Joi,
12.12.2024
Innorat
Acum
0°C

„Ție nu îți plac banii?”. Faptele din spatele celor trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru fostul arhitect șef al Șelimbărului. Sentința nu e definitivă

„Ție nu îți plac banii?”. Faptele din spatele celor trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru fostul arhitect șef al Șelimbărului. Sentința nu e definitivă

Tribunalul Sibiu a pronunțat, în primă instanță, sentința în dosarul deschis pe numele lui Radu Cristian Horotan, fostul arhitect șef al Șelimbărului. Potrivit faptelor descrise de procurorii sibieni și recunoscute ca atare de către Horotan, acesta și-a dorit postul de arhitect șef al Șelimbărului dintr-un motiv simplu: să facă și el bani alături de dezvoltatorii imobiliari. Care, devenindu-i clienți, nu ar fi trebuit să își facă griji că nu oferă suficiente locuri de parcare, de exemplu, sau că au construit fără autorizație.

Radu Horotan (foto principală) a promovat concursul pentru postul de arhitect șef al Șelimbărului în luna noiembrie a anului 2016. Două luni mai târziu, derula deja afaceri din noua postură, în sensul că semna eliberarea unei autorizații de construire în baza unui dosar întocmit de o firmă pe care el o deținea prin interpuși. Iar clădirea pe care o autoriza astfel era, de fapt, construită deja.

Radu Horotan a fost trimis în judecată în noiembrie 2021 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru infracțiuni de corupție. În faza de urmărire penală a uzat de dreptul la tăcere, iar în fața instanței a cerut să fie judecat în procedură simplificată, recunoscând toate cele 53 de fapte puse pe seama sa așa cum au fost descrise de procurorul de caz. După ce i-a fost respinsă cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei de luare de mită, Radu Horotan a fost condamnat – săptămâna trecută – la trei ani de închisoare. Judecătorul de caz a decis suspendarea pedepsei cu un termen de încercare de trei ani, confiscarea sumei stabilită a fi mită și obligarea la 100 de zile de muncă în folosul comunității. În cursul zilei de azi, 5 iulie, Radu Horotan a formulat apel.

„Am spus că facem bani, nu dăm faliment”

Urmărirea penală care a dus la sentința de zilele trecute a început în iulie 2019, în urma unei sesizări din oficiu a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. Alături de aceștia, procuror de caz a fost Bogdan Dancu, cel care între timp a devenit prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Conform rechizitoriului depus în fața instanței, Radu Horotan a fost convins să se înscrie la concursul pentru postul de arhitect șef al Șelimbărului de către dezvoltatori imobiliari apropiați arhitectului, dintre care se distinge Adrian Toader Belei, care deține Profi Concept SRL. Printre argumentele luate în seamă de procurorii sibieni a fost acela că Horotan a fost convins de Belei că, prin ocuparea funcției de arhitect-șef, „vor dobândi facil mai multe sume de bani”.

Direcția era clară: în decembrie 2016, când Horotan devenea arhitect-șef în cadrul Primăriei Șelimbăr, Horotan înființa pe numele finului său de căsătorie societatea Unu Punct SRL, societate pe care de fapt o controla el și soția sa, după cum aveau să documenteze procurorii și să confirme prima instanță.

Iar infracțiunile de „folosire a funcției în scopul favorizării unor persoane” au început să se lege rapid în formă continuă. La nici două luni de la ocuparea postului de arhitect șef, Radu Horotan este certat prin aplicația WhatsApp de către unul din cei care l-au determinat să concureze pentru acest post: autorizațiile de construire se rezolvă prea încet. „Dacă știam că se ajunge aici, jur că nu te mai băteam la cap să mergi la primăria vieții”, i-a scris în ianuarie 2017 Toader Belei, administratorul Profi Concept SRL. Horotan se scuză pentru întârzierile din noua funcție, la care răspunsul primit este considerat edificator de către magistrați: „Nu am de ce să te scuz. Doar că trebuia să fim sinceri unul cu altul. Jur că nu mă supăr. Putem colabora pt casa parter... Fraa. Am spus că facem bani, nu că dăm faliment”, au mai reținut procurorii. „Ție nu îți plac banii?”.

Și, după cum avea să demonstreze ancheta, lui Horotan îi plăceau banii. Prin intermediul firmei Unu Punct SRL a început să lucreze mai întâi la proiecte pentru Profi Concept SRL. Proiectele acestei firme, depuse apoi la Primăria Șelimbăr, erau rapid rezolvate, fără a mai ține cont de normele legale. Spre exemplu, pentru documentația de obținere a autorizației de construire a unei case cu subsol parțial, parter și etaj, dezvoltatorii imobiliari de la Profi Concept SRL au plătit societății Unu Punct SRL - firma controlată prin interpuși de soții Horotan - 1.500 de euro (elabora e un mod de a spune: în acest caz, precum și în altele, proiectele erau deja întocmite, societatea controlată de Horotan doar schimbând semnăturile și ștampilele). Documentația a ajuns apoi la Primăria Șelimbăr, de unde arhitectul șef Radu Horotan a semnat eliberarea autorizației de construire pe 22 februarie 2017. 

Nici o lună mai târziu – mai precis pe 15 martie 2017 – același arhitect șef semna certificatul de atestare a edificării construcției. Semn clar pentru procurori că, de fapt, casa era deja ridicată în momentul în care arhitectul șef Horotan elabora proiectul prin Unu Punct SRL și, mai apoi, elibera autorizația de construire prin prisma funcției de arhitect șef.

Astfel de situații – autorizații de construire eliberate de arhitectul șef Horotan pe baza dosarelor întocmite de Unu Punct SRL, urmate la scurt timp de eliberarea certificatelor de notare în cartea funciară – aveau să se repete. După cum a remarcat și instanța s-a conturat concluzia că „dezvoltatorul imobiliar, beneficiind de un tratament preferențial din partea arhitectului șef a demarat acele lucrări de construcție cu mult înainte de obținerea autorizației de construire fără însă a fi sancționat în vreun fel de autoritățile locale și fără a i se solicita obținerea autorizației de construire pentru intrarea în legalitate, care ar fi presupus suplimentar aplicarea sancțiunii contravenționale”.

Magistrații au mai reținut și faptul că cei care erau clienți ai societății Unu Punct SRL obțineau autorizațiile de construire foarte repede sau chiar în ziua depunerii dosarelor, iar sumele percepute pentru aceste documentații au început să tot crească.

Citește și Arhitectul șef al Șelimbărului, trimis în judecată. Prejudiciul calculat de procurori este de aproape 500.000 de euro

Cum „se rezolvă” cu locurile de parcare

Înainte ca în rândul dezvoltatorilor imobiliari să se răspândească vestea că Unu Punct SRL este firma soției arhitectului șef din Șelimbăr (deși firma era pe numele și în administrarea finului lor, soția lui Horotan o conducea de facto, în grupul de WhatsApp al firmei fiind și Radu Horotan), racolarea clienților începea de când aceștia solicitau eliberarea unui certificat de urbanism. Dacă întrebau care sunt următorii pași, Horotan îi îndruma către Unu Punct SRL.

Această strategie a fost abandonată relativ rapid, după ce „prin sat” s-a răspândit vestea că apelând la Unu Punct SRL lucrurile se pot rezolva. Un caz de „lucru rezolvat” este cel al unui ansamblu imobiliar ridicat pe strada Doamna Stanca de Nicu Imob SRL, societate deținută de Nicolae Scutea.

În martie 2017, Unu Punct SRL încheie cu firma lui Scutea un contract de 36.000 de euro pentru proiectul a trei blocuri cu subsol, parter, mezanin, opt etaje și etaj retras și pentru întocmirea documentației pentru obținerea autorizației de construire. Documentația este depusă la Primăria Șelimbăr în noiembrie 2018, unde – în fața documentelor realizate de firma controlată de el – arhitectul șef Horotan constată că totul este în regulă și semnează autorizația de construire. La fel face și secretarul Primăriei – cel care îi ținea locul Elenei Scumpu, suspendată la acea vreme -, dar când autorizația ajunge la primarul Marius Grecu, lucrurile se complică. Primarul, în urma discuțiilor cu consilierul său personal, pune sub semnul întrebării profitabilitatea proiectului, dar – mai ales – faptul că nu va putea fi asigurat numărul legal de locuri de parcare.

Radu Horotan tot insistă pe lângă primar și, în cele din urmă, dezvoltatorul imobiliar pare să dea înapoi: este de acord să reducă numărul etajelor și al apartamentelor. Adică să construiască doar trei blocuri cu parter, șase etaje și etaj retras. În acest moment – ianuarie 2019 – primarul semnează autorizația de construire. 

Firma controlată de Horotan încheie un nou contract – de 40.000 de lei – pentru reproiectarea celor trei blocuri, contract în cadrul căruia este redactată și o dispoziție de șantier, prin care construcțiile se recompartimentează, astfel încât în loc de 45 de apartamente vor fi amenajate 63. Astfel a fost „eludată obligația dezvoltatorului imobiliar de a asigura un număr proporțional de locuri de parcare cu numărul de apartamente edificate, asumată la momentul solicitării inițiale a autorizației de construire”, a constatat și procurorul, dar și instanța.

Citește și ACTUALIZARE Vicepreședinte al USR Șelimbăr, implicat în dosarul mitei arhitectului șef din Șelimbăr

Mita

În timpul procesului, Horotan a contestat, fără succes, acuzația de luare de mită, pentru care a încercat să convingă instanța că ar fi tot o infracțiune de folosire a funcției în scopul favorizării unor persoane. Doar că instanța a considerat că este vorba de luare de mită, deoarece Horotan a condiționat eliberarea autorizațiilor de construire de achitarea contractelor încheiate cu Unu Punct SRL.

Tribunalul Sibiu a luat în considerare în acest sens și interceptarea mesajelor schimbate între cei doi (Ioan Iancu, dezvoltatorul imobiliar, și Radu Horotan). „Pentru a fi mai explicit, Radu Cristian Horotan a detaliat acele semne de întrebare, având apoi un monolog retoric, cu tentă evident ironică, prin care i-a explicat mituitorului în termeni cât mai clari că aceste acte administrative i se vor înmâna doar în momentul în care va achita integral contravaloarea contractelor (...), folosind în acest sens următoarele expresii «Păi a venit cineva după AC (autorizațiile de construire) ???», «Nu», «Nu a venit», adăugând apoi «A plătit cineva documentațiile?», «Nu», «Nu a plătit», după care a precizat «e așa o chestie care pe mine mă depășește», dorind să își exprime în acest mod indignarea că o persoană a îndrăznit să îi ceară emiterea actului administrativ, deși nu achitase în prealabil «taxa», respectiv valoarea de proiectare”, a reținut instanța sibiană.

Diversificarea afacerilor

Afacerile au început să meargă tot mai bine. Pentru că Unu Punct SRL încasa mai mult decât îi permitea legislația pentru a rămâne în rândul societăților plătitoare de TVA, în noiembrie 2017, Cristina Horotan – soția arhitectului șef – înființează o nouă societate. De această dată pe numele ei. H&H Proiectare și Arhitectură SRL este numele societății administrată de Cristina Horotan, firmă care avea să preia lucrări fără a avea niciun angajat: în fapt, lucrările erau realizate de arhitecții colaboratori ai Unu Punct SRL, care au declarat procurorilor că erau plătiți în numerar.

Portofoliul se diversifică, iar în rândul comenzilor date „firmei soției arhitectului șef” intră și întocmirea de planuri urbanistice zonale, deși – după cum au documentat procurorii - în firmele controlate de Horotan nu existau la acea dată angajați din rândul urbaniștilor școliți pentru astfel de proiecte.

Urarea publicată pe Facebook de una din firmele controlate de familia lui Horotan, cu câteva zile înainte de descinderile procurorilor, după ce fostul arhitect șef a recunoscut în fața procurorilor faptele așa cum am fost descrise

Lucrurile se complică pentru Horotan când proprietara unui teren de pe strada Prelungirea Doamna Stanca apelează la serviciile de proiectare ale firmei soției arhitectului șef, pentru a construi mai multe blocuri cu subsol, parter, mezanin, nouă etaje și etaj retras. În mod normal, ar fi fost nevoie de întocmirea unui plan urbanistic zonal, însă prin angajarea firmei lui Horotan, proprietara este lămurită că este suficient și un plan urbanistic de detaliu, în baza căruia blocurile ridicate ar putea fi chiar și mai mari, adică să aibă subsol, parter, mezanin, zece etaje și etaj retras.

90.000 de lei încasează societatea familiei Horotan pentru această mașinațiune, explicația magistraților fiind simplă: pentru PUZ era nevoie și de aviz din partea arhitectului șef al Consiliului Județean Sibiu „care nu ar fi fost de acord cu depășirea de către constructor a unui procent de maxim 40 % grad de ocupare a terenului destinat construcției respective, deși, prin planul urbanistic general al comunei Șelimbăr, se prevedea în acea zonă un grad maxim de ocupare a terenului de 85%”.

Planul urbanistic de detaliu elaborat de firma lui Horotan ajunge în Consiliul local Șelimbăr, care îl aprobă în mai 2018. Ioan Nicolae Tămâian, unul din consilierii locali din Șelimbăr la acea vreme, sesisează însă Inspectoratul de Stat în Construcții, ai cărui reprezentanți descoperă o serie de nereguli în documentația elaborată de firma controlată de Horotan și în adoptarea documentațiilor. Drept urmare, în martie 2019, Consiliul local Șelimbăr adoptă o nouă hotărâre, prin care este anulat planul urbanistic de detaliu.

„O petiție la poliție pe unu”

De la persoana al cărei plan urbanistic de detaliu a fost anulat în martie 2019, Cristina Horotan află în cursul lunii august 2019 (deci la aproximativ o lună de la deschiderea dosarului de urmărire penală) că „o anume persoană ar fi formulat «o petiție la poliție pe unu»”.

Acesta este momentul în care – după cum au arătat procurorii în fața instanței - Cristina Horotan ia legătura cu Claudiu Cătălin Talpoș, proprietarul Deny Util Con SRL, firmă care a făcut parte din rândul clienților firmelor controlate de familia arhitectului șef. Au apelat la Talpoș dintr-un motiv simplu: în trecut, Cătălin Talpoș a fost șef de serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.

Acesta apelează la cunoștințele sale și îi confirmă Cristinei Horotan că există o sesizare pentru fraude economice care vizează Unu Punct SRL, după care îi transmite instrucțiuni prin WhatsApp. „Să fie atent Radu ce vb la telefon. Să nu vb cu persoane care sunt beneficiari ai contractului cu Unu Punct cu privire la aprobări, acte, afacere etc, în convorbiri să nu fie ambiguu gen «rezolvăm cu aia» etc”. „La fel și tu, nu vb absolut nimic ce ar implica intervenția lui Radu”, „chiar și legendat sau mai ales”, „respinge orice provocare categoric, fără să lași loc de interpretare” și „cel mai nasol este când lași pe ei să arate ce ai vrut să spui, pt că o vor face complet pt incriminare. Dacă nu au ce interpreta o iau în brațe” sunt printre instrucțiunile transmise de fostul polițist familiei Horotan, conform anchetei procurorilor.

Sfaturile sunt ascultate de cei doi soți, aveau să mai descopere procurorii. Al căror caz devine public în ianuarie 2020, când au loc descinderile în acest dosar. Radu Horotan este reținut pentru 24 de ore, soția sa – vicepreședintă la USR Șelimbăr – își dă demisia din partid. Horotan avea să demisioneze din funcția de arhitect șef la finele lui 2022, când, în fața instanței, recunoaște faptele așa cum au fost descrise de procurori.

Contactată de Turnul Sfatului, familia Horotan nu a dorit să facă niciun comentariu. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și După Parchet, și ANI intervine în ancheta arhitectului șef din Șelimbăr: 267.000 de lei, ”folos patrimonial”

Sursa foto: Facebook / Radu Horotan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Aas l

Acum 1 an

Un jeg... de om

Raspunde

Vlăduț

Acum 1 an

Ce **** judecător! Cum să dai 3 ani cu suspendare unui escroc care a comis 49 de fapte recunoscute dintr-o poziție publică? Șpagă,sau intervenție politica? Nevasta-sa cum a scăpat făcând parte dintr-un grup infractional ? Fi-mi-ar scârbă de ea justitie!

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai uita-te pt ce sume mari se dau doar cativa ani cu executare si o sa vezi ca ar fi fost nedrept ca si astora sa le dea cu executare pt cati bani au facut. Ajung la milionul de euro din toata afacerea? Un fleac comparativ cu altii. Tot sistemul ar trebui rearanjat. In plus, nu prea avem puscarii white collar, e pacat sa bagi useristii curatei la un loc cu toti criminalii (habar nu am daca sunt ironic, sincer)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Urma scapa turma...Mafiotii cei mari cu dosare penale deschise de MAI in terorismul imobiliar la nivel national sunt Iohannis, Sandru, Veseli, Stan Gheorghe, Rozalia, Mateescu, Nicolescu, suveicile lui Racovita, Iamandi, Bacanaru, etc, nu Radu Cristian Horotan.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ei uite ca si astia mici trebuie prinsi. Si numai pt cat au stricat si ei peisajul in Selimbar cu bloacele construite in halul ala. Au vrut si niste useristi sa-si ia partea in jungla imobiliara a Selimbarului...Nu-mi fac iluzii, sigur si AUR o sa atraga mai multi corupti ca membri si apoi candidati cu procentele pe care le are. Amuzant e ca astia credeau ca nu o sa fie prinsi. Acum nu li s-o intamplat cine stie ce tragedie, 3 ani cu suspendare...dar e amuzant. Trist e ca nu s-a intamplat la primul dosar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Lucru sigur, Radu Horotan n-a fost pe lista trimisa de Iohannis premierului Orban pentru ,,curatare totala a bubelor'' in reteaua afiliata din justitie si inscaunare in functii publice. Altfel, dosarele erau distruse si clasate cu arhive, probe si martori cu tot.
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Daca subiectul este Radu Horotan, ce naiba bagi in schema cu totul alte personaje?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Este doar UN caz de corupție din Primăria Șelimbăr. Dovedit. Cât de gravă e situația se poate observa cu ochiul liber în dezvoltările imobiliare din Șelimbăr. Nu trebuie să fi urbanist să observi dezvoltarea fără limite pe orizontală a blocurilor, cărora le sunt alocate puține locuri de parcare, spații verzi, locuri de joacă etc. Străzile au doar câte o bandă pe sens și trotuarele, acolo, unde există!, sunt limitate drastic.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Bravo Traian. Felicitări pentru articol. Am avut și noi de-a face cu mafia imobiliara din Selimbar în calitate de cetățeni ai acestui "sat" - metropola și chiar direct cu acest individ, din fericire astazi fost arhitect-sef speram nou locatar la blocul cu zabrele cu camera de lux 3x3 metri pătrați, cu vecini în patul de deasupra.
Raspunde

Dfgh

Acum 1 an

domnule jurnalist inainte sa publicati ati recitit materialul? pai ori era din 2016 arhitect sef ori din decembrie 2019 ca in text ati facut o harababura... in plus cum sa scri: "...pentru a construi mai multe blocuri cu subsol, parter, mansardă, nouă etaje și etaj retras..." adica are si mansarda si etaj retras? aveti minime cunostiinte imobiliare sa faceti diferenta intre cele 2? pai ori mansarda, ori etaj retras ori daca sunt bocuri combinate trebuia sa scrieti S+P+9+M si S+P+9+R si s-ar fi inteles (asa cum am scris eu sau cu cuvinte)... E bine ca se mai scoate la iveala mafia din imobiliare doar ca justitia ca la noi este nula (dar cu pensii speciale - de nu ar ajunge unul sa le foloseasca) si ii apara si scapa pe acesti mafioti care scapa cu o dojeneala ieftina si banii in buzunar
Raspunde

Haha

Acum 1 an

Atât ai înțeles tu din articol? Detalii tehnice? Nu faptul că Horotan alături de parvenita aia nevasta-sa sunt niște corupți ordinari care scăpă ca prin urechile acului de pușcăria pe care o meritau? Hahaha!Ok.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Nula nu e cata vreme canalia Iohannis a primit 8 ani cu executare in varful statului dupa implicare in fapte de distrugere si case insusite cu acte de proprietate falsificate de autoritati.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

10 ani cu executare, nu 8.

Raspunde

Vasile

Acum 1 an

Arhitectul șef nu putea sa facă nimic fără sprijinul primarului
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nu doar arhitectii. Politia, parchetul, tribunalul si serviciile sigur sunt sub comanda primarului de proximitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus