Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Rezultatele cenzurii votată de aleșii Sibiului: Poliția locală nu reușește să aplice regulamentul, „circul” continuă

Rezultatele cenzurii votată de aleșii Sibiului: Poliția locală nu reușește să aplice regulamentul, „circul” continuă

În prima ședință în care Consiliul local Sibiu a funcționat sub un nou regulament - care interzice filmarea în plen cu excepția funcționarilor ori jurnaliștilor acreditați - șeful Poliției locale nu a reușit să determine aplicarea noilor reguli. Acestea nu au împiedicat continuarea „circului” pe care l-au invocat aleșii când au modificat regulamentul.

După ce nu au reușit să țină în frâu un sibian aflat în diferite conflicte cu diferiți reprezentanți ai administrației locale, aleșii PNL și FDGR în deliberativul local au inițiat rapid modificarea regulamentului de funcționare a Consiliului local Sibiu. În ședința din luna august, chiar dacă USR a votat „împotrivă”, iar PSD s-a abținut, consilierii PNL și FDGR au reușit să adopte noul regulament care interzice filmarea ori transmiterea live a ședințelor de către alții, cu excepția funcționarilor Primăriei și a presei acreditate (în forma inițială a proiectului, nici jurnaliștilor nu le era permisă filmarea). 

Oficial, modificările au fost adoptate pentru respectarea regulilor de protecție a datelor cu caracter personal. Adrian Bibu, liderul de grup al PNL, a arătat că este vorba și de o încercare de a opri „circul” care ar putea să invadeze ședințele aleșilor o dată cu apropierea campaniei electorale.

„Nu vă atingeți de telefonul meu”

Ședința aferentă lunii septembrie a avut loc joia trecută, iar la finele acesteia s-a înscris să ia cuvântul și un fost polițist sibian, Marian Răduinea. Aflat în prelungite conflicte cu reprezentanții altor instituții publice, Răduinea și-a pornit de asemenea telefonul mobil pentru a înregistra intervenția sa. 

De îndată, în jurul său au venit doi polițiști locali, iar șeful Serviciului Poliție locală, Adrian Aldea, i-a cerut să oprească înregistrarea, invocând regulamentul de funcționare al Consiliului local Sibiu.

Marian Răduinea: Unde e acel regulament? Haideți să lăsăm acel regulament, este o ședință publică...

Adrian Aldea: Este o ședință publică, dar nu aveți voie să filmați.

Marian Răduinea: Atâta timp cât eu sunt filmat, de ce nu pot eu să mă filmez pe mine?

Adrian Aldea: Este regulamentul, vă rog să închideți...

Fragment din schimbul de replici

Inclusiv primarul Astrid Fodor a intervenit în discuție, arătând că înregistrările realizate cu echipamentele administrației locale sunt publicate și arhivate pe site-ul Primăriei Sibiu. „Vă garantez că înregistrarea cu dumneavoastră nu va dispărea”, i-a transmis primarul Sibiului. Tonul lui Răduinea nu a scăzut, dimpotrivă, „Nu vă atingeți de telefonul meu, haideți, mergeți luați loc”, s-a adresat sibianul șefului Poliției locale.

Rumoarea a crescut ca urmare a vociferărilor generate de Cristian Marinescu (sibianul care a dus la decizia de a schimba regulamentul). „Nu mă confundați cu alte personaje, eu nu fac circ, eu îmi cunosc drepturile”, a continuat Răduinea, adăugând un apăsat „nu” apelului șefului Poliției locale de a opri înregistrarea. „Eu am venit cu o problemă gravă și solicit ca această prezentare a mea să fie înregistrată inclusiv de mine. Văd că este înregistrată conform legii... asta cu regulamente interioare, că n-ai voie... eu n-am văzut să fim într-o zonă cu restricție conform 585 (Hotărârea 585/2012 privind aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România – n.r.). Nu există la ușă așa ceva. Nu suntem într-o zonă cu secrete de serviciu”, a continuat Răduinea.

În cele din urmă, primarul Sibiului a cedat. ”Domnule Răduinea, filmați...”, i-a spus Astrid Fodor. După care Răduinea a vorbit despre sesizările depuse de el pe seama tichetelor de parcare eliberate de administrația locală.

Scandal pe internet

Decizia de a modifica regulamentul de funcționare a Consiliului local a venit după ce, în ședința din iulie, Cristian Marinescu – fost membru PSD, care s-a prezentat în respectiva ședință în calitate de proprietar de pensiune în Păltiniș – a cerut dreptul de a interpela administrația locală. Interpelarea sa, însă, s-a transformat într-o serie de afirmații, acuzații și aprecieri, catalogate fie inexacte, fie în afara limitelor civilizate, toate scenele fiind filmate de Marinescu cu două telefoane.

Citește și Primarul Astrid Fodor: „Când vă trimit poza, mergeți să vă luați tablete?”

La ședința de săptămâna trecută, Cristian Marinescu a venit din nou, dar nu a mai apucat să ia cuvântul: nu era înscris pe listă, iar ședința a fost închisă. Cu toate acestea, Cristian Marinescu s-a filmat din nou în dialog cu reprezentanții administrației locale rămași în sala de ședințe, postând imaginile pe diferite rețele de socializare. „Vreau să vă spun numai o chestie: există locuință ANL, unde niște șmecheri căsătoriți din Sibiu se întâlnesc cu amantele lor. Dacă tot zicea domnu` de așa ceva...”, își începe Cristian Marinescu acuzațiile din noua înregistrare.

Intrat în conflict cu reprezentanții administrației locale ca urmare a sancțiunilor primite pentru faptul că a construit fără autorizație, a cărei eliberare a durat prea mult, Marinescu a cerut voie să filmeze în calitate de jurnalist.

Timp limitat

Prin noul regulament al Consiliului local, timpul alocat interpelărilor pe care le pot cere sibienii în fața consilierilor locali a fost limitat la patru minute, iar cei care doresc să vorbească pe alte subiecte decât cele care privesc ordinea de zi ar trebui să-și anunțe intențiile cu trei zile înainte de ședințe. Pentru cei care nu respectă aceste restricții, noul regulament prevede interdicția luării cuvântului în fața aleșilor timp de trei luni. 

Citește și În numele decenței: consilierii FDGR și PNL nu vor să fie filmați în Consiliul local de alții. „Se sare calul, pentru că se intră în campanie”

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Continua reglariule de conturi intre mafia politiei locala comandata de primar si mafia politiei nationale comandata de bandele politice.

Raspunde

Mihaela

Acum 2 luni

Marinescu este un om cu probleme la mansarda. Si-a impins vecinele pe scari, injura oamenii in varsta. Cei care locuiesc in Valea Aurie stiu despre ce vorbesc. Cu toate astea, voi cei din presa il faceti vedeta. Este un om de nimic ce se vrea votat in functii publice. Imi este mila de el si cred ca locul lui este la spital sub tratament. Uita sa-si ia pastilele ce-i fac bine,,,,
Raspunde

Astrid

Acum 2 luni

Marinescu si Raduinea sunt niste frustrati care au ales tabara/partidul gresit. Exclusi de la ciolan isi canta cantecul de lebada oricarei urechi ce din rusine sau obligatie ii mai asculta. Vam fi luam in gasca noastra, ca aveti tupeul de borfasi necesar dar dati prea mult din gura. Asta e un liability in cosa nostra. Intro alta veatza baieti!
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 2 luni

Du-te ma la pensie linistit...nu mai fa circ si lasa lumea sa isi vada de treaba
Raspunde

Wet

Acum 2 luni

altfel spus cenzura si lipsa de transparenta in primaria sibiu este tot mai mare... cine va vota la anul PNL si FDGR vor fi cei mai..... din Sibiu
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Te vezi deja primar, haure?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus