Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu: Condițiile care trebuie îndeplinite până la etapa documentațiilor de construire

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu: Condițiile care trebuie îndeplinite până la etapa documentațiilor de construire

Studiu arheologic în zonele inaccesibile în etapa preliminară și studiu despre impactul asupra peisajului sunt două dintre documentele esențiale care sunt cerute în procesul de obținere a avizelor necesare pentru proiectul variantei ocolitoare de Sud a Sibiului, aflat la faza de Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Condițiile au fost puse în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru județul Sibiu.

Proiectul VOSS (Varianta Ocolitoare Sud Sibiu) se află la faza de „PUZ prealabil”. Traseul final ales pentru acesta, anunțat de Consiliul Județean Sibiu, este cel care va ocoli Pădurea Dumbrava Sibiului.

Proiectul are drept partener Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), instituția care s-a angajat să obțină fondurile necesare și – după execuție – să preia varianta ocolitoare. Într-un răspuns anterior transmis redacției noastre, reprezentanții CNAIR precizau că așteaptă ca, până în august 2023, să le fie transmis studiul de fezabilitate, aflat în prezent în curs de elaborare.

Citește și: Varianta finală a traseului pentru centura ocolitoare sud este pe lângă pădure. CNAIR despre finanțare: „proiectul este în evaluare”

În luna aprilie, proiectul a fost discutat la Sibiu și de reprezentanții Ministerului Culturii, în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care eliberează avize la diverse etape pentru proiectele de investiții sau intervenții.

„Aviz favorabil cu condiții” a fost răspunsul dat pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră despre care se discută în ultimii ani la Sibiu. Contactat de Turnul Sfatului, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au explicat care sunt condițiile care au fost impuse în cadrul comisiei: „Să continue diagnosticul, studiul arheologic pe zonele unde nu s-a făcut în etapa preliminară, fie că nu au vrut proprietarii, fie că nu i-au găsit etc. Studierea impactului asupra peisajului, includerea în documentație a concluziilor sau, după caz, a restricțiilor necesare protejării elementelor valoroase de peisaj cultural și natural. 

Pentru etapa următoare, faza de DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire), proiectul tehnic va reveni la avizare și va răspunde tuturor cerințelor formulate”.

Proiectul variantei ocolitoare de sud a sibiului este estimat la peste 430 de milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7708

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

Sibian

Acum 2 luni

Proiect total inutil si, din fericire, irealizabil. Va fi folosit de d-na Campean in campania electorala
Raspunde

Traficool

Acum 2 luni

Ce zici tu este refrenul fermei de troli. Mai și gândiți înainte să tastați. Proiectul Centurii Ocolitoare Sud nu este inutil: artera respectivă e necesară pentru descongestionarea traficului pe direcția Est-Vest, cea mai aglomerată din Sibiu. În prezent toți cei peste 26.000 care lucrează în Zona Industrială Vest și Aeroport nu pot ajunge în jumătatea de sud a Sibiului (cartierele Ștrand, Ștrand II, Valea Aurie, Calea Dumbrăvii, Hipodrom I, II, III și IV, Calea Cisnădiei, Cireșica, Rahovei) decât pe sos Alba Iulia, podul Cibin, bd Milea. În fiecare zi, începând de la ora 14 și până la 18 stai în cozi de te ia durerea de cap. Dacă ție îți place așa ...
Raspunde

Cand incompetentii din administratia locala se apuca de lucru ...

Acum 2 luni

430 de mil. de euro (la prima strigare) aruncati pe geam pentru doar cateva masini ce au sa se rataceasca pe acolo. Traficul in oras tot aglomerat o sa fie, iar peisajele si linistea din proximitatea padurii Dumbrava au sa fie iremediabil distruse.
Raspunde

Incompetenți și comentacii

Acum 2 luni

Înseamnă că tu nu locuiești în Sibiu dacă spui asemenea prostii. Mai ieși din birou să vezi ce îneseamnă traficul între Zona Vest și cartierele Ștrand I, Ștrand II, Calea Poplăcii, Valea Aurie, Calea Dumbrăvii, Cimitir, Calea Cisnădiei, Cireșica, Rahovei, Hipodrom I, II, III, și IV.
Raspunde

Cand incompetentii din administratia locala se apuca de lucru ...

Acum 2 luni

Tu vrei sa zici ca toti sibienii din strand sau v. aurie, care acum fac 10km dus intors (peste campsor) au sa prefere sa faca min. 45 de km zilnic dus intors pe taseul aberant din poza de mai sus ? Doar cei din arhitectilor care circula la ora de varf ar urca pe centura astfel desenata. Altfel Selimbarul are deja centura spre zona vest. Daca cisnadia si selimbarul aveau conexiuni intre ele, nu era nevoie ca Sibiul sa spele putina pentru ei.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 2 luni

la cum se misca lucrurile, va fi gata prin 2040
Raspunde

Florin

Acum 2 luni

Un proiect necesar, zona Rahovei- Semaforului este sufocata.
Raspunde

Raluca

Acum 2 luni

Zona sudica a orasului Sibiu si vecinatatile cu Selimber si Cisnadie au nevoie de aceasta varianta ocolitoare. Luam doar ce s-a construit imediat dupa Valea Sapunului de la DN pana in cimitir, toti forteaza intrarea in Sibiu dinspre Talmaciu, intrarea in Sibiu dinspre Cisnadie si intrarea in Sibiu dinspre Troita. Drumurile ce leaga aceste intrari sunt blocate dimineata si dupa amiaza.
Raspunde

Emilia

Acum 2 luni

Important pentru aceasta varianta ocolitoare, extrem de necesara, conexiunile ei cu zonele populate: Sibiu- Cisnadie , Sibiu- Selimber, cred ca mai sunt necesare niste pasaje subterane - in special in zona Hipodrom- Milea- Vasile Aaron sau poduri/ viaducte- in conexiunea cu drumul judetean Sibiu Cisnadie sau in zona Aeroportului Sibiu.
Raspunde

Lucaci

Acum 2 luni

In sfarsit Sibiul are un proiect extrem de util !!! Se relaxeaza orasul si in plus cei care muncesc in zona industriala pot sa locuiasca in Rasinari , Cisnadie , Poplaca ...
Raspunde

O parere

Acum 2 luni

1. Centura va fi utila doar cand se vor construi scoli, crese si gradinite pe Calea Cisnadiei si Selimbar iar toti cei care lucreaza in Zona Vest isi vor lasa copiii in proximitatea domiciliului. Cat timp ii vor aduce si lua tot din Sibiu, centura e aproape inutila. 2. Cei 20 km pe centura de la domiciliu pana la locul de munca si inca pe atatia inapoi, zilnic, e cam mult. Tot cei 7-8 km prin oras vor preferati de majoritatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus