Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” a finalizat a doua etapă a proiectului de staff job shadowing ERASMUS +, cu titlul „PEDA GREEN - educație ecologică sustenabilă în învățământul vocațional pedagogic”. Schimbul de experiență a avut loc în Germania, la jumătatea lunii mai.
A doua mobilitate din cadrul proiectului PEDA GREEN s-a desfășurat în perioada 15-19 mai 2023 în Leipzig și Schkeuditz, Germania, în cadrul Leipzig International School și al Centrului Educațional Vitalis. La această etapă a programului au participat șapte profesori, îndrumători de practică pedagogică în cadrul CNPAS: Andreea Micu, coordonator flux, Flavius Pașcalău, director adjunct, Laura Pașcalău, Anca Ilicuță, Adriana Misachevici, Cătălin Lazăr și Adela Dinu. Scopul acestei mobilități a fost identificarea unor exemple de bune practici pentru activitatea de mentorat a elevilor din secția vocațională a colegiului, pentru o educație ecologică sustenabilă.
În cele câteva zile petrecute în Leipzig, profesorii de la CNPAS au locuit într-o clădire istorică din centrul orașului și au avut privilegiul de a participa la activități interesante și variate, printre care se numără: asistarea la ore în cadrul Școlii Internaționale, un tur al orașului în compania unui ghid cu experiență, participarea la un workshop în care au fost puse în discuție subiecte actuale din educație ș.a. Dimensiunea oficială a proiectului a fost dublată de o explorare informală a unui oraș postmodern, de plimbări interminabile pe aleile uriașului parc urban, de incursiuni în cultura și în istoria recentă a Germaniei.
„Toți cei care au participat la acest proiect au rămas pe de o parte cu imboldul de a-și regândi și reactualiza demersul didactic cu tot ce au aflat din orele la care au asistat în cadrul Școlii Internaționale și din subiectele abordate în workshop; pe de altă parte-cu proiecțiile psihedelice din expoziția dedicată lui Gustav Klimt în Fabrica de Cultură, cu panorama orașului admirată din turnul celei mai înalte clădiri, cu imaginea universității- catedrală, cu explorările labirintice ale culoarelor muzeului Grassi, ale ineditului Zeitgeschichtliches Forum (un muzeul dedicat moștenirii comuniste) și ale monumentului emblematic pentru oraș, acel Völkerschlachtdenkmal dedicat luptei Aliaților cu armata lui Napoleon Bonaparte. Leipzigul lui Bach și Wagner s-a dovedit a fi mai mult decât promitea: un centru cultural eclectic, tributar naturii, capabil să-și metabolizeze trecutul recent fără încrâncenare, fără idealizare, dar cu nostalgie oglindită în muzeele tematice și în magazinele care comercializează produse ce aduc aminte de vechea DDR. Pentru profesorii CNPAS, săptămâna petrecută în Leipzig a rămas una memorabilă prin varietatea experiențelor și prin contactul cu un sistem educațional diferit de cel din România”, spun coordonatorii proiectului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 8127
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Iulian
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Marte-Hermanianu