Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Alex și Matei sunt doi dintre studenții voluntari din Laboratorul Smart: „Vine și un domn de 80 de ani, care vrea să învețe să folosească telefonul cu touchscreen”

Alex și Matei sunt doi dintre studenții voluntari din Laboratorul Smart: „Vine și un domn de 80 de ani, care vrea să învețe să folosească telefonul cu touchscreen”

O echipă de peste opt studenți la Facultatea de Inginerie sunt cei care îi inițiază pe sibieni în tainele tehnologiei, în Laboratorul „Smart” din Piața Mică, situat la parterul imobilului de la nr. 22. Tinerii vin voluntar și, în același timp, își fac și orele de practică. Vineri, 30 iunie, la laborator se aflau Alex și Matei.  

În luna aprilie a acestui an reprezentanții Primăriei Sibiu anunțau deschiderea primului laborator „Smart” din Sibiu. De atunci orice persoană interesată - elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani se pot înscrie pentru a urma cursuri gratuite în acest laborator. Astăzi, Alexandru și Matei erau prezenți la Laboratorul Smart. Ambii sunt studenți în anul III la Facultatea de Inginerie, la robotică. Băieții s-au decis să facă practica în hab, pentru că, spun ei, au mai multe oportunități decât în firmele mari.

Citește și: Primul Smart Lab din Sibiu. Primii instruiți aici vor fi profesorii de TIC de la școlile din oraș. Astrid Fodor: va fi disponibil pentru desfășurarea de lecții deschise pentru toate materiile

„Aici am văzut pentru prima dată o imprimantă 3D, avem ochelari de realitate virtuală pe care tot aici i-am folosit pentru prima dată, avem creioane 3 D, vedem cum funcționează diferiți roboți sau programele lor. Fiind la robotică practica de aici ne ajută foarte mult”, spun băieții.

Alexandru și Matei nu sunt singurii studenți care vin la Laboratorul Smart. Mai sunt cel puțin opt colegi de la inginerie care vin și fac practică instruindu-i pe alții în utilizarea tehnologiei. Băieții stau și câte opt ore la locația din Piața Mică și spun că au disponibilitate de a rămâne și în lunile iulie și august.

Inginer în robotică

Alexandru Coadă a venit la facultate în Sibiu din Brăila. Tânărul spune că este pasionat de programare și că, inițial, și-a dorit să învețe inginerie. Și-a dat seama, însă, că este curios de tot ceea ce ține de tehnologie și a ales robotica pentru că viitorul se bazează mult pe roboți.

„Am ales Sibiul pentru că aici este o facultate accesibilă. Studenții nu sunt foarte mulți, iar profesorii pot explica mult mai ușor tot ce nu înțelegem”, spune Alex.  

În afară de robotică și programare băiatul citește foarte mult. Nu-și trădează domeniul și alege în special cărți SF sau Fantasy.

După terminarea facultății spune că ideal ar fi pentru el să devină inginer în robotică, dar recunoaște că, în România, în momentul de față, nu este ușor.

Artist digital

Matei Ghiorghie este din Sibiu. Înainte să fie student la Robotică a fost elev la Colegiul Național „Octavian Goga”, profilul Științe. Spune că mereu a fost atras de tehnică.

„Atunci când eram mic dezasamblam și asamblam calculatoare vechi. La liceu, de exemplu, nu prea știam biologie și m-am asociat cu d-na profesoară Crăciunaș la clubul de reparat mașini de scris și îmi plăcea tare mult. Datorită faptului că toată ziua șurubăresc, acasă am și o mașină veche, o Dacia 1300 la care tot umblu, toată lumea mă îndemna să merg la inginerie”, povestește Matei.

Pentru că este pasionat și de desenul grafic băiatul nu este sigur dacă va deveni inginer sau artist liber profesionist. A moștenit pasiunea pentru desen de la mama lui și a început, inițial, să facă desene în creion. Dar mai apoi, ca un veritabil pasionat de tehnologie, a trecut la grafică. Cumva Matei este decis să încerce ca artist digital, chiar dacă familia nu-l sprijină.

Unul dintre personajele create de Matei

„Știu că părinții mei îmi vor binele și merg pe ideea că aș fi mai câștigat ca inginer, dar eu aș încerca mai întâi cu ceea ce-mi place. Consider că, deocamdată, am timp să experimentez”, spune Matei.

Băieții spun că sibienii vin la Laboratorul Smart. În mare parte sunt copii, dar vin și adulți.

„De obicei cei mici ajung să se plictisească și atunci încep să se plimbe prin sală și să pună mânuțele. Atunci trebuie să fim atenți și să avem grijă la ce fac, dar sunt și copii care vin și sunt foarte atenți și învață. Sunt și adulți care vin, dar pentru alte probleme. Avem de exemplu un domn mai în vârstă, de aproximativ 80 de ani, care vrea să învețe să folosească telefonul cu touchscreen”, spun ei.

Ce se poate face în Laboratorul Smart

Locația pentru Laboratorul Smart a fost pusă la dispoziție de Primăria Sibiu, în imobilul din Piața Mică nr. 22, la parter, iar dotările au fost oferite gratuit de Asociația INACO și companiile Shape Robotics și Samsung.

Poate veni orice persoană interesată (elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani) care se pot înscrie pentru a urma cursuri gratuite în acest laborator. Primăria Sibiu a pus la dispoziție pe site-ul sibiu.ro un modul de programări în acest sens.

Acestea includ cursuri de inițiere sau dezvoltare a competențelor digitale – în speță, utilizarea computerului pentru sibienii cu vârsta peste 8 ani, diverse lecții deschise la mai multe materii școlare, prin folosirea ochelarilor VR cu filme educative, cursuri educative de programare și robotică, pe niveluri de competență sau sesiuni de formare a profesorilor pentru utilizarea tablelor interactive.

Cum se face înscrierea?

Online, pe sibiu.ro, pe secțiunea Programări online - Smart Lab. Apoi trebuie urmați pașii pentru a alege data, ora și cursul.

Laboratorul va fi deschis și disponibil de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 19.00.

Citește și: Cursurile gratuite de la Smart Lab-ul din Piața Mică a Sibiului: de la realitatea virtuală și lumea roboților, până la tehnologia digitală pentru seniori și inițiere Word și Excel

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus