Consiliul Județean Sibiu propune adoptarea unei hotărâri prin care contractul de depozitare a deșeurilor generate în întreg județul să fie încredințat direct, fără licitație, din cauză că altă variantă nu mai este. Valoarea estimată a contractului pe șapte ani este de aproximativ 25 de milioane de euro, la care se adaugă și penalitățile aplicate pentru ratarea țintelor de colectare selectivă. Penalități care vor ajunge la 160 de lei pentru fiecare tonă aruncată la groapa de gunoi, față de nivelul de 80 de lei/tonă, aplicat în acest an.
Cum singurul depozit de deșeuri conform din județul Sibiu este aflat pe teritoriul comunei Cristian, fiind administrat de brăilenii de la Tracon SRL, organizarea unei licitații pentru încredințarea contractului de depozitare a deșeurilor din întreg județul Sibiu nu mai are rost, arată autoritățile județene. Care, în acest context, propun atribuirea contractului prin negociere, fără organizarea vreunei licitații.
Propunerea inițiată de către conducerea Asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu urmează a fi dezbătută în vederea votului în toate consiliile locale din județ, precum și în cel județean. În acest din urmă caz, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței programată în după-amiaza zilei de miercuri. Proiectul prevede „negocierea de către comisia de evaluare a cuantumului tarifului ofertat, cu condiția ca acesta să nu depășească tariful maximal de 130 lei/tonă, fără TVA”, contractul urmând a fi încheiat cel mai târziu până la finele acestui an. Prețul maximal de 130 de lei, la care se adaugă TVA, este raportat la cei 90 de lei, fără TVA, plătiți în prezent pentru fiecare tonă de deșeuri depozitate la Cristian, tarif care de la 1 septembrie a 127,11 lei/to, la care se adaugă TVA.
Deocamdată, aceste majorări de tarife nu au impact în taxele de salubrizare încasate de la populație de către primăriile din județ. Primarii cu care a discutat Turnul Sfatului pe acest subiect au arătat că aceste creșteri de tarife se vor reflecta în taxele de salubrizare cel mai târziu de anul viitor. „E mai dificil să creștem aceste taxe din acest an deoarece sunt unii cetățeni – destul de mulți – care au plătit pentru tot anul taxa de salubrizare. Și e complicat să îi mai notifici acum pe toți că s-au modificat taxele și să vină să plătească diferențele. Dar, de anul viitor, sigur vor crește și aceste taxe”, descrie unul din aleșii sibienilor.
Penalități duble
Pe lângă cei maxim 130 de lei/tonă, sibienii trebuie să plătească în prezent și 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeu aruncată la groapa de gunoi, sub forma unei „contribuții pentru economia circulară”. În fapt, această contribuție este o taxă penalizatoare pentru comunitățile care nu îndeplinesc țintele de reciclare și valorificare a deșeurilor (ținte potrivit cărora, în 2024, 60% din deșeuri trebuie valorificate și reciclate, un procent imposibil de atins de către sibieni: în ultimii ani, procentul de reciclare a deșeurilor a scăzut constant, ajungând potrivit unor estimări la sub 20%).
Iar de anul viitor, conform unei ordonanțe de guvern emisă în toamna lui 2022, „contribuția pentru economia circulară” va crește la 160 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri aruncate la groapa de gunoi de comunitățile care nu ating țintele reciclare.
„Valoarea estimată totală a întregului contract este de aproximativ 103.901.070 lei fără TVA, pentru o cantitate totală depozitată de aprox. 114.177 to/an, rezultând un tarif maximal de 130 lei/to fără TVA, la care se va adăuga plus contribuția pentru economia circulară în valoare de 80 lei/to fără TVA pentru anul 2023 și 160 lei/to începând cu anul 2024”, documentația supusă votului consilierilor județeni
O nouă groapă de gunoi
Contratul urmează a fi încheiat pe o perioadă de șapte ani, adică până la finele anului 2030, sau până când groapa de la Cristian se va umple. „Cantitatea estimată pentru primul an de operare de deșeuri reziduale care urmează a fi eliminată final prin depozitare din zona delegată este de circa 114.177 tone/an, din care cantitatea de aproximativ 1370 to/an provenită de pe raza comunei Cristian”, se arată în documentația pregătită de către autorități (referirea la deșeurile colectate din Cristian are legătură cu faptul că locuitorii acestei comune au tarif preferențial, de un leu/tonă, ca urmare a faptului că în localitatea lor funcționează groapa de gunoi).
Termenul de 2030 este cel maxim deoarece există posibilitatea ca ultima dintre celulele de depozitare a deșeurilor de la Cristian să se umple mai repede. Autoritățile au în vedere anul 2027 pentru demararea discuțiilor despre o nouă groapă de gunoi. „Începând cu 2027 se pune problema dezvoltării unei noi capacități de eliminare finală și operarea lui prin contract de delegare atribuit prin licitație publică”, se arată în studiul de fundamentare supus dezbaterii consilierilor județeni.
Discuțiile se anunță complicate, în contextul în care – spre exemplu – toate primăriile din județ s-au opus amenajării pe teritoriul administrat de acestea chiar și a unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor.
Citește și Tracon solicită deschiderea ultimei celule a gropii de gunoi din Cristian
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: tarif depozitare , deseuri tracon , depozit deseuri cristian , groapa cristian , euro depozitarea tuturor deseu , județul Sibiu , taxa de salubrizare
Vizualizari: 4311
Ultimele comentarii
Acum 24 minute
Raluca Budusan
Acum 26 minute
Em
Acum 43 minute
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 1 oră
H-Bomb