CNAIR, prin Regionala de Drumuri și Poduri Brașov a scos la licitație două contracte pentru exproprieri pe primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu-Făgăraș, anunță Economedia. Contractele au o valoare de până la 17 milioane lei și vizează aproape 4.000 de imobile (case și terenuri) în județul Sibiu, respectiv peste 2300 de proprietăți în județul Brașov.
Doar lotul 3 Arpașu de Jos (DN1) și Sâmbăta de Sus(DJ105B) are contract semnat și urmează semnarea contractului pentru Lotul 4.
Citește și:
”Întocmirea documentațiilor cadastrale individuale si a rapoartelor de evaluare in vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării și execuției obiectivului de investiție „AUTOSTRADA SIBIU – FĂGĂRAȘ”: Lotul 1 pe raza a 8 UAT-uri din județul SIBIU pentru un numar de 3989 imobile; Lotul 2 pe raza a 9 UAT-uri din județul Brașov pentru un număr de 2328 imobile” se arată în anunțul publicat miercuri în SEAP
Primarii din localitățile din județul Sibiu pe unde va trece autostrada, cu proprietăți care urmează să fie expropriate s-au plâns în această primăvară de prețurile oferite de comapnia de drumuri.
Proprietarii au putut să depună până la 31 martie documentele care le atestă proprietatea în vederea despăgubirilor, însă această activitate nu a fost făcută cu foarte mare tragere de inimă după ce au văzut câți bani le oferă statul pentru terenurile lor.
”Noi suntem cei mai supărați, pentru că pe la noi avem trei loturi de autostradă. Pe aici a venit lotul 1 de pe Autostrada Sibiu – Pitești, tot pe aici va trece și lotul 2, dar și primul lot de pe Autostrada Sibiu – Făgăraș”, spune Nicolae Cocoș, primarul comunei Boița.
Citește și:
”Cea mai mare problemă e prețul, care e o bătaie de joc, dar asta e legea. Nu avem ce să facem pentru că se ia din grila de impozitare”, a explicat el.
La Avrig, aceeași problemă. Primarul Adrian David spunea și el că avrigenii sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc pentru loturile de teren luate de stat pentru a se construi autostrada.
”Într-adevăr, sumele sunt mici, unii acceptă, unii mai greu. Dar, oricum, nu prea au de ales. Eu le-am spus că o mare greșeală e și la noi. Terenurile din zonă nu se vând la prețurile declarate la notar, iar evaluările s-au făcut după grila notarială. Dacă la notar declari puțin, să nu plătești impozit, acum statul își spune că atâta face. Pot merge în instanță, însă durează foarte mult și cred că nici șanse mari nu sunt”, spune primarul Adrian David.
El spune că aici terenurile au fost evaluate începând de la 80 de bani metrul pătrat.
”Prețul variază de la 80 de bani și până la 4 lei, care e cea mai mare despăgubire pe metru pătrat.
Sunt zone la noi unde nu cred că s-au vândut cu un euro, dar sunt anumite zone în care se vând terenuri cu alte prețuri. Depinde cât de aproape de drum național, de rețeaua de curent, sunt o serie de factori. Dar gândiți-vă că autostrada traversează și zona de pe valea Avrigului, e drept, trece pe lângă zona turistică, dar aici prețurile sunt de 20, 30 de euro metrul pătrat”, explică primarul.
Citește și:
Autostradă fără constructor
La peste un an de la lansarea licitației, CNAIR nici măcar nu a desemnat câștigătorii loturilor 1 și 2, termenul oficial pentru evaluările tehnice/financiare fiind 15 și 29 septembrie, dar nu se exclud prelungiri/devansări, notează Economedia.
Lotul 1 (15 septembrie termen evaluare)
Constructori puternici din Austria -cu filială în România, Italia și Turcia au depus oferte la contractul de 2 miliarde lei pentru primul lot al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș. cinci oferte pentru proiectarea și execuția lotului Sibiu-Mârșa, un tronson cu o lungime de 14 kilometri.
,,S-au depus 5 oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a tronsonului 1 din autostrada Sibiu – Făgăraș !
– PORR CONSTRUCT SRL
– WEBUILD SPA – MILANO
– KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.
– MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.
– MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI
Câștigătorul acestui contract va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru construcția celor 14,25 km ai acestui tronson”, anunța CNAIR.
Lotul 2 (29 septembrie termen evaluare)
Șase constructori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte la contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, a anunțat luni ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Este un lot scos la licitație încă din noiembrie 2022, dar suspendat pentru două luni după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile WeBuild (Astaldi). Cele șase oferte au venit de la PORR Construct – Subsidiara din România a constructorului din Austria, WeBuild – Italia, Kolyn, Makyol și Mapa din Turcia respectiv Automagistral din Ucraina.
Tronsonul 2 are o lungime de 19,92 km și o valoare estimată a contractului de 1.713 miliarde de lei, fără TVA. Perioada de proiectare și execuție pentru acest tronson este de 48 de luni, din care 12 luni perioadă de proiectare și 36 de luni perioadă de execuție a lucrărilor. În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice”, afirmă Cristian Pistol.
Autostrada traversează 16 localități
Culoarul de exproprieri afectează 16 localități, în județele Sibiu și Brașov.
Arpaşu de Jos, Avrig, Beclean, Boiţa, Cârţa, Drăguş, Făgăraş, Mândra, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Recea, Tălmaciu, Turnul Roşu, Ucea, Viştea şi Voila, sunt localitățile pe unde va trece viitoarea autostradă.
Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii ,,Autostrada Sibiu – Făgăraş”, conform Deciziei de expropriere nr. 392/10 martie 2023 emisă de CNAIR, va fi expropriată o suprafaţă de 7.538.451 mp, reprezentând 7.315.427 mp teren şi 223.024 mp construcţii. Suprafaţa necesară a fi expropriată este aferentă unui număr de 5.707 imobile proprietate privată şi publică.
Valoarea totală a despăgubirilor este de 11.892.071 lei, din care valoarea despăgubirilor pentru terenuri este de 11.669.047 lei. Pentru un mp de teren, statul plăteşte o medie de 1,595 lei, însemnând cel mult 2,1 lei/mp pentru un teren arabil şi 0,82 lei/mp pentru tufărişuri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: supravegherea lucrarilor pe au , costuri autostrada sibiu fagar , pret autostrada sibiu fagaras , autostrada Sibiu Făgăraș , exproprieri
Vizualizari: 13413
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Nicușor Lotrean protestatar silențios
Acum 3 ore
AlisonBurgers
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Eu....
Acum 3 ore
Gic@