Rénata Maria Nemer a intrat anul acesta prima la Facultatea de Medicină din Sibiu, cu media 9,93. Fata s-a născut și a crescut timp de 15 ani în Beirut, Liban, iar în 2020 a venit în Sibiu, orașul natal al mamei sale. A absolvit cu brio Colegiului Național „Octavian Goga” și din toamnă va începe pregătirea ei pentru a deveni unul dintre cei mai buni medici, așa cum își dorește.
Rénata Maria Nemer s-a născut la Beirut tatăl fiind libanez catolic și mama sibiancă ortodoxă. Părinții Renatei s-au cunoscut în România, dar au decis să locuiască în capitala Libanului. Fata a făcut școala acolo până în anul 2020 când familia a decis ca ea împreună cu mama ei să se întoarcă în România. Rénata povestește că acolo era un sistem de educație cu totul diferit față de cel de la noi.
„În Liban, toate clasele de la prima și până termini liceul le faci în aceeași școală și în fiecare an ai alți profesori și colegi. La trecerea în clasa a IX-a se dă un examen, cum este aici Evaluarea Națională. La fel și în clasa a XII-a doar că, examenul final se dă din toate materiile, nu din două sau trei și nu la alegere, cum se susține aici Bacalaureatul”, spune Rénata.
Fata a învățat la o școală catolică franceză unde se preda în trei limbi - în franceză, arabă și engleză.
„De exemplu învățam istoria și în arabă și în franceză, geografia la fel și erau materii diferite cu profesori diferiți.”
Și acasă se vorbeau mai multe limbi, în funcție de cine era prezent. Rénata mai are o soră, mai mare cu cinci ani și jumătate și în prezența ei și a tatălui se vorbea arabă. Dacă mama era de față, atunci toată lumea vorbea română.
Mama, profesorii și colegii au ajutat-o să se integreze
Rénata a trăit și a învățat în Liban până în clasa a IX-a, semestrul I. A venit în România, în Sibiu mai exact, în luna ianuarie a anului 2020 din cauza situației tensionate din țara natală.
„În Liban situația politică și economică s-a înrăutățit din ce în ce mai mult și din cauza grevelor și a problemelor de acolo școlile erau mai mult închise. Primul semestru din clasa a IX-a nu prea l-am făcut și atunci părinții mei au decis ca eu și mama să venim în România. Sora mea este în Franța, iar tata a rămas în Beirut, el fiind arhitect și având serviciul acolo”, spune Renata.
Așa a început cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga”, profilul Științele naturii, bilingv engleză.
Din păcate, nu a scăpat de orele online pe care le făcea în Liban, pentru că începuse pandemia de COVID-19, dar ajutată de mama ei care este profesoară de chimie, de colegii și de profesorii de la Goga s-a integrat și a făcut față liceului remarcabil. Română a vorbit bine dintotdeauna, atât de bine încât cine nu o cunoaște și o aude vorbind nu bănuiește nicio secundă că primii 15 ani i-a trăit într-o țară arabă devenită colonie franceză în care se vorbesc deopotrivă două limbi.
„Sinceră să fiu, anul care și-a pus amprenta asupra mea a fost clasa a XII-a. Anii din timpul pandemiei au trecut așa, fără să-mi amintesc mare lucru din ei. Dar în ultimul an am simțit cu adevărat ce înseamnă un colectiv de aceea aș vrea foarte mult să le mulțumesc colegilor și profesorilor care au fost geniali. Dincolo de aceasta la Goga a fost implementat un sistem pilot. Cum anul a fost structurat în cinci module, în ultimele două am mers la școală doar pentru materiile de BAC, pe restul le-am făcut on line și pentru ele lucram sub formă de proiecte transdisciplinare. Am agreat acest sistem care m-a ajutat foarte mult să mă pregătesc și nu doar pe mine, ci și pe colegii mei. Drept dovadă am colegi care s-au dus în toate domeniile posibile: medicină generală, dentară, veterinară, IT, orice fel de inginerie, filologie, sport. Profesorii noștri au reușit să ne pregătească foarte bine pentru orice domeniu ne-am ales”, povestește Rénata.
„Orice om ar trebui să fie empatic”
Fata a intrat la Facultatea de Medicină din Sibiu prima, cu media 9,93, după de a luat Bacalaureatul cu media 9,55.
Spune că dintotdeauna a știut că va deveni medic și toți cei apropiați au auzit asta de la ea încă de când era mică. A moștenit dragostea pentru științe precum chimia sau biologia de la mama ei. Spune că și-ar dori să ajungă chirurg, pentru că-i place implicarea și munca fizică pe care un astfel de medic o are, dar recunoaște că pe perioada facultății ar putea descoperi o specializare care să-i placă mai mult.
Drumul Rénatei către performanțele obținute până acum a fost presărat de o muncă continuă și constantă. Nu a lăsat garda jos și nu a mers pe principiul că are timp să învețe. În plus, a știut întotdeauna ce vrea și s-a concentrat pe acea direcție. În timpul liber adoră plimbările în natură și și-ar dori să viziteze o dată în viață Japonia. Îi plăcea și să citească atunci când era mai mică, acum însă nu prea mai are timp. Timp de șase ani a practicat și baschet, dar a renunțat la acest sport când s-a mutat în Sibiu. Spune că nu s-a putut integra acolo unde a încercat să reia acest sport.
Anul acesta a fost prima dată când s-a întors în Liban, după trei ani și spune că a fost fericită să-și revadă prietenii și familia. Cu toate acestea, Rénata este de părere că și România are partea ei de acasă. Pentru ea fiecare din cele două țări înseamnă ceva special. În Liban s-a format, iar în România se dezvoltă. Acum se pregătește pentru a deveni medic și-și dorește să ajungă un profesionist bun. Este de părere că empatia nu trebuie să lipsească din această meserie, așa cum nu ar trebui să lipsească din nicio alta.
„Orice om ar trebui să fie empatic. Cred că de lipsa de empatie pleacă toate necazurile din lumea aceasta”, spune Rénata.
În final, fata și-a dorit mult să o amintească pe diriginta ei, profesoara de română Lidia Pircă.
„A fost o dirigintă extraordinară și este un om extraordinar. M-a ajutat foarte mult să mă integrez și să evoluez. A avut grijă să scriu și să vorbesc corect, având în vedere că veneam dintr-un sistem cu totul diferit. Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care aș vrea să închei mulțumindu-i.”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Lidia Pirca , prima la medicina , Rénata Nemer , colegiul octavian goga sibiu , facultatea de medicina sibiu
Vizualizari: 38543
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Raluca Budusan
Acum 4 ore
Em
Acum 4 ore
Hermann Stadt
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 5 ore
H-Bomb