi sa calculați, magazinele le găsim la.mall nu în centrul istoric. Magazinul de haine ce bani aduce la primărie?
Raspunde

??

Acum 10 luni

Interesează-te că și magazinele vroiau sa plătească terenul din fata magazinelor,
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un adrian

Acum 10 luni

Foarte buna Fodor!Combate, combate!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus