Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

Primăria propune creșterea bugetului pentru achiziția Fabricii de cultură: peste șase milioane de euro

Primăria propune creșterea bugetului pentru achiziția Fabricii de cultură: peste șase milioane de euro

Conducerea administrației locale solicită consilierilor locali să aprobe alocarea a aproape 6,3 milioane de euro pentru achiziționarea spațiilor în care funcționează – cu chirie, în prezent – Fabrica de cultură.

În timp ce străzile orașului sunt inundate cu evenimentele celei de-a 30-a ediții a Festivalului internațional de teatru, conducerea Primăriei a pregătit un proiect de hotărâre pentru prima achiziție a unui spațiu destinat evenimentelor culturale, de când Sibiul a fost capitală culturală europeană.

Este vorba de Fabrica de cultură, foste hale de producție ale Construcții SA amenajate pe o suprafață de aproape 6.800 de mp (alți 27.000 de mp îi reprezintă terenul aferent). Pentru achiziția acestor spații, consilierii locali au aprobat - în cursul anului trecut – alocarea unui buget de maxim 5,1 milioane de euro, cu tot cu TVA. Doar că societatea de insolvență care administrează acum Construcții SA a scos la licitație vânzarea Fabricii de cultură la prețul de 6,29 de milioane de euro, cu tot cu TVA.

Primăria Sibiu a angajat un evaluator acreditat ANEVAR în vara anului trecut pentru a evalua Fabrica de cultură. Raportul finalizat în august 2022 arată că „valoarea de piață a imobilului – construcții și teren, inclusiv bunuri mobile (rezervorul de apă cu grupul de pompare pentru incendiu, cinci poduri rulante din interiorul și exteriorul halelor care deservesc evenimentele culturale) este apropiat de prețul imobilului propus la licitația publică”.

Cu condiții

Pe baza raportului de evaluare și a unei note de fundamentare întocmită de reprezentanții Teatrului Național „Radu Stanca” (teatru care plătește în prezent o chirie lunară de 11.000 de euro pentru aceste spații), administrația a întocmit proiectul de hotărâre prin care bugetul alocat achiziției Fabricii de cultură să fie crescut la cât cere firma de insolvență a Construcții SA: adică 5,29 de milioane de euro, la care se adaugă TVA.

Contractul de achiziție – așteptat să fie încheiat cu Primăria Sibiu, după ce la primele două licitații nu s-a prezentat nimeni – va fi încheiat cu condiții. Prima este legată de reglementarea situației rezervorului de apă (aflat în prezent pe un teren care nu este scos la vânzare), iar a doua este legată de eliberarea spațiilor în termen de 45 de zile de materialele și deșeurile existente. Totodată, Primăria acordă un termen de 18 luni celor de la Construcții SA să mute cele două transformatoare de energie electrică aflate într-una din halele scoase la vânzare.

Va produce trei milioane de lei pe an

În raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre elaborat de Primăria Sibiu se arată că spațiile Fabricii de cultură vor fi utilizate atât de Teatrul național „Radu Stanca”, cât și de Teatrul Gong și de Casa de cultură a municipiului. Totodată, Fabrica de cultură ar urma să devină sediul teatrului în momentul în care ar începe construirea unui Centru de conferințe și spectacole (proiect pentru care, deocamdată, nu există o intenție clară de demarare, studiul de prefezabilitate întocmit în urmă cu doi ani devenind un dosar ținut în sertarele administrației).

În plus, se mai arată în nota de fundamentare, spațiile cumpărate cu 6,3 milioane de euro ar putea genera venituri de aproape trei milioane de lei în fiecare an: jumătate ar fi obținuți din închirierea sălii principale timp de două zile pe săptămână, iar vânzarea de bilete ar aduce un milion de lei pe an, estimează reprezentanții Teatrului principalele surse de venit.

Proiectul de hotărâre elaborat de Primăria Sibiu urmează să fie dezbătut de consilierii locali în ședința programată miercuri, de la ora 14:00.

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre referitor la achiziția Fabricii de cultură

Citește și Fabrica de Cultură a fost scoasă la vânzare: 5,29 de milioane de euro

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

De acord DACA:

Acum 11 luni

IN CONDITIILE IN CARE PRIMARIA PLATESTE DIN BANII SIBIENILOR atata banet, TREBUIE sa li acorde sibienilor bilete reduse. Adica dupa ce platim o data peste 30 mil. Lei pe hala, sa mai platim apoi 100 de lei biletul la Faust??! Ar fi exact acelasi tip de jaf pe care-l practica si Stefan Ciprian la muzeul Astra – care incaseaza pret astronomic pe bilete si este platit si de CJ Sibiu din banii sibienilor.
Raspunde

R.

Acum 11 luni

Dar nu mai bine cumpara primaria halele Reiger(Independenta aia dintre centru si Cibin)? La 6 milioane de euro cumpara cu tot cu Liceul de Arta pe care nu l-au mai facut prapaditii astia de la Constructii SA, de au tot capusat sibienii ani de zile? Mi se pare revoltator sa cumperi in zona aia, niste hale vechi cu atatia bani. Suntatatea terenuri industriale pe langa centrul Sibiului si tu cumperi in Broscarie! Nici nu miroase a spaga, suntem prea buni cu hotii astia.
Raspunde

Claudiu

Acum 11 luni

De ce achizitia este calculata ( si are un pret final) in euro iar veniturile potentiale estimate pentru un an de zile in lei ? Am intrat in zona euro si nu ne-a spus nimeni ? Si cred ca trebuie adaugat faptul ca veniturile estimate pe un an de zile, chiar daca se realizeaza la nivel de 100% nu insemna "alte cheltuieli"; de la plata utilitatilor si pana la paza, totul se scade din acelasi total venituri In concluzie, in cati ani se va amortiza investitia iar mai apoi sa inceapa sa se sustina toata treaba singura si sa genereze venituri reale? Nu am scris cele de mai sus pentru ca as fi impotriva sau as considera intreaga initiativa inoportuna . Doar ca sunt din ce in ce mai ingrozit cu cata usurinta jongleaza autoritatile locale si sume de ordinul milioanelor de euro bazandu-se, de cele mai multe ori, pe niste proiecte si dosare "subtiri". Ca sa nu le zic altfel
Raspunde

Kokos

Acum 11 luni

Bataie de joc pe banii nostri! 6 milioane de euro pentru niste hale darapanate aflate la cuca macaii fata de oras! Asta drept multumire pentru modul in care constructii sa a gestionat lucrarile din oras de care s-a ocupat: stadionul , lacul lui Binder , Liceul de Arta etc. Rusine fodor ! Unde e dna-ul?
Raspunde

Ion

Acum 11 luni

Dar nu mai bine, onor dl Chiriar ar cumpăra din veniturile teatrului, din bani EU pe proiecte, aceasta mizerie de derapanatura ? Sau și mai bine madam Fodor să își amintească de construcția unui teatru nou în Sibiu .?
Raspunde

Claudiu

Acum 11 luni

Insist Se cumpara" teren" de la fosta regie de la fostul ITS. Se cumpara vorba cuiva din alt comentariu, niste darapanaturi in zona industriala , pompos si artificial gonflate la stadiul de "Fabrica de Cultura". Si lista poate continua Dupa momentul 1980 niste prosti si niste ticalosi au dus industria locala pe butuci si niste alti ticalosi daca nu tot aceeasi s-au instapanit peste fostele active si proprietati ale statului roman. La 30 de ani diferenta, autoritatile locale "cumpara" respectivele active - vezi Doamne, la pretul pietii si in urma unor evaluari corecte si cinstite- pentru a continua sa burduseasca buzunarele acelorasi ticalosi. Sau a unor interpusi. Sau a urmasilor lor. Construiti un teatru de la zero. Construiti o fabrica de cultura de la zero. Construiti crese, gradinite, scoli si licee de la zero. Construiti centru multi disciplinar de la zero. Nu cred ca, vreodata, vreun platitor de taxe si impozite din acest oras si judet s-ar supara de felul in care sunt cheltuite bugetele Si opriti-va naibii odata din a ii imbogati pe aceeasi super imbuibati si ticalositi in ale relelor din care Sibiul nu se alege cu nimic real. Destul cu pistele de biciclete, asfaltul verde, poduri rulante din secolul trecut si ziduri din anii 60-70 pe care mai apoi le renovati pe inca odata totalul sumei doar pentru a ramane cu o vechitura proaspat spoita. Cosuri de gunoi negre, borduri, autobuze electrice care se plimba goale si trotinetele electrice azvarlite prin tot orasul plus circoteca continua in Piata mare si muzeul statului deja am prea avut cu asupra de masura
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus