Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
10°C

ULBS se pregătește de alegeri: în iulie, profesorii vor decide cum va fi desemnat următorul rector - prin vot secret sau prin concurs public

ULBS se pregătește de alegeri: în iulie, profesorii vor decide cum va fi desemnat următorul rector - prin vot secret sau prin concurs public

Alegeri prin vot secret sau concurs public sunt cele două metode din care cadrele didactice ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vor alege pentru desemnarea următorului rector pentru mandatul 2024-2028. Ultimii rectori ai universității sibiene au fost desemnați în urma alegerilor, desfășurate în două tururi.

Metodologia de organizare a referendumului universitar pentru alegerea modului de desemnare a rectorului ULBS pentru următorul mandat a fost aprobată de senatul instituției, după ce a fost avizată de consiliul de administrație.

Potrivit legii, înainte de începutul fiecărui mandat sau în cazul în care funcția de rector devine vacantă, indiferent de cauză, în ULBS se organizează un referendum care are ca obiect stabilirea prin vot universal, direct și secret a modalității de desemnare a rectorului instituției. Tema supusă referendumului este stabilirea opțiunii pentru una din cele două modalități de desemnare a rectorului: alegeri prin vot universal, direct și secret sau concurs public.

Dacă următorul rector va fi ales prin vot direct și secret sau în urma unui concurs public vor decide cadrele didactice în cadrul referendumului, care programat să aibă loc în acest an, în zilele de 10 iulie (turul I) și 11 iulie (turul II). La referendum vor participa toate cadrele didactice și de cercetare titulare din ULBS, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, precum și reprezentanții studenților aleși legal în calitate de membri în consiliile de facultate și/sau senatul universității la data întocmirii listelor de vot.

Metodologia aprobată de Senat stabilește că referendumul va fi considerat validat dacă la el vor participa jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot, iar rezultatul se stabilește cu majoritate simplă. Referendumul va avea loc în trei secții de votare, ce vor fi organizate în cadrul clădirilor ce găzduiesc facultățile de Litere și Arte, de Inginerie și de Medicină.

Amintim că actualul rector al ULBS, Sorin Radu, a fost ales pentru mandatul 2020-2024 prin vot secret, universal și direct după două tururi de scrutin. În 2020, cinci candidați și-au depus candidaturile pentru funcția de rector, aceștia prezentându-și pe cont propriu programele manageriale, iar la finalul campaniei electorale au participat la o dezbatere publică. Rectorul ales de comunitatea academică a ULBS, prof. univ. dr. Sorin Radu, a obținut 344 de voturi dintr-un total de 559 de voturi valide de la 576 de votanți (86% participare la vot). Contra-candidata lui a fost Livia Ilie, fost prorector.

În cazul în care modalitatea aleasă pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, procedura de desemnare va avea loc conform legislației în vigoare. În cazul în care modalitatea aleasă, pentru desemnarea rectorului este prin vot universal, direct și secret, la alegeri poate candida orice persoană, cadru didactic sau de cercetare titular, personalități științifice sau academice din țară sau din străinătate.

Mandatul rectorului începe după validarea acestuia prin ordin al ministrului Educației.

Totodată, Senatul a aprobat și regulamentele privind organizarea și desfășurarea alegerilor/numirilor structurilor și funcțiilor de conducereîn cadrul ULBS pentru mandatul 2024-2028.

Precizăm că, în prezent, Legea educației prevede că rectorii pot avea „două mandate succesive, complete” în fruntea aceleiași universități. Astfel că Sorin Radu mai poate pretinde la un nou mandat. La sfârșitul anului trecut, prevederea din proiectul noii Legi a Învățământului, cu privire la numărul de mandate de rector a stârnitmai multe dezbateri publice. Subiectul a fost discutat și de conducerea ULBS. Universitatea din Sibiu a fost una dintre primele instituții de învățământ care a reacționat după apariția acestui subiect. Într-un comunicat, rectorul ULBS, Sorin Radu, a declarat că unei persoane ar trebui să i se permită să ocupe maxim două mandate în funcția de rector: „Considerăm că două mandate sunt suficiente pentru ca orice persoană sau echipă de conducere să-și pună în aplicare viziunea managerială cu privire la dezvoltarea unei instituții, pe când un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere și de inerție instituțională, ambele contrare tipului de cultură democratică pe care o susținem”.

În octombrie anul trecut, Guvernul Ciucă a dat aviz negativ unei propuneri legislative care prevede ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate, însumând 8 ani, în fruntea aceleiași universități.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus