Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Analiză Kiwi Finance: Sibiu, după Timișoara și București, în topul celor mai accesibile locuințe din România. Locuințele s-au scumpit aici cu 4,1%, iar salariile au crescut cu 13,5%

Analiză Kiwi Finance: Sibiu, după Timișoara și București, în topul celor mai accesibile locuințe din România. Locuințele s-au scumpit aici cu 4,1%, iar salariile au crescut cu 13,5%

O analiză realizată de Kiwi Finance arată că Sibiul se află în topul marilor orașe din România în ce privește accesibilitatea populației la noi locuințe, în sensul în care prețul locuinețelor a crescut cu un procent mai mic decât creșterea salariilor.

Conform analizei, locuințele au continuat să se scumpească per ansamblu, dar în mod îmbucurător au ajuns la niveluri de accesibilitate record. Asta, în condiţiile în care nevoia de unităţi noi este cu mult peste ofertă, iar creditarea ipotecară a scăzut şi nu a mai asigurat suport pentru tranzacţii, potrivit unei analize Kiwi Finance, principalul broker de credite din România, conform studiului citat de ZF.ro.

Îmbunătăţirea accelerată a accesibilităţii locuinţelor în marile oraşe s-a produs atât pe fondul avansului salariilor de trei ori mai rapid decât al preţurilor medii la locuinţe, cât şi al scăderii accentuate a vânzărilor de unităţi, în special pe segmentul de locuinţe noi, pe fondul prudenţei şi al scăderii diponibilităţii cumpărătorilor de a accepta nivelurile de preţ prea ridicate afişate de dezvoltatorii imobiliari prinşi în capcana creşterilor semnificative a costurilor în construcţii, coroborat cu creşterea costurilor cu dobânzile.

Astfel, la sfârşitul primului semestru din 2023, indexul imobiliar Kiwi Finance pentru apartamente şi case a ajuns la valoarea de 1.483 euro/mp, în urcare cu 5,5% faţă de valoarea de înregistrată la sfărşitul T3/2022 (1.406 euro/mp). În paralel, salariul mediu net la nivel naţional a avansat cu 15,5%, până la 4.543 lei (915 euro) în mai 2023, de la 3.933 lei (800 euro) în iulie 2022. În aceste condiţii, indicele agregat de accesibilitate a locuinţelor s-a îmbunătăţit semnificativ, până la 1,62, un nivel record, de la 1,76 în urmă cu nouă luni, deşi o astfel de statistică la nivel naţional nu este atât de relevantă, ci tendinţele de la nivelul marilor oraşe.

Timișoara, București și Sibiu

Privind la nivelul principalelor oraşe, deşi gradul de accesibilitate a locuinţelor din Bucureşti a atins o cea mai bună valoare din perioda creditării ipotecare moderne (de după 2006), de doar 1,38, Capitala a fost depăşită în premieră la acest capitol de Timişoara, unde indicele de accesibilitate s-a îmbunătăţit până la 1,30, ambele valori constituind recorduri.

Sibiul şi Ilfovul urmează în clasamentul accesibilităţii locuinţelor între marile oraşe, cu valori de 1,41, respectiv 1,48. Dacă în Sibiu locuinţele s-au scumpit cu 4,1%, până la 1.324 euro/mp, salariile au avansat cu 13,5%, până la 4.677 lei (942 euro), în timp ce în Ilfov locuinţele au înregistrat cea mai puternică scumpire, cu 15,5%, până la 1.390 euro/mp, însă salariile au avansat mai rapid, cu 20%, până la 4.669 lei (941 euro), arata datele Kiwi Finance şi ale INS.

Braşovul şi Cluj-Napoca urmează în clasamentul accesibilităţii locuinţelor, cu indici de 1,61, respectiv 1,69, după ce preţul mediu al locuinţelor din Braşov a urcat cu 2,2%, la 1.328 euro/mp, iar salariul mediu net cu 11,3%, până la 4.103 lei (827 euro), în timp ce în Cluj-Napoca locuinţele s-au scumpit cu 11,6%, până la 1.864 euro/mp, iar salariile au avansat cu 15%, la 5.470 lei (1.102 euro).

Cele mai mici preţuri medii la apartamente în raport cu salariile au ajuns să fie în Timişoara, după o îmbunatăţire accelerată, apoi în Bucureşti, indicele de accesibilitate atingând valori nemaiîntâlnite, de 1,32, respectiv 1,38. Dacă salariile au crescut semnificativ în Timişoara şi Bucureşti, preţurile medii la apartamente aproape că au stagnat în Timişoara, ajungând la 1.376 euro/mp, în timp ce în capitală au urcat cu 5,3%, la 1.683 euro/mp.

Sibiu: prețul mediu: 1.395 euro/mp

În schimb, oraşele care aveau cele mai puţin accesibile apartamente în urmă cu 9 luni, Constanţa şi Oradea, sunt cele care acum au înregistrat singurele scăderi la nivelul preţurilor medii, cu 4,1%, până la 1.518 euro/mp, respectiv cu 6,8%, până la 1.331 euro/mp, în contrast cu piaţa, potrivit indexului Kiwi Finance, ceea ce a făcut ca indicele de accesibilitate să se îmbunătăţească puternic în aceste două oraşe, până la 1,88, respectiv 1,90.

Totodată, în Sibiu, preţurile medii la apartamente au avansat cu 7,1%, la 1.395 euro/mp, astfel că indicele de accesibilitate s-a îmbunătăţit până la 1,48, a treia cea mai bună valoare după Timişoara şi Bucureşti.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Szabo

Acum 1 lună

@Dezvoltatori imobiliari , nu mai dati banii pt reclame, e gata, a murit piata imobiliara, piatra funerara se pune la tomna
Raspunde

Mda

Acum 1 lună

Piața imobiliară ca și orice piața nu va muri niciodată , ea se corelează după principiul cerere / oferta. Cei care mai visați la apartamente cu 20000 euro , visați liniștiti căci va rămâne un vis , in următorii ani prețurile se vor alinia la cele din Polonia, Cehia , Ungaria și cine are bani cumpara iar restul vor locui cu chirie , așa cum e de zeci de ani in țările civilizate .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus