Proiectul de îmbunătățire a calității mediului urban din zona străzilor Mihai Viteazu / Nicolae Iorga și Rahovei a fost respins la Agenția Județeană de Mediu Sibiu. Prin acest proiect, Primăria promitea în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) o reconfigurare amplă a zonei, doar că solicitarea acordului de mediu a fost respinsă, iar timp de un an municipalitatea nu a completat dosarul cu informațiile cerute.
Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a emis pe data de 7 aprilie decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru proiectul Primăriei Sibiu - „Coridor de mobilitate zona: B-dul M. Viteazu, str. Rahovei, str. N. Iorga, str. Calea Cisnădiei”.
Coridorul de mobilitate, încă fără acord de mediu
Potrivit documentului, APM Sibiu a solicitat încă în luna mai 2022 completarea documentației cu mai multe acte, printre care notificare completată conform Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, declarația privind suprafața verde afectată definitiv și/sau temporar de proiect precum și numărul arborilor ce vor fi tăiați, semnată de reprezentantul titularului, planul cu situația existentă și planșa cu situația propusă prin proiect. „Până la data de 10 iunie 2022, la APM Sibiu nu au fost depuse completările solicitate”, se arată în decizie.
Solicitat de Turnul Sfatului, directorul executiv al instituției, Ciprian Simulescu, a spus că pentru proiectul „Coridor de mobilitate zona Viteazu-Rahovei-Iorga-Calea Cisnădiei” nu a mai fost înregistrată o altă solicitare la APM Sibiu.
9 milioane de euro pentru un spațiu pentru oameni, nu pentru mașini
Potrivit PMUD, obiectivul general al proiectului este acela de „a asigura o schimbare în modalitatea cotidiană principală de deplasare, de realizare a unei infrastructuri dedicate, sigure şi continue pentru mobilitate alternativă, având ca obiective secundare reducerea utilizării intensive a autoturismului personal şi implicit a emisiilor GES şi CO2 generate de transportul auto, îmbunătăţirea calităţii mediului urban prin reconfigurarea spaţiilor carosabile ocupate de autoturisme în mişcare sau staţionare, regenerarea urbană a zonelor traversate de traseul velo și transformarea acestora în foruri urbane atractive și active comunitar, extinderea şi integrarea zonelor verzi existente de-a lungul traseului în proximitatea clădirilor cu retragere de la frontul construit (blocurile 9, 13 si 17 de pe Bd. Mihai Viteazu)”. Documentul mai prevede că „modernizarea designului stradal va urmări crearea unui spațiu echitabil, destinat în special oamenilor și nu spațiilor ocupate de mașini și crearea de infrastructuri dedicate pentru modurile de transport nepoluante - transport public și transportul velo, eliminând pentru majoritatea locuitorilor din zonă efectele negative ale fluentei scăzute a traficului, blocajele de trafic sau accesibilitatea redusă la traversarea cartierului”.
La redactarea documentului, valoarea întregului proiect era estimată la aproape 9 milioane de euro fără TVA.
Mai multe despre proiectul „Coridor integrat de mobilitate urbană - Mihai Viteazu-Rahovei-Iorga” pot fi citite în PMUD (paginile 368-376)
Primăria: proiectele se implementează treptat
În contextul respingerii solicitării acordului de mediu, am trimis reprezentanților municipalității o solicitare în care am întrebat dacă Primăria Sibiu mai are în vedere dezvoltarea acestui proiect, respectiv dacă va completa dosarul cu informațiile solicitate de APM; dacă are în vedere depunerea unei noi solicitări sau modificarea proiectului și dacă, în final, acest proiect rămâne o prioritate pentru Primărie. Totodată, am întrebat când intenționează Primăria să dezvolte acest proiect, prevăzut în PMUD. În acest context, având în vedere că documentul conține descrierea mai multor proiecte destinate dezvoltării unor coridoare de mobilitate în diferite cartiere ale orașului), am dorit să aflăm care e ordinea coridoarelor de mobilitate integrată pe care o urmează Primăria Sibiu pentru dezvoltarea acestora.
După 2 săptămâni am primit un răspuns sumar, în care se menționează că „proiectantul contractat de Primăria Sibiu lucrează la introducerea în proiect a modificărilor dispuse de instituțiile abilitate, inclusiv cele indicate de Agenția de Protecția Mediului, iar ulterior se va transmite către această instituție o nouă versiune, pentru a primi avizul”.
Referitor la celelalte întrebări ni s-a răspuns că „demersurile pentru implementarea acestui proiect important continuă, fiind în lucru realizarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții. De altfel, toate proiectele de investiții demarate sunt prioritare pentru administrația locală, urmând să se implementeze treptat, pe măsura asigurării finanțării acestora, din fonduri europene sau din bugetul local”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3005
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Florian Marius