Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

USR Șelimbăr: Primăria Șelimbăr continuă să dezinformeze cu privire la fondurile europene pe care susține că a încercat să le atragă

USR Șelimbăr: Primăria Șelimbăr continuă să dezinformeze cu privire la fondurile europene pe care susține că a încercat să le atragă

Primăria Șelimbăr continuă să dezinformeze cu privire la fondurile europene pe care susține că a încercat să le atragă. În sprijinul afirmațiilor pe care le facem, vă aducem câteva informații ceva mai tehnice, care au scopul de a clarifica orice dubiu.

1.      Programul de lucru 2022 al Consiliului European pentru Inovație – instituția abilitată cu implementarea programului Horizon Europe (2021 – 2027). 

În primul rând USR Șelimbăr nu a menționat niciodată că Programul Horizon s-a închis. Acesta este multianual și se adresează inovației, cercetării și dezvoltării. Noi am spus: s-a încheiat apelul pentru anul 2022, cel la care a aplicat Primăria Șelimbăr. Bugetul maxim care poate fi solicitat pe această axă, este între 2,5 și 3 milioane de euro, ori cel mai mic proiect al Șelimbărului este 30 de milioane de euro. Deci totul a fost greșit: Programul la care s-a aplicat pentru finanțare, tipul de proiecte depuse, valoarea nefinanțabilă.

2.      Lista instituțiilor/organismelor câștigătoare pe Horizon Transition, axa pe care au fost depuse cele trei proiecte pentru finanțare

Lista cu câștigători este publică. Proiectele depuse de primăria Șelimbăr sunt respinse. 

Nici o autoritate publică nu se află pe lista câștigătorilor, indiferent de țară. Singura instituție din România care a câștigat finanțare este Universitatea Tehnică din Cluj – pentru un proiect de cercetare. Nici un proiect nu este mai mare de 2,5 milioane de euro.

3.      USR Șelimbăr a adresat numeroase interpelări conducerii Primăriei Șelimbăr pentru a afla stadiul proiectelor. 

Pentru că am primit doar răspunsuri evazive, am solicitat aceste informații în scris precum și copii după contractele de consultanță. Nu am primit răspuns.

Dacă exista transparență și se dorea o comunicare publică corectă pe aceste subiecte, răspunsurile veneau prompt. Altfel observăm doar cum primăria dorește să ducă cât mai multă neclaritate și să mute atenția pe alte detalii.

4.      Problema slabei întocmiri a studiilor de fezabilitate. Cele trei Hotărâri ale Consiliului Local prin care sunt aprobate Studiile de Fezabilitate pentru cele trei proiecte – HCL 

Veți observa cum se cer sume colosale pentru zone de pescuit costier și conservarea comunităților tradiționale de pescuit - în condițiile în care Șelimbărul este în centrul țării, la 500 de kilometri de litoral. La proiectul privind amenajarea lacului Șopa, în studiul de fezabilitate, la pagina 38 se menționează  ”Apele provenite din cabinetele medicale, morgă, blocuri operatorii, vor fi stocate și preluate….” În condițiile în care proiectul este despre amenajare peisagistică. Deși am atras atenția asupra acestor aspecte, ele au rămas neschimbate.

5.      Returnarea banilor în caz de nereușită.

În primul rând, încă de la început, consultanții ar fi trebuit să știe că programul Horizon nu finanțează astfel de proiecte. Au conceput proiectele pentru a fi depuse pentru finanțare pe acest program – se poate observa chiar din titlul hotărârii de consiliu. Practic, șansele de finanțare a acestor proiecte au fost ZERO de la bun început. Putem deduce de aici două scenarii: fie incompetență crasă, fie dorința de a încasa banii, fără a avea interesul ca Primăria Șelimbăr să acceseze respectivele finanțări.

Și ca dezastrul să fie complet, firma care a întocmit proiectele, Odas Global Consulting se află în procedură de insolvență de la începutul anului 2023, având datorii de peste 12 mil lei la persoane fizice si Bugetul Statului. Șansele ca Primăria Șelimbăr să de recupereze cei 387.000 lei sunt foarte scăzute. 

Primăria Șelimbăr ratează ocazii după ocazii de a atrage bani pentru dezvoltarea comunei. Milităm pentru utilizarea chibzuită a banilor din bugetul local, însă să plătești sute de mii de lei pentru a rata finanțări de zeci de milioane de euro este de-a dreptul revoltător. Mai mult, reacția primarului Grecu care încearcă să ascundă acest eșec și să acuze consilierii USR de dezinformare spune multe despre cum este condusă această comună.

FILIALA LOCALA USR SELIMBAR

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus