Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Încă o centrală fotovoltaică în Sibiu: Centrul Chinologic vrea ca investiția să acopere propriul consum electric

Încă o centrală fotovoltaică în Sibiu: Centrul Chinologic vrea ca investiția să acopere propriul consum electric

Energia regenerabilă se extinde tot mai mult în Sibiu, pe lângă investițiile private și instituțiile de stat fiind atrase de noile capacități de producere a energiei electrice. Astfel, Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu intenționează să realizeze o centrală fotovoltaică pe teritoriul său care să-i acopere necesarul de energie electrică.

Centrul Chinologic din Sibiu a publicat recent un anunț de cumpărare directă pentru contractarea unei companii care să realizeze un studiu de fezabilitate și să obțină avizele și autorizațiile necesare pentru un proiect de instalare pe sol a unei centrale fotovoltaice. 

Investiția reprezintă o intenție a Ministrului Afacerilor Interne, ce urmează să fie realizată prin Centrul Chinologic Sibiu, primul pas în vederea obținerii finanțării constând în elaborarea documentațiilor.

Citește și: Primăria Sibiu vrea să înființeze un parc fotovoltaic: pentru compensarea și regularizarea consumului propriu

Centrul Chinologic Sibiu își desfășoară activitatea pe un imobil cu suprafața totală de 120.800 mp, aflat pe Calea Dumbrăvii nr. 157 și are în componență o serie de clădiri și amenajări specifice activității. „Consumul anual de energie electrică prognozat este de aproximativ 65-70 Mwh, pentru asigurarea funcționării normale a facilităților din imobil. Având în vedere costul/situația actuală din piața energetică, imobilul generează costuri de exploatare foarte mari”, se menționează în caietul de sarcini.

Reprezentanții Centrului Chinologic Sibiu ne-au spus că firma care va fi contractată pentru realizarea studiului de fezabilitate va propune două soluții pentru realizarea centralei fotovoltaice, din care instituția va avea de ales. Tot atunci, va fi precizat numărul panourilor fotovoltaice necesar pentru investiție.

Prin noua investiție, se estimează că viitoarea centrală fotovoltaică va avea o putere instalată care să asigure consumul maxim anual al Centrului Chinologic, iar pe viitor – minim 84% din energia electrică utilizată în incinta imobilului. Centrală ar urma să ocupe o suprafață de 9.023 mp și va fi instalată în zona comandamentului.

„Prin constituirea unui parc fotovoltaic se va realiza încă un pas către ridicarea standardelor Centrului Chinologic încadrându-se în normele propuse de regenerare a energiei verzi, ținând seama de faptul că exploatarea acesteia contribuie la încetinirea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea dependenței de importurile de energie primară, diversificarea surselor de producere a energiei, tehnologiilor și infrastructurii pentru producția energiei electrice la dezvoltarea durabilă, la siguranța în aprovizionare și la dezvoltarea unei industrii bazate pe cunoaștere și inovare. Acest obiectiv ar reduce dependența de furnizorii energiei electrice”, se menționează în nota conceptuală realizată de instituție.

Instituția subliniază că din în contextul economic actual este dependentă din punct de vedere energetic de furnizorul cu care a încheiat contractul de furnizare: „Din punct de vedere al mediului, situația actuală precizează lipsa tehnologiilor moderne care să mențină un echilibru optim privind protejarea mediului (...) Acest proiect va pune Centrul Chinologic Sibiu la adăpost față de fluctuațiile prețurilor de pe piața energiei și va aduce un beneficiu însemnat bugetului, obiectivul principal fiind reducerea costurilor cu energia electrică consumată”.

Cheltuielile pentru proiectare și inginerie pentru instalarea centralei fotovoltaice pe sol sunt estimate la 65.000 lei. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 22 septembrie.

Potrivit instituției, finanțarea pentru acest proiect a fost obținută în cadrul Programului Surse regenerabile de energie și stocare a energiei 2023, prin Fondul de Modernizare privind apelul de proiecte „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 581

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Vecinu vostru

Acum 4 zile

Nu mai bine ati investi sa va ingraditi proprietatea? Sa puneti niste panouri fonoabsorbante mai inalte? Totusi sunteti in mijlocul unei comunitati, orasul s'a extins. Latra javrele voastre in draci, in special noaptea, si sunt foarte deranjanti!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus