În prima ședință în care Consiliul local Sibiu a funcționat sub un nou regulament - care interzice filmarea în plen cu excepția funcționarilor ori jurnaliștilor acreditați - șeful Poliției locale nu a reușit să determine aplicarea noilor reguli. Acestea nu au împiedicat continuarea „circului” pe care l-au invocat aleșii când au modificat regulamentul.
După ce nu au reușit să țină în frâu un sibian aflat în diferite conflicte cu diferiți reprezentanți ai administrației locale, aleșii PNL și FDGR în deliberativul local au inițiat rapid modificarea regulamentului de funcționare a Consiliului local Sibiu. În ședința din luna august, chiar dacă USR a votat „împotrivă”, iar PSD s-a abținut, consilierii PNL și FDGR au reușit să adopte noul regulament care interzice filmarea ori transmiterea live a ședințelor de către alții, cu excepția funcționarilor Primăriei și a presei acreditate (în forma inițială a proiectului, nici jurnaliștilor nu le era permisă filmarea).
Oficial, modificările au fost adoptate pentru respectarea regulilor de protecție a datelor cu caracter personal. Adrian Bibu, liderul de grup al PNL, a arătat că este vorba și de o încercare de a opri „circul” care ar putea să invadeze ședințele aleșilor o dată cu apropierea campaniei electorale.
„Nu vă atingeți de telefonul meu”
Ședința aferentă lunii septembrie a avut loc joia trecută, iar la finele acesteia s-a înscris să ia cuvântul și un fost polițist sibian, Marian Răduinea. Aflat în prelungite conflicte cu reprezentanții altor instituții publice, Răduinea și-a pornit de asemenea telefonul mobil pentru a înregistra intervenția sa.
De îndată, în jurul său au venit doi polițiști locali, iar șeful Serviciului Poliție locală, Adrian Aldea, i-a cerut să oprească înregistrarea, invocând regulamentul de funcționare al Consiliului local Sibiu.
Marian Răduinea: Unde e acel regulament? Haideți să lăsăm acel regulament, este o ședință publică...
Adrian Aldea: Este o ședință publică, dar nu aveți voie să filmați.
Marian Răduinea: Atâta timp cât eu sunt filmat, de ce nu pot eu să mă filmez pe mine?
Adrian Aldea: Este regulamentul, vă rog să închideți...
Fragment din schimbul de replici
Inclusiv primarul Astrid Fodor a intervenit în discuție, arătând că înregistrările realizate cu echipamentele administrației locale sunt publicate și arhivate pe site-ul Primăriei Sibiu. „Vă garantez că înregistrarea cu dumneavoastră nu va dispărea”, i-a transmis primarul Sibiului. Tonul lui Răduinea nu a scăzut, dimpotrivă, „Nu vă atingeți de telefonul meu, haideți, mergeți luați loc”, s-a adresat sibianul șefului Poliției locale.
Rumoarea a crescut ca urmare a vociferărilor generate de Cristian Marinescu (sibianul care a dus la decizia de a schimba regulamentul). „Nu mă confundați cu alte personaje, eu nu fac circ, eu îmi cunosc drepturile”, a continuat Răduinea, adăugând un apăsat „nu” apelului șefului Poliției locale de a opri înregistrarea. „Eu am venit cu o problemă gravă și solicit ca această prezentare a mea să fie înregistrată inclusiv de mine. Văd că este înregistrată conform legii... asta cu regulamente interioare, că n-ai voie... eu n-am văzut să fim într-o zonă cu restricție conform 585 (Hotărârea 585/2012 privind aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România – n.r.). Nu există la ușă așa ceva. Nu suntem într-o zonă cu secrete de serviciu”, a continuat Răduinea.
În cele din urmă, primarul Sibiului a cedat. ”Domnule Răduinea, filmați...”, i-a spus Astrid Fodor. După care Răduinea a vorbit despre sesizările depuse de el pe seama tichetelor de parcare eliberate de administrația locală.
Scandal pe internet
Decizia de a modifica regulamentul de funcționare a Consiliului local a venit după ce, în ședința din iulie, Cristian Marinescu – fost membru PSD, care s-a prezentat în respectiva ședință în calitate de proprietar de pensiune în Păltiniș – a cerut dreptul de a interpela administrația locală. Interpelarea sa, însă, s-a transformat într-o serie de afirmații, acuzații și aprecieri, catalogate fie inexacte, fie în afara limitelor civilizate, toate scenele fiind filmate de Marinescu cu două telefoane.
Citește și Primarul Astrid Fodor: „Când vă trimit poza, mergeți să vă luați tablete?”
La ședința de săptămâna trecută, Cristian Marinescu a venit din nou, dar nu a mai apucat să ia cuvântul: nu era înscris pe listă, iar ședința a fost închisă. Cu toate acestea, Cristian Marinescu s-a filmat din nou în dialog cu reprezentanții administrației locale rămași în sala de ședințe, postând imaginile pe diferite rețele de socializare. „Vreau să vă spun numai o chestie: există locuință ANL, unde niște șmecheri căsătoriți din Sibiu se întâlnesc cu amantele lor. Dacă tot zicea domnu` de așa ceva...”, își începe Cristian Marinescu acuzațiile din noua înregistrare.
Intrat în conflict cu reprezentanții administrației locale ca urmare a sancțiunilor primite pentru faptul că a construit fără autorizație, a cărei eliberare a durat prea mult, Marinescu a cerut voie să filmeze în calitate de jurnalist.
Timp limitat
Prin noul regulament al Consiliului local, timpul alocat interpelărilor pe care le pot cere sibienii în fața consilierilor locali a fost limitat la patru minute, iar cei care doresc să vorbească pe alte subiecte decât cele care privesc ordinea de zi ar trebui să-și anunțe intențiile cu trei zile înainte de ședințe. Pentru cei care nu respectă aceste restricții, noul regulament prevede interdicția luării cuvântului în fața aleșilor timp de trei luni.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: regulament consiliul local sib , rezultatele cenzurii votata al , cenzura consiliul local , video , Astrid Fodor , Cristian Marinescu , Marian Răduinea
Vizualizari: 3048
Ultimele comentarii
Acum 58 minute
Gabriel Basalic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 2 ore
Oblio
Acum 2 ore
Emil