Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Sibiancă, numită președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale. Laura-Maria Crăciunean-Tatu este cadru didactic la ULBS

Sibiancă, numită președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale. Laura-Maria Crăciunean-Tatu este cadru didactic la ULBS

Profesoara Laura-Maria Crăciuneanu-Tatu, conferențiar univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu a fost aleasă în funcția de președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale (CESCR), anunță Mediafax.

Laura-Maria Crăciunean-Tatu fost aleasă la propunerea Grupului Est European (EEG) și a fost aprobată, prin consens, și de celelalte grupuri regionale.

Alegerea unui expert român, în funcția de președinte al unui comitet ONU însărcinat cu protecția drepturilor omului, constituie o premieră.

Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale este unul dintre cele nouă comitete principale ale ONU cu mandat în sfera drepturilor omului. Acesta monitorizează implementarea de către statele părţi a Pactului internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale. Eeste alcătuit din 18 experți independenți. Ei sunt organizați în cinci grupuri regionale. Sunt aleși pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Comitetul este condus de un birou, ales pentru un mandat de 2 ani. Acesta este format dintr-un președinte, trei vicepreședinți și un raportor.

Într-un interviu acordat Turnul Sfatului în anul 2016, Laura-Maria Crăciuneanu-Tatu a relatat despre cum a ajuns să fie membru al Comitetului ONU.

”Au fost mai multe etape. La nivel internațional, prin alegeri. Astfel, candidatura mea a fost depusă de statul român, în luna septembrie 2015, pentru cele două locuri vacante alocate Europei de Est. Inițial au fost depuse trei candidaturi, pentru aceste locuri, cea a României, a Poloniei și a Belarusului. La finalul lunii martie 2016, reprezentantul Belarusului s-a retras. Acest lucru a făcut posibilă alegerea mea și a reprezentantului Poloniei, prin aclamare, de către cele 54 de state membre ale Comitetului Economic și Social (ECOSOC)”, a declarat atunci sibianca.

Interviul poate fi citit aici

Cine este Laura-Maria Crăciunean-Tatu

Laura-Maria Crăciunean-Tatu este conferențiar univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Ea predă predă cursurile de Drept internațional public, Drept internațional umanitar și Drept diplomatic și consular. A ocupat, temporar, și funcții administrative precum aceea de Șef al Cancelariei Rectorului. Aleasă, inițial, în 2017, ca membru al CESCR, în prezent, Laura-Maria Crăciunean-Tatu îndeplinește cel de al doilea mandat de expert independent în cadrul Comitetului. În perioada 2018-2020, a deținut și funcția de vicepreședinte.

La nivelul ONU, a fost membru al Comitetului consultativ al Consiliului Drepturilor Omului (2014-2017). Iar la nivelul Consiliului Europei, membru al Comitetului consultativ al Convenției-cadru privind protecția minorităților naționale (2016-2020). Din anul 2022, exercită cel de al doilea mandat în cadrul Comitetului consultativ al Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale.

Sursa foto: Arhiva personală / Laura-Maria Crăciunean-Tatu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Vasile32

Acum 2 luni

FELICITARI !!!!!!!!!! MULT SUCCES IN ACTIVITATE !!!!!!!!!
Raspunde

Ion99

Acum 2 luni

ce ne mai cenzurați voi. oare de ce? ce vă dă la schimb?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus