Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Profesorii din Sibiu vor începe cursurile de prim ajutor în luna octombrie. Astrid Fodor: Este o investiție în siguranța elevilor

Profesorii din Sibiu vor începe cursurile de prim ajutor în luna octombrie. Astrid Fodor: Este o investiție în siguranța elevilor

Începând din luna octombrie profesorii și personalul auxiliar din unitățile de învățământ vor putea participa la cursuri de prim ajutor. Proiectul „Prim Ajutor în școli” este o inițiativă a Crucii Roșii Sibiu pentru care Consiliul Local a acordat o finanțare de 28.000 de lei. 

Citește și: Crucea Roșie Sibiu are nevoie de donații pentru a-i învăța pe profesori cum să acorde primul ajutor

”Inițiativa echipei Crucea Roșie Sibiu este binevenită. De aceea, am propus Consiliului Local și s-a aprobat acordarea unei finanțări în valoare de 28.000 de lei pentru organizarea acestor cursuri, fiind invitați să participe peste 200 de profesori și personal auxiliar, din unitățile de învățământ de stat. Este o investiție în siguranța elevilor, profesorii fiind astfel capacitați să salveze vieți, în cazul nedorit în care astfel de situații apar în timpul în care copii sau elevii sunt la creșă, grădiniță, la școală sau la liceu” a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă. 

Cursurile vor începe din luna octombrie și se vor desfășura la Sala Transilvania timp de 14 săptămâni, pe parcursul întregului an școlar, în zilele de miercuri. Un instructor de la Crucea Roșie Sibiu va susține acest training cu grupe formate din câte 12 persoane.

„Ideea de a organiza astfel de cursuri în școli a venit după tragedia de la Cluj, când o elevă a murit după ce s-a înecat cu un jeleu și nimeni din școala respectivă nu a știut să aplice banala manevră Heimlich care ar fi putut să îi salveze viața. Nu vrem ca astfel de tragedii să se repete, astfel că am inițiat acest proiect și ne bucurăm că am găsit un partener în Primăria Sibiu. Cei care vor participa la cursuri vor ști ce trebuie să facă în situații de urgență, în care intervenția promptă a profesorului poate face diferența dintre viață și moarte”, a spus Raluca Morar, director Crucea Roșie Sibiu.

Cursurile vor acoperi situații precum înecul, stopul cardio-respirator, reacțiile alergice, intoxicațiile, hemoragiile, electrocutarea, crizele de epilepsie, leșinul, mușcăturile de animale, accidentul vascular-cerebral, etc. Se va învăța inclusiv manevra Heimlich și cum se face resuscitarea la adulți, copii și sugari.

Context

În luna iunie a acestui an reprezentanții Crucii Roșii Sibiu anunțau inițierea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, a unui proiect de instruire a cadrelor didactice și a personalului administrativ în acordarea primului ajutor de bază. În acel moment exista deja prima grupă de 12 cadre didactice instruită, dar pentru continuitatea proiectului era nevoie de finanțare. Între timp, Crucea Roșie Sibiu a făcut o adresă către primărie pentru sprijin și colaborare.

Potrivit protocolului, proiectul se va desfășura pe perioada anului școlar 2023 – 2024, timp în care se va asigura realizarea cursurilor de prim ajutor pentru cel mult 14 grupe. Suma alocată va fi folosită exclusiv pentru organizarea și desfășurarea proiectului. Pentru ca lucrurile să se desfășoare controlat, protocolul prevede ca la 30 de zile după finalizarea proiectului, Crucea Roșie Sibiu să prezinte un raport, iar în cazul în care mai rămân bani, aceștia să fie returnați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus