Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Ruta Caselor Tradiționale. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat casele din Biertan și Arpașu de Jos, reabilitate cu bani din PNNR

Ruta Caselor Tradiționale. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat casele din Biertan și Arpașu de Jos, reabilitate cu bani din PNNR

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat în acest weekend cele 16 case tradiționale din Biertan și Arpașu de Jos, care sunt în proces de conservare şi vor fi puse în valoare din punct de vedere al turismului cultural printr-un proiect finanţat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat în octombrie anul trecut Contractele de finanțare pentru patru rute turistice și culturale din Programul „România atractivă”. Din județul Sibiu, localitățile Biertan și Arpașu de Jos fac parte din Ruta Satelor cu Arhitectură Tradițională și au primit bani pentru renovarea a 16 case. Primarii celor două localități spun că proiectul este primul care se adresează comunității private și că oportunitatea este una extraordinară.

Primarul din Arpașu de Jos, Constantin Văcariu, declara la momentul respectiv pentru Turnul Sfatului că fondurile au venit exact la momentul potrivit pentru că existau și situații în care proprietarii se gândeau să renunțe la case și să le dărâme.

În materialul de mai jos realizat de Turnul Sfatului puteți vedea cum aratau cele 16 case din județul Sibiu înainte de reabilitare.

Cum vor fi salvate 16 case din Biertan și Arpașu de Jos. „Două persoane chiar voiau să le dărâme în primăvară”

La Arpașu de Jos se reabilitează opt case specifice arhitecturii vernaculare din zona etnografică a Țării Oltului. Casele sunt 6 la număr în satul Noul Român, una în Arpașu de Jos, și alta în Arpașul de Sus.

„Zona are un potențial fantastic de dezvoltare a unui produs cultural turistic, cu experiențe inedite, bazate pe resursele patrimoniale materiale și imateriale din zona respectivă,” se arată într-o postare de pe pagina de facebook a Ralucăi Turcan. care a vizitat localitatea, alături de Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra și de primarul Constantin Vacariu.

Citește și 16 case din Biertan și Arpașu de Jos vor fi reabilitate cu câte 60 de mii de euro, bani de la PNRR. ”Au fost proprietari care au refuzat”

Casele sunt încadrate cronologic de la mijlocul secolului al XIX-lea până în perioada interbelică și la finalizarea proiectului vor comunica etapele evolutive ale așezărilor rurale din Țara Oltului, transformările sociale și valorile identitare locale. Au fost deja finalizate în procent de 90% 3 case, restul fiind în curs de finalizare.

Se utilizează materiale luate din proximitate, instrumentarul specific, iar comunitatea va fi conștientizată de importanța păstrării unei arhitecturi specifice și a unui peisaj cultural intact.

Intenția Primăriei din Arpașu de Jos și a Muzeului ASTRA este, ca pe termen mediu și lung aceste case să devină platforma unor viitoare programe culturale și produsele aferente, Muzeul ASTRA având deja Centrul Cultural Dr. Telea Bologa în Noul Român.

„În ceea ce privește Ministerul Culturii, consider că este prioritar a fi identificate instrumentele financiare necesare pentru dezvoltarea unui program cultural care să asigure continuitatea și sustenabilitatea demersului început prin PNRR.
Mediul rural din România are nevoie de acces la cultură și să valorizeze resursele naturale și umane într-un mod sustenabil, pliat pe nevoile și provocările secolului XXI,” transmite ministrul Culturii prin social media.

La Biertan, tot 8 case locuite sunt în proces de conservare, imobile care fac parte din Situl Rural Biertan.

„Una dintre cele mai frumoase și bine conservate așezări săsești din Transilvania, comuna Biertan este sub incidența proiectului PNRR, care își propune realizarea unei rute turistico-culturale reprezentative pentru zona săsească din Transilvania. 8 imobile tradiționale, care fac parte din Situl Rural Biertan, locuite, sunt în proces de conservare și vor pune în valoare întregul ansamblu istoric.
Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Prețuiesc eforturile primarului Mircea Dragomir de a reda strălucirea comunei Biertan, centrul spiritual al saşilor din Transilvania în sec. XVI, și susțin toate demersurile necesare conservării valorilor identității poporului român,” spune Raluca Turcan.

foto Raluca Turcan/Facebook

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Cichicean

Acum 1 an

La ministerul culturii nu se taie din cheltuieli pt plimbari ?
Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 an

Ce-are Sula cu subprefectura/ Si Turcana cu Cultura?!
Raspunde

Gaby Gabor

Acum 1 an

cat o fost Sovi presedintele adevarat la PNL no fost probleme cu casele sa sa darame
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus