Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Surse: Viceprimarul Dumbravă vrea să revină director la școala din Roșia. Inspectoratul Școlar nu se poate opune până când nu i se va completa cazierul

Surse: Viceprimarul Dumbravă vrea să revină director la școala din Roșia. Inspectoratul Școlar nu se poate opune până când nu i se va completa cazierul

Marți, 1 august, viceprimarul Alexandru Dumbravă se întoarce din concediu și își va prezenta demisia din funcția de viceprimar al municipiului Sibiu, precum și din cea de consilier local.

În aceeași zi, însă, își va muta locul de muncă la Școala Generală din Roșia, spun surse Turnul Sfatului.

Dumbravă a trimis din această săptămână notificare la Inspectoratul Școlar prin care solicită să-și ia în primire postul de director al școlii din Roșia, poziție pe care a câștigat-o prin concurs, în decembrie 2021.

Reamintim că Alexandru Dumbravă, a ajuns la o înțelegere cu procurorii europeni, la începutul acestei săptămâni, după ce a recunoscut că a comis o fraudă cu bani europeni în valoare de 34.500 de euro.

Parchetul European (EPPO) a înaintat instanței un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care viceprimarul Sibiului a recunoscut că a comis o fraudă cu bani europeni, înainte de a deveni primar.

”Această fraudă cu subvenții a avut loc în legătură cu patru proiecte între martie și octombrie 2019, când inculpatul se afla în funcția sa anterioară de director și reprezentant al Casei Corpului Didactic Sibiu (CCD Sibiu). În această perioadă, inculpatul a folosit și a prezentat mai multe documente și declarații false și inexacte organismului intermediar pentru Programul Operațional "Capital Uman" al UE, supravegheat de Ministerul Educației Naționale din România, pentru a primi o finanțare totală de aproximativ 700 000 EUR (3 352 307 RON). Întrucât frauda a fost detectată înainte ca întreaga sumă de finanțare să fie distribuită, prejudiciul real s-a limitat la aproximativ 34 500 EUR (164 373 RON)”, se precizează în comunicat.

Citește și: 

Cazul Dumbravă: nimeni nu comentează. Acuzațiile care i se aduc viceprimarului Sibiului

E în concediu până în 31 iulie, inclusiv

Primăria Sibiu a transmis Turnul Sfatului că viceprimarul Dumbravă se află în concediu până în 31 iulie, inclusiv. Astfel, dacă își menține decizia anunțată de liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan Dumbravă ar urma să demisioneze din funcția de consilier local și din cea de viceprimar marți, 1 august.

Surse Turnul Sfatului spun că Dumbravă a înaintat o solicitare Inspectoratului Școlar prin care solicită să înceapă din 1 august munca de director la Școala din Roșia. Instituția a acceptat cererea, în ciuda actului semnat de Dumbravă cu procurorii europeni, prin care recunoaște că a fraudat bani europeni.

Citește și: 

USR Sibiu îi cere demisia viceprimarului Dumbravă: ”Viaţa noastră a fost iremediabil îngreunată de toţi cei care au furat banii publici şi banii europeni”

Funcția de director de școală este incompatibilă cu existența unui cazier judiciar din care reiese antecedente penale, însă Dumbravă nu este încă în această situație. Deși a negociat o pedeapsă penală de 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare, aceasta trebuie validată de un judecător. Până atunci, actualul viceprimar al Sibiului poate ocupa funcția de director.

Niciun cuvânt despre ”dosarul Dumbravă” la ultima ședință de consiliu Local

Joi, în cadrul ședinței de consiliu local, cazul ”Alexandru Dumbravă” nu a fost deloc adus în discuție, deși cu doar câteva zile înainte viceprimarul și-a recunoscut faptele de corupție în fața procurorilor europeni.

Singura reacție publică a venit din partea primarului Fodor și a organizației PSD, precum și informația transmisă de liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, prin care aceasta anunța că Dumbravă își va prezenta demisia.

Citește și: 

Actualizare: Parchetul European a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva viceprimarului Dumbravă. Este acuzat de fraudă din fonduri europene

”Este o situație regretabilă. Acest caz se referă la o perioadă în care domnul Alexandru Dumbravă nu deținea funcția de viceprimar al Sibiului, dar ocupa tot o funcție publică, care comportă o anumită conduită și o mare responsabilitate. Pentru mine, admiterea vinovăției de către domnul Dumbravă este o surpriză. Am sperat că este vorba de o greșeală, de o eroare fără voie, din neatenție,  pentru că știu câte documente se semnează într-un proiect finanțat din fonduri europene. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație care, chiar dacă nu implică Primăria Sibiu, atinge totuși imaginea instituției și a funcției publice în general”, a declarat Fodor pentru Turnul Sfatului.

De la Roșia, la primărie și înapoi

Alexandru Dumbravă a fost directorul Școlii Gimnaziale Roșia, iar din 2016, până în 2019, a fost directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Sibiu. Din noiembrie 2019 este numit Inspector Școlar General.

”În conformitate cu OMEC nr. 5263 din 14.11.2019, pe funcția de Inspector Școlar General al I.S.J. Sibiu a fost numit domnul profesor doctor Dumbravă Alexandru Petru prin detașare în interesul învățământului. Reamintim faptul că domnul profesor Alexandru Petru Dumbravă a ocupat funcția de director al Casei Corpului Didactic Sibiu până la sfârșitul lunii august a acestui an”, anunța Inspectoratul Școlar Sibiu.

Alexandru Dumbravă a acuzat în momentul schimbării din funcția de șef al CCD Ministerul Educației din guvernarea PSD  că l-ar fi demis, fără a ține cont de performanțele sale din fruntea instituției.

El fost numit pe postul de director al CCD Sibiu prin O.M. 4253/22.06.2016, în urma promovării examenului pentru accederea pe acest post.  

În decembrie 2021, Alexandru Dumbravă, care ocupa funcția de viceprimar al Sibiului de un an, a câștigat concursul pentru postul de director al Școlii Gimnaziale din Roșia. Postul a rămas de atunci rezervat până când titularul va prelua deplin atribuțiile.

 „Cu siguranță mă voi întoarce în învățământ, la timpul potrivit. Este locul în care mă simt ca acasă. A fi dascăl și a fi la catedră reprezintă linia constantă din viața mea. La școală mă simt ca peștele în apă! E locul în care mă simt în elementul meu, între copii, între cadre didactice!”, spunea Dumbravă în 2021, în publicația locală Sibiul Azi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Canaris

Acum 9 luni

La Rosia... De acolo are arta ciorditului... Sunt rău.... Dar merită...
Raspunde

X-ulescu

Acum 9 luni

Vom mai avea, astfel, inca o scoala condusa de un infractor (dovedit!). Se va umple de respectul si consideratia cadrelor didactice si ale elevilor
Raspunde

Sibian

Acum 9 luni

Și ne mai miram ca elevii nu respecta profesorii...
Raspunde

Cosa Nostra

Acum 9 luni

Și cum era fraza aia din propaganda anilor trecuți: "Fără penali în funcții publice!!" ... Ăia cu "VaVedem din Sibiu" ... Totul e o panaramă de moment, în functie de interese personale și de moment. Mafia lucrează!
Raspunde

@@@

Acum 9 luni

Chiar dl. presedinte accentua cuvantul "penalii". Dar numai cand era vorba de pesedisti, ai dumnealui erau de la manastirile de maici... Ca sa nu mai vorbim de floarea intelectualitatii din Sibiu care ingheta in fata vitrinei PSD in numele inaltelor idealuri...
Raspunde

Nicolae

Acum 9 luni

Cât tupeu pot avea acești așa-ziși politicieni !
Raspunde

Bleahh

Acum 9 luni

E incredibil ce tupeu au politicienii , condamnat pentru corupție revine director de școala … Sa învețe elevii cum sa fraudeze probabil. In privat cu el, nu este normal sa mai fie angajat in sectorul public bugetar. La munca in privat sa vada cum se fac banii , pana acum a trăit ca o căpușa din banii privatilor , acum e timpul sa treacă in partea cealaltă.
Raspunde

Un sibian oarecare și nu prost

Acum 9 luni

La modul cel mai corect el nu ar mai avea ce căuta în funcții măcar până trece perioada de 2 ani și 3 luni. Chiar dacă are dreptul, din bun simț ar trebui să stea departe de funcții. Candidatura lui la funcția de director 100% nu a fost întâmplătoare. El și-a calculat foarte bine mișcările. Fiind de prin 2020 cercetat s-a așteptat că vine și momentul ăsta. E clar că nu se poate potoli și a lăsat o portiță pentru ca nu cumva să rămână fără ceva influență. E bună și funcția de director de școală pentru el ca alegere în prezent. De aici se poate deduce cam ce fel de persoană este. Corectă?! În niciun caz. Se vedea la el clar că are doar dorință de a se îmbogăți și de urca pe treptele sociale, însă nu într-un mod onest, ci recurgând la tot felul strategii și șmecherii. A crezut că va fi scăpat de PNL sau de cei care erau la putere, dacă fugea rapid la un partid însă s-a înșelat. Mai există și dreptate… Fiind un astfel de om cu siguranță se va victimiza și va spune că cineva “i-a copt-o” ca să îl scoată din viața politică. Nu va prosti pe toată lumea cu victimizarea!!!! A început cercetarea înainte de a fi în PNL și de a ajunge viceprimar. Ar fi doar o scuză penibilă să dea vina pe jocuri politice.
Raspunde

Sile

Acum 9 luni

Sigur că e buna și funcția de director ... Munca- nema, salariu -baban. De ce nu revine ca simplu profesor? S-a obișnuit cu funcțiile...
Raspunde

Tagma cum laudae

Acum 9 luni

Nu ca ar avea legatura cu banii "deturnati", dar sa i se cerceteze si lucrarea de doctorat!

Raspunde

Craciunas

Acum 9 luni

A recunoscut ca a furat si este pus director? Un hot nu mai are ce cauta in invatamant, daramite sa conduca o scoala.Ce autoritate are, ce exemplu este pentru cadrele didactice si elevi.Cum este posibila aceasta decizie a inspectoratului? Sa inteleg ca mai sunt hoti ca el in inspectoratul scolar si se apara unii pe altii? Nu mai exista nici o farama de moralitate si normalitate in societatea noastra? Atunci suntem cu adevarat pierduti si o sa disparem ca tara.
Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 9 luni

Chiar n-as respecta asa un director. De altfel, nici fata de alti mameluci sau tute cu functie de director nu prea am respect, daca nu dovedesc ca sunt oameni si nu marionelte soostemului...
Raspunde

Erata

Acum 9 luni

Voiam sa scriu : marionetele sistemului...

Raspunde

Alzara 1928

Acum 9 luni

Tupeul e maxim ; cum se face ca PNL local nu i-a cunoscut caracterul ? Era evident in Interviurile din TS !
Raspunde

Bum

Acum 9 luni

PAI NU VA DATI SEAMA ??? ROMANIA EDUCATA ,,,, IOHANISSSSS
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 9 luni

Recomand instantei sa nu accepte propunerea EPPO si sa-l inchida pe paduche!
Raspunde

Venerabilul din sura (sau saivan)

Acum 9 luni

Masoneria ruineaza Romania! Un oier din Rucar intrat in gasca de barbati cu sortulete si miini lungi, repede apucatoare de bani publici furati...
Raspunde

Galben, galben pana la capat!

Acum 9 luni

Echipa galbena, cloaca coruptiei, minciunii, infatuarii, nesimtirii!
Raspunde

Ca la noi la nimeni

Acum 9 luni

Asta e Romania educata a insului ce ne-a declarat tara esuata. Cand un hot dovedit, redevine director de scoala dupa ce a furat, fara a fi impiedicat de nimeni - de nici o institutie, ceva e tare stramb in tara asta! Hotul dovedit e dascalul satului!
Raspunde

Ronin47

Acum 9 luni

Atâta timp cât și primit 2 ani și 3 luni cu suspendare în cazul unui dosar penal ( nu civil!) , deci e clar că e Cazier!!! Atunci cum de ai tupeu și curajul sa Ceri sa fii repus director de școală , când nu mai ai acest drept???? Trebuie respinsă cererea de reinstaurare pe postul de director al Scolii generale din Roșia ,de către ISJ Sibiu ,pe temeiul necompatibilitati din punct de vedere juridic! Se încalcă grav legea fundamentală a educației,daca o persoană cu cazier e numită director general al unei școli!
Raspunde

Sgf

Acum 9 luni

problema este ca inca nu are cazier din cauza ca nu a fost dat verdictul si nu a fost acceptata inca intelegerea facuta si pana nu ii apare pe cazier este teoretic nevinovat... de bun simt si omenie nici nu poate fi vorba la acest paduche politic, care se agita in campania electorala prin zona Dioda sa convinga lumea ca PNL este cel mai bun lucru pentru Sibiu si ca va face si va drege si a facut, a furat cu abele maini doar ca l-au prins ca nu era un pion foarte important si nu a apucat sa cotizeze unde trebuie...

Raspunde

Un ins

Acum 9 luni

ISJ Sibiu??? acolo sunt familii care lucreaza si se afla in incompatibilitate de ani de zile - nimeni nu vede, nimeni nu aude. Sunt inspectori care fac legea in invatamantul sibian - doar pentru ca pot.
Raspunde

Un revoltat

Acum 8 luni

Dupa cum era de asteptat, domnul fost vice deja face dramaturgie pe contul personal de Facebook. Cine stie, poate se angajeaza si la teatru. Aici, in presa, apare ca a recunoscut ca a furat, acolo apare ca e un nevinovat, un Sfant care a fost bunatatea intruchipata. Si-a luat asupra lui totul. Este un martir deja. Pe cine vrea sa prosteasca? El chiar doreste sa ne jigneasca inteligenta. Ne lasa cu discursul ala de politician “vrajitor”? Sa se uite in urma, inainte de aceste fapte si sa vada cat de corect a fost de-a lungul vietii. Nu totul se da uitarii. Doar daca nu ai pic de constiinta uiti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus