Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Experiența cu trenul soarelui, de la Sibiu la Mangalia: 27 de ore dus-întors, cu liniște, băi murdare și pături care să ne țină de cald

Experiența cu trenul soarelui, de la Sibiu la Mangalia: 27 de ore dus-întors, cu liniște, băi murdare și pături care să ne țină de cald

O călătorie de 27 de ore de mers cu trenul, de la Sibiu până la mare și înapoi, poate părea o corvoadă pentru mulți dintre noi. Dacă ne înarmăm cu răbdare însă, pături pentru a ne acoperi spre dimineață, și bineînțeles, cu o companie plăcută și entuziasmul reîntâlnirii cu marea, cele aproape 27 de ore, dus-întors, devin parcă mai ușoare. Problema cea mare apare însă când vine vorba de toaletele din tren: mizerie, miros înțepător și mult praf. Experiența cu CFR-ul am avut-o la mijlocul lunii august. 

Trenul direct pe care l-am ales noi a avut plecarea la 18:45 urmând să ajungă la stația Mangalia, ultima stație din itinerar, la ora 8:05 dimineața, practic o călătorie de 13 ore și 20 de minute dus și alte 13 ore și 20 de minute întors. Aveam și varianta de a merge cu trenul direct de la patru dimineața și să petrecem doar 8 ore pe drum, dar din motive personale nu am putut face călătoria cu acest tren. Am ales să luăm din timp biletele la clasa a doua, cu câteva săptămâni înainte, pentru a fi sigure că vom avea locuri. Am plătit 127,4 lei dus și aceeași sumă la întors, drumul întreg costându-ne astfel 254,8 lei. 

Cei mai mulți oameni au urcat la București 

Trenul a plecat din Sibiu la ora 18:45, iar senzația pe care am avut-o a fost că vom avea o călătorie liniștită, întrucât era destul de puțină lume în gara din Sibiu. Povesteam anul trecut, într-un articol în care descriam experiența cu trenul la mare, despre frigul care se face înspre dimineață. De același frig am avut parte și anul acesta, dar de data asta ne-a prins pregătite cu pături. Dacă la început ai senzația de căldură, aerul condiționat care funcționează continuu, face ca înspre dimineață să simți nevoia să cotrobăi prin geantă după ceva haine mai groase sau după o pătură.

Cei mai mulți oameni au urcat în tren la București, loc în care am ajuns în jur de ora 3 dimineața. Agitația creată aici a fost însă una temporară, care a durat până când călătorii au găsit locurile întipărite pe bilete și au așezat bagajele. Aici am avut și prima întârziere de aproximativ 15 minute, cu care am și rămas până la Mangalia, când am ajuns aproape de ora 8:20 dimineața.

Gara din București

Fără prize la dus, cu prize la întoarcere

Când am mers spre Mangalia, în vagonul nostru nu au existat prize pentru a ne încărca telefoanele, dar la drumul de întoarcere am fost norocoase din acest punct de vedere.

Trenul de întoarcere a plecat la ora 18:18 din Mangalia și a ajuns la Sibiu la ora 07:50, cu o întârziere de 15 minute. Atât la dus, cât și la întors am avut parte de un drum liniștit, fără prea multă gălăgie, lucru care ne-a dat voie să adormim spre dimineață. Cele mai multe locuri din tren au fost ocupate de familii și de grupuri de prieteni.

Citește și: VIDEO - 27 de ore de mers cu trenul de la Sibiu la Costinești. Am fost în tabără studențească la mare, ca pe vremuri

S-a mai schimbat ceva în băile din trenuri?

Dacă micile întârzieri pot fi trecute cu vederea, mizeria din băile din tren te face să-ți dorești să nu ai nevoie să mergi la toaletă.

Mirosul înțepător se simte încă dinainte să ajungi la baie, iar praful gros pare că stă așezat de ani întregi pe fiecare centimetru din baie.

Răbdare, o carte și o baterie externă

Una peste alta, noi am ales să ne bucurăm de experiență în ciuda drumului lung. Cert este că dacă vrei să ajungi la mare îți trebuie multă răbdare, chiar dacă știi dinainte că vei avea 13 ore de mers, o carte, dar și o baterie externă în caz că vrei să folosești telefonul și nu ai priză în vagon.

Fiind al treilea an consecutiv în care am ales să mergem cu trenul la mare, putem spune că experiența de anul acesta a fost mai plăcută față de cea din anii anteriori, atât din punct de vedere al întârzierilor, cât și al aglomerației. 

Citește și: CFR introduce Trenurile Soarelui: 8 ore de la Sibiu la Constanța cu trenul

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Haznaua Romania si calatorii ei.
Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

Bun cu mizeria din vagoane nu tot oamenii o fac la toaletă dacă cineva se ușurează pe lângă nu miroase m-ai târziu mai ales cu temperaturi mari putem da vina doar pe CFR dar nu toți oamenii au cei 7 ani de acasă
Raspunde

Victoria

Acum 4 săptămâni

Pampersi?
Raspunde

Sparrow

Acum 4 săptămâni

Toaletele aratā asa pentru cā cālātorii ( cacofonia este intentionatā ) le folosesc exact asa. Le lāsa exact asa iar apoi mugesc cā nu sunt conditii decente de cālātorie. Rusine cālātorilor.
Raspunde

Badiadi

Acum 4 săptămâni

Nu te supara dar ești masochista daca mergi la mare cu trenul pentru a 3 oară.
Raspunde

Victoria

Acum 4 săptămâni

Oare face cineva curat vreodată în trenuri? De restul ştim că sunt multe trenuri comuniste...
Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

Femeile de servici au fost primele restructurate. Nesimtul Iohannis si plagiatorul Ciuca trebuie luati si tinuti cu capul in latrina pana ajunge trenul la Mangalia sa nu mai minta lumea civilizata cu Romania lucrului bine facut sau Romania stat de drept.

Raspunde

@Emil

Acum 4 săptămâni

Putlerică, ministerul transporturilor e la voi, la roșii, adresează la ministrul ținut să taie panglici, ipocrito
Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

Domnii jurnalisti au uitat sa precizeze ca latrina din poza este la clasa I unde un bilet dus/intors costa 430 lei.
Raspunde

Claudiu

Acum 4 săptămâni

Așadar vreo 550 de km pe sosea dus și tot atât, întors, in numărul de ore pe pe care mi-e și jena să îl repet. Pe banii tai, pe timpul tău, in condițiile date. A 3 A OARĂ. Și atunci, mă întreb, de ce ar mișcă CFR ceva pentru a modifica sau moderniza câta vreme,iată, clienți continua sa existe ? Nu mai cumpărați biletele. Nu mai folosiți așa zisele trenuri. Nu va mai apropiați de gări Și abia atunci se va schimba ceva. Când vor simți fizic că ...doare. Sau dispar cu totul . Ceea ce nu ar fi o mare pagubă de vreme ce faci 1000 de km din Romania în România în mai mult de 24 de ore
Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

Pe sosea s-au redus licentele pentru a impinge romanii in aceste trenuri navetiste din vremea comunista unde calatoresc ca sardelele in conserva.
Raspunde

Kiu

Acum 4 săptămâni

Și nu mai votați roșii, că tot pe incompetentul ăla îl pun la transporturi
Raspunde

Rosu

Acum 4 săptămâni

Da cu Nashu´ mai poti mere? La 13 ore or fi 2 sau 3. Complicat.

Raspunde

Nicolae

Acum 4 săptămâni

Claudiu prieten bun! Haide să îți spun ce am pățit eu care a trebuit să merg la Constanța de mai multe ori, unde există un neurochirurg venit din America, pentru că la Sibiu nici unul dintre cei existenți nu au vrut să intervină. Matei, Seceleanu etc., Matei mi-a luat 400 RON și a zis:" Du-te la ăla venit din America,că eu nu mă bag la operație așa de grea și complicată"???!!!.Am dat telefonul la aeroport Sibiu.Răspunsul a fost,NU există rute Sibiu-Constanța. Nici măcar Sibiu-București.Au spus să telefonez la aeroportul din București și poate găsesc o cursă până la Constanța. De parcă dacă îți rupi spinarea până la București ce mai contează trei ore de chin până la Constanța Am făcut treaba aceasta și am sunat la aeroport București.Știți ce au spus? Că există o singură cursă către Constanța prin Istanbul.Costă 1.500 RON.!!! Adică mergi până la Istanbul și la întoarcere te lasă la Constanța.Am crezut că își bat joc de mine. Au spus că este adevărat. Eu am zis dacă există parașute în avion? (nu umane). " Dar de ce întreb aceasta?" Iar eu am răspuns: "Că ce rost are să mă mai duc până la Istanbul? Când ajunge avionul deasupra Constanței pur și simplu mă arunc cu parașuta și facem prețul jumătate!!!!"... În țările mai civilizate au trenuri ca navele spațiale. Nu mai vorbesc de chinezi care au pe toate văile din China și inclusiv prin mijlocul fluviilor au trenuri de mare viteză ultramodernă și nouă ni se spun toate minciunile de către țiganii care sunt la putere și nemernicul de Iohannis care merge cu supersonicul de ultimă generație. Ne merităm soarta!!! 90% Populația Gheboasă a Planetei Maimuțelor care fac pipi în mare și cântă manele cu boxe legate de gât,COPLEȘEȘTE TOTAL pe cei 10% Poporul Pomân,care nu mai știe pe unde să se ascundă de acești șobolani ai Populației Gheboasă. Atunci te miri că mergi 27 de ore dus și întors cu trenul până la mare???!!!! Suntem o țară bananieră.Râd de noi și canibalii din Honolulu....
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 4 săptămâni

Cam despre asta e vorba în țara asta,procentul ăla de care vorbești e absolut real dpmdv.Mai mult de atât,cred că in câțiva ani o sa devenim o țară gheboasă nepaleză iar procentul ăla de 10% va scădea tot mai mult .
Raspunde

@Sparrow

Acum 4 săptămâni

Nu stii ce vorbesti. Toaletele arata asa inca din statia de plecare Sibiu, respectiv din statia de plecare Constanta - ruta de intoarcere. Deci, calatorul cum vrei sa procedeze din ce moment la buda arata asa de cum deschide usa? Si zic budă pentru ca arata ca o budă. Si veceaua din curte arata mai bine. Plus de asta ca se vede foarte bine uzura de pe colac. Uzura care sigur nu e doar de anul asta si nici din ultimii 2 ani. Deci cand am nevoie de a folosi toaleta (buda) ce fac cand vad ca tot colacul si capacul e manjit cu un 1 kg de "gem de prune" ? Evident ca nu ai alte solutii in afara de a face pe tine sau de a-ti pune kurul in geam.
Raspunde

Mirela

Acum 4 săptămâni

Am călătorit cu acest tren duminică noaptea. Cel mai mult ne-a lipsit aerul proaspăt, fiindcă aerul condiționat funcționa cu intermitență, iar scaunele sunt destul de inconfortabile pentru o călătorie de peste 500 de kilometri. Mirosul de la baie era insuportabil, până la București când a fost schimbată locomotiva. Atitudinea unor călători lasă mult de dorit, dar bucuria de a revedea marea ne-a făcut să trecem peste inconveniente. Așteptăm să vedem cum va fi drumul de întoarcere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus