Situație inedită la Sibiu: arhitecta șefă a județului are o firmă de arhitectură aflată în relații comerciale inclusiv cu Consiliul Județean care a angajat-o. Conducerea județului nu are o problemă cu acest lucru: ANI a emis un punct de vedere în care arată că un funcționar nu este în conflict de interese cât timp nu ia parte la luarea deciziilor în atribuirea contractului și, mai apoi, în derularea acestuia. Solicitați de către Turnul Sfatului pe acest subiect, inspectorii ANI au deschis un nou dosar la care tot lucrează de șase luni.
Allbizz SRL este o societate comercială al cărei unic acționar este Argentina Lapoși - Oana, arhitectul șef al județului Sibiu, tatăl său fiind administrator. În același timp, Allbizz SRL face parte din asocierea condusă de Total NSA AG Construct SRL, care a câștigat contractul de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de extindere și modernizare a Unității de primiri urgențe a Spitalului județean.
Contractul care a ajuns la peste două milioane de euro a fost atribuit în urma unei licitații lansată de Consiliul Județean Sibiu în 2019, în perioada în care Argentina Lapoși-Oana devenea funcționar public de conducere în cadrul instituției (șefă a Serviciului Urbanism și, mai apoi, arhitect șef al județului).
Firma de proiectare a arhitectei șefe a județului nu are contracte doar cu instituția publică în cadrul căreia lucrează, ci și cu instituția publică la care a lucrat în trecut: cu Primăria Sibiu, Allbizz SRL a semnat în vara anului trecut un contract de peste 100.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru proiectarea, verificarea și asistența tehnică pe perioada derulării lucrărilor de extindere a Liceului teoretic ”Onisifor Ghibu”.
În seria contractelor publice la care societatea arhitectei șefe a participat se înscrie și cel încheiat în 2020 cu Primăria din Cisnădie: în asociere cu Balor Cons (liderul de asociere), Allbizz SRL a făcut parte dintr-un contract de aproape șapte milioane de lei pentru amenajarea unui ambulatoriu la spitalul orășenesc. Balor Cons SRL a fost și societatea care a depus cea de-a doua ofertă în cadrul licitației organizată de CJ Sibiu pentru Unitatea de primiri urgențe, licitația care a fost atribuită – după cum a fost arătat mai sus - asocierii Total NSA AG Construct – Pro Hart Group – Allbizz.
Lucrările de extindere și modernizare a UPU Sibiu, comandate de CJ Sibiu, au fost proiectate de către firma arhitectei șefe a județului, asistența tehnică pe perioada derulării contractelor fiind asigurată de către aceeași societate
Valoarea contractelor cu instituții publice la care Allbizz SRL a participat – singură sau în asociere cu alte firme –de când Argentina Lapoși-Oana a devenit funcționar public de conducere la nivel județean este de aproape 20 de milioane de lei, la care se adaugă TVA. Valoarea mare a contractelor este dată de faptul că unele din acestea includ și lucrări de execuție, care au intrat în sarcina constructorilor cu care Allbizz SRL s-a asociat.
Cu hârtie de la ANI
„Consider că este vorba atât de incompatibilitate, cât și de conflict de interese”, este interpretarea pe care o dau situației mai mulți juriști din administrația publică a județului, răspuns în care suntem trimiși la Legea 161 din 2003 privind asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Ne-au fost indicate și două articole din lege în acest sens, articolul 79 și cel cu numărul 96.
Art. 79, Legea 161/2003
Funcționarul public este în conflict de interese dacă se afla în una dintre următoarele situații:
a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial;
b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcționari publici care au calitatea de soț sau rudă de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.
Art. 96, Legea 161/2003
Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari şi funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării ştiințifice, al creației literar-artistice. Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari şi funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fişei postului.
Arhitecta șefă a județului a arătat, însă, că pentru a verifica dacă este sau nu în conflict cu legea a solicitat din toamna lui 2019 – adică înainte de a deveni șefă a Serviciului Urbanism și, mai apoi, arhitectă șefă a județului - un punct de vedere Agenției naționale de integritate (ANI). Argentina Lapoși a făcut aceste demersuri ca urmare a modificării Codului administrativ, modificări în care se arată că „funcționarii publici pot desfășura activități remunerate în sectorul public și în sectorul privat, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitățile și conflictul de interese” (art. 429 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ).
„Doresc pe această cale să clarificăm toate suspiciunile care v-au fost comunicate de diverse persoane în ceea ce privește potențiala stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese, ca urmare a ocupării unei funcții publice și asociat unic într-o societate privată”, a mai transmis Argentina Lapoși-Oana ca urmare a solicitării Turnul Sfatului. Ea a arătat că la momentul depunerii ofertelor pentru modernizarea UPU nu era angajată a CJ Sibiu, iar din noiembrie 2019, de când a devenit arhitect șef al județului ca urmare a promovării unui concurs în acest sens, nu s-a implicat din această poziție publică în derularea contractului care a înregistrat și câteva luni de întârziere și o creștere de prețuri.
„La data de 11 noiembrie 2019, în urma unui concurs, am fost numită în funcția publică de conducere de Șef Serviciu Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Mediu, numire care, în opinia mea, nu generează un conflict de interese, întrucât atribuțiile corespunzătoare acestui post nu vizează sarcini în cadrul Comisiei de evaluare a ofertelor în scopul atribuirii contractului de lucrări. (Conform art. 60, alin (1) lit. d) din Legea 98/2016, conflictul de interese apare în relație cu persoanele de decizie din cadrul Autorității contractante și implicate în procedura de atribuire.) Având în vedere că Autorizația de construire s-a emis de către administrația publică locală, respectiv de către Primăria Municipiului Sibiu, prin serviciile competente, conform Legii 50/1991, nu a existat iminența unui conflict de interese”, răspunde arhitecta șefă a județului pentru cititorii Turnul Sfatului.
Consultă aici, în format integral, răspunsul arhitectei șefe a județului, Argentina Lapoși-Oana
Două răspunsuri și un dosar
Argentina Lapoși a transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului două adrese transmise la finalul lui 2019, respectiv începutul lui 2020, de către conducerea ANI referitoare la situația contractului pe care Allbizz SRL, în asociere cu Total NSA AG Contract, avea să îl semneze în februarie 2020 cu CJ Sibiu.
În ambele răspunsuri (unul solicitat de către Argentina Lapoși, iar celălalt de către reprezentanții CJ Sibiu), reprezentanții ANI arătau că nu poate fi vorba de o stare de incompatibilitate „în măsura în care activitățile din domeniul privat nu sunt în legătură directă/indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public cu statut special, conform fișei postului”. „În ceea ce privește regimul juridic al conflictelor de interese, situațiile prezentate de dumneavoastră pot genera un conflict de interese dacă, prin deciziile sale, funcționarul public are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin”, este răspunsul primit în ianuarie 2020 de către Argentina Lapoși, la două luni după ce un răspuns similar a fost transmis de către ANI și reprezentanților CJ Sibiu.
Ambele răspunsuri – semnate vicepreședintele și, respectiv, președintele ANI – se încheie cu aceeași precizare, că reprezintă punctul de vedere al Agenției „raportat la situația de fapt descrisă de dumneavoastră și la dispozițiile legale incidente, nu este o interpretare generală și obligatorie a textelor de lege și nu reprezintă rezultatul activității de evaluare efectuată în condițiile Legii 176/2010 (privind funcționarea ANI – n.r.)”.
Punctul de vedere al ANI, transmis la solicitarea Argentinei Lapoși-Oana
Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de ANI la solicitarea Argentinei Lapoși-Oana și, respectiv, răspunsul transmis de ANI la solicitarea CJ Sibiu
În toamna anului trecut, când a început documentarea acestui subiect, și redactorul Turnul Sfatului a transmis celor de la ANI o solicitare de informații pe acest subiect. Doar că inspectorii de integritate nu au transmis un punct de vedere, ci au arătat că au deschis un dosar. „Urmare a sesizării dumneavoastră, vă comunicăm faptul că aspectele semnalate fac obiectul lucrării nr. 57917/S/II/21 decembrie 2022, urmând ca la finalul evaluării respectării regimului juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese să vă fie comunicată soluția dispusă”.
La finele lunii trecute, Turnul Sfatului a solicitat detalii despre dosarul deschis în urmă cu aproape jumătate de an. Răspunsul a venit, în scris, la începutul acestei săptămâni. „Vă comunicăm că se află în curs de evaluare dosarul nr. 57917/S/II/21 decembrie 2022 având ca obiect evaluarea respectării regimului juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese de către Lapoși-Oana Argentina, arhitect șef – Consiliul Județean Sibiu, județul Sibiu. După finalizarea evaluării, rezultatul va fi comunicat”.
„Ar trebui să-și suspende dreptul de semnătură”
Situația arhitectei șefe a județului Sibiu a devenit subiect și în rândul arhitecților, care consideră că din postura pe care o are, firma pe care o deține face o concurență neloială. Anul trecut, reprezentanții Colegiului director al Ordinului arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, adică președintele, vicepreședinții și trezorierul, s-au și întâlnit cu Lapoși-Oana, pe acest subiect.
„Ne-a asigurat că este perfect în regulă din punctul de vedere al respectării legislației și că nu are ce să facă”, arată Cristian Șandru, președintele filialei sibiene a OAR. Cu toate acestea, situația arhitectei șefe a județului este legată și de regulile breslei arhitecților. „Intern, regulamentul nostru, al Ordinului Arhitecților din România, prevede clar că trebuie să îți suspenzi dreptul de semnătură din momentul în care începi să ocupi o funcție de arhitect șef. I-am spus acest lucru, dar nouă ne-a spus că s-a interesat și nu este obligată să facă un astfel de lucru”, adaugă Șandru.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: arhitecta sefa judetului aface , functionar public conducere , arhitect sef judet sibiu , incompatibilitate laposi , argentina laposi , conflict de interese , Consiliul Judetean Sibiu
Vizualizari: 11999
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Barosanu
Acum 4 ore
Titi.Franzelă
Acum 4 ore
Rodica
Acum 4 ore
Nou
Acum 4 ore
Amalia