Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
25°C

Viitorul viceprimar al Sibiului: Astrid Fodor spune că poate fi din oricare partid, Bibu că este propus el, USR și PSD încă nu au decis

Viitorul viceprimar al Sibiului: Astrid Fodor spune că poate fi din oricare partid, Bibu că este propus el, USR și PSD încă nu au decis

Postul vacant de viceprimar al Sibiului devine un subiect de negociere între cele patru formațiuni reprezentate în Consiliul local Sibiu. Turnul Sfatului a cerut opinia tuturor părților implicate.

PNL are nouă mandate în Consiliul local, FDGR este reprezentat de opt consilieri locali, USR - de patru, iar social-democrații au două voturi în forul deliberativ al municipiului Sibiu. For din rândul căruia urmează să fie ales un nou viceprimar, după ce liberalul care l-a ocupat din 2020 până la începutul acestei luni a recunoscut în fața procurorilor europeni că a furat.

„Din punct de vedere legal, oricare dintre consilierii locali poate ocupa funcția de viceprimar, cu condiția să obțină numărul de voturi necesare, adică majoritatea absolută. Procedural, este decizia consilierilor locali care își vor exprima votul pentru candidatul sau candidații propuși”, răspunde Astrid Fodor la întrebarea dacă ea consideră că funcția devenită vacantă ar trebui să revină tot celor de la PNL Sibiu.

Primarul ales din partea FDGR arată că va fi nevoie, cu siguranță, de negocieri între partidele din Consiliul local și că, deocamdată, a primit doar o informare din partea președintelui organizației municipale a PNL Sibiu, Adrian Bibu. Care este și consilier local, la alegerile trecute el fiind candidatul liberalilor pentru funcția de primar al Sibiului.

„După ședința Consiliului Local din data de 27 iulie, domnul consilier Adrian Bibu m-a informat că este susținut de colegii din PNL drept candidat pentru funcția de viceprimar. Alte discuții nu am purtat. Dar având în vedere că niciun partid nu deține majoritatea în Consiliul Local, astfel încât să poată promova singur un candidat, cu siguranță vom purta discuții cu partidele pentru a identifica cea mai echilibrată soluție”, arată primarul Astrid Fodor pentru cititorii Turnul Sfatului.

Astrid Fodor, primarul Sibiului

Întrebată dacă are în vedere anumiți consilieri pe care îi consideră potriviți pentru funcția de execuție din fruntea Primăriei, Astrid Fodor a lăsat deschisă „toată poarta”. „Persoane calificate pentru ocuparea acestei funcții există în rândul tuturor celor patru partide care compun Consiliul Local Sibiu”, răspunde edilul Sibiului.

Primarul orașului mai indică faptul că negocierile pentru funcția de viceprimar ar trebui, din punctul său de vedere, să fie așezate. „Nu este un demers de parcurs în grabă - trebuie acționat calm și rațional, pentru că funcția de viceprimar este una importantă, mai ales în contextul actual”.

Adrian Bibu: estimăm la finalul lunii august

Adrian Bibu este liberalul care, în toamna lui 2020, a candidat pentru postul de primar ocupat acum de primarul Astrid Fodor. A devenit, mai apoi, administrator al județului, președinte al organizației municipale a PNL Sibiu și lider al grupului de consilieri din partea PNL.

La negocierile de după alegerile locale de acum trei ani, Adrian Bibu nu a fost cel desemnat din partea PNL pentru funcția de viceprimar. De această dată, însă, Bibiu arată că organizația pe care o conduce este de partea sa. „Subiectul propunerii PNL Sibiu pentru funcția de viceprimar al municipiului Sibiu a fost discutat în cadrul organizației municipale, opțiunea unanim susținută fiind aceea a desemnării subsemnatului pentru această poziție. Concluzia discuției fost comunicată colegilor din structurile județene, doamnelor Daniela Cîmpean și Raluca Turcan, și, într-adevăr, în virtutea parteneriatului cu FDGR, doamnei primar Astrid Fodor”, arată Adrian Bibu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Adrian Bibu. Sursa: PNL Sibiu

El spune că, deocamdată, mai sunt discuții de purtat la diferite niveluri ale partidului din care face parte. „Ca etapă următoare, probabil va urma o întrevedere restrânsă la nivelul conducerii Biroului permanent județean. Odată încheiate aceste etape (estimăm la finalul lunii august), vom decide pașii următori”, spune Adrian Bibu, răspunzând, implicit, și la întrebarea referitoare la cât de repede consideră că ar trebui ocupat postul devenit vacant.

”Sunt, așadar, premature alte calcule sau declarații”, a încheiat Adrian Bibu, întrebat dacă subiectul responsabilităților este unul de negociere pentru funcția vacantă de viceprimar. 

Merită remarcat  faptul că sub mandatele de primar ale lui Astrid Fodor, reprezentanții PNL aleși în funcția de viceprimar (Răzvan Pop, apoi Tiberiu Drăgan, după care, în actualul mandat, Alexandru Dumbravă) au primit responsabilități mult reduse față de celălalt viceprimar (funcție ocupată de către Corina Bokor) și față de administratorul public al orașului.

În subordinea viceprimarilor PNL care au lucrat cu Astrid Fodor nu a fost pusă niciodată vreo direcție, printre serviciile publice subordonate lor fiind cel responsabil de unitățile de învățământ, de cimitir sau de cantina socială.

Adrian Echert: „oricare din cei patru consilieri USR...”

Cea de-a treia organizație politică reprezentată în Consiliul local al Sibiului, USR, nu are, deocamdată, un nume pe care să îl propună în ședința în care va fi votat noul viceprimar al Sibiului. Președintele organizației municipale, Adrian Echert, spune că sunt patru nume pentru funcția vacantă. „USR Sibiu, prin liderii săi și nu numai, și-a arătat ferm deschiderea pentru a propune viitorul viceprimar, așa cum am făcut și în 2020. Ne-am transmis disponibilitatea spre o colaborare mai strânsă, care să fie pecetluită de acest post, dar deocamdată nu am primit un răspuns ferm legat de aceste discuții. USR, prin oricare din cei patru consilieri, este pregătit pentru a prelua responsabilitățile de viceprimar și pentru a demonstra că viziunea și politicile noastre sunt în interesul sibienilor și nu doar povești politice”, răspunde Echert, întrebat dacă au fost purtate negocieri cu alte partide.

Adrian Echert, președintele USR Sibiu

Referitor la eventuala susținere pentru Adrian Bibu (singurul nume „pus pe tapet” până în prezent) sau pentru vreun alt consilier, liderul USR Sibiu nu are un răspuns clar. „Legat de susținerea către Adrian Bibu sau altă propunere din partea noastră pentru acest post, ne vom consulta intern în forurile de conducere și vom vedea care este cea mai buna decizie și în ce direcție va merge votul consilierilor USR”.

PSD: mâine

PSD Sibiu are doi consilieri în forul deliberativ al municipiului Sibiu. „Persoana care va fi susținută pentru funcția de viceprimar urmează să se stabilească Biroul permanent municipal al organizației. Se va întruni, va lua o decizie, iar noi, ca și consilieri locali, vom respecta decizia organizației”, răspunde Stanciu.

Cătălin Stanciu, consilier local PSD

Laura Barac, președintele interimar al organizației municipale a PSD Sibiu, arată că, deocamdată, organizația din care face parte nu are o concluzie. „Avem discuții interne pe această temă. Cel mai probabil vor fi finalizate în cursul zilei de mâine”.

Citește și Surse. Bokor și Dumbravă, cei doi viceprimari cu care va lucra Fodor. ”Mi-ar plăcea să am ceva de făcut, nu doar să încasez un salariu”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Simplu!

Acum 1 lună

O solutie simpla, corecta si sanatoasa - Helmut Lerner. Tanar, istet, experimentat, de bun simt, nepatat. Are sustinerea FDGR. USR si PSD ar face bine sa il sustina. Pentru binele orasului. La pnl exista unul curat? din cate stiu, NU!
Raspunde

Simplu, dar....

Acum 1 lună

....dar sa nu fie mana dreapta a nimanui, suplimentar dupa tinerime, istetime, experienta, bun simt si nepatare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Helllmuth

Acum 1 lună

Mai lasă-ne cu sașii tai, ca de 20 de ani ne lăsam conduși de sași “corecți” Așa și-au luat-o și toți romanii cu Johannis , au crezut ca e neamt…
Raspunde

Gheo

Acum 1 lună

@Helllmuth Tie iti plac gogosi in biserica ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Helllmuth

Acum 1 lună

Draga Gheo, Țin sa te felicit pentru alegerea nickname-ului, te reprezintă perfect. In rest nu am ce sa îți rascpund, ești total incoerent. Ich wuensche Dir eine schoene Tage! Asta ca ești fanul “nemților”
Raspunde

Dfghdfh

Acum 1 lună

numa Bibu ar mai lipsi ca viceprimar ca in rest circ si incompetenta avem destula... Ce mai vrea si falsul de Bibu nu stiu chiar, pozeaza in om cinstit si fara avere dar are prin interpusi si terenuri si altele dar nu pe numele lui ca bate la ochi...
Raspunde

R

Acum 1 lună

Oare nu l-a avut Bibu pe Dumbrava alaturi la dezbaterea dintre candidatii la primarie in 2020 ca consilier? L-o fi furat si pe Bibi atunci? Cand il alegi ca, consilier la o dezbatere si el recunoaste ca a furat, nu ar trebui sa iei o pozitie publica si sa te detasezi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hannelore Guștereanu

Acum 1 lună

Cel mai important e sa nu fie romani, ca se stie ca astia sunt toti hoti si infractori! A fi din FDGR reprezinta garantia cinstei, corectitudinii si a retrocedarilor corecte de cladiri, nu ca cei din PNL si PSD care au dat sasilor scoli si gradinite si au scos afara copiii si profesorii! A fi sas este garantia suprema a profesionalismului si apropierii de nevoile poporului! Domnul presedinte Iohannis este cel mai bun exemplu!
Raspunde

Free_ag

Acum 1 lună

Bibu iarăși se propune ,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus