Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Actualizare: Anunțul vânzării ”Turnul Scării Aurarilor” din Piața Mică, retras.

Actualizare: Anunțul vânzării ”Turnul Scării Aurarilor” din Piața Mică, retras.

Actualizare, luni, 9 octombrie, ora 8

Site-ul Executări.com a retras anunțul de vânzare al imobilului din Piața Mică 24, acum pe site figurând mesajul ”acest anunț a expirat”.

Articolul inițial:

Imobilul din Piața Mică 24, fostul turn al aurarilor, transformat în timp în locuință, este scos la vânzare de către BCR, ca urmare a unei executări. Anunțul e postat pe site-ul executări.com, iar prețul cerut de bancă este de 655 de mii de euro.

Monument istoric Clasa A, imobilul este supra-evaluat, susține un agent imobiliar din Sibiu, consultat de Turnul Sfatului.

”Din câte cunosc, imobilul a fost reabilitat în 2010, dar compartimentarea nu este foarte avantajoasă. Deși este în perimetrul zero al orașului, prețul cerut de bancă este puțin exagerat”, spune agentul imobiliar.

Istoricul clădirii ajunge în secolul XV

Conform patrimoniu.sibiu.ro, clădirea datează din secolul XV. În sec. XVIII a fost înglobat în clădire vechiul turn de apărare, și tranformat în locuinţă, precizează site-ul.  

”Arhitectura faţadei principale structurată pe 3 axe, prezintă caractere gotice în tratarea volumului şi elemente neoclasice în profilatura ferestrelor şi a cornişei. La etajele I-II se află ferestre tradiţionale cu ancadramente renascentiste de piatră şi cornişe susţinute de o friză cu denticuli.

Turnul Scării Aurarilor, a fost înglobat în clădire în sec. XVIII (1768), având la fiecare nivel câte o fereastră cu ancadramente renascentiste. Trecerea pe sub turn prezinta două arce, din care cel dinspre scări este ogival. Se păstrează incizat in zid anul 1567.

Arcul de întărire amplasat mai jos poartă data de renovare 1868. Subsolul este boltit semicilindric iar parterul în cruce”, scrie site-ul Primăriei Sibiu.

Magazin de haine, restaurant, băcănie, sediul Gărzii Financiare și din nou restaurant

În jurul anului 1870, loggia gotică de la parter a fost închisă cu zidărie şi transformată în prăvălii cu depozite, precizează patrimoniu.sibiu.ro.

În urma restaurării din anul 1961-1962, această loggie a fost desfăşurată şi refinisată.

”În sec. XIX clădirea aparţinea lui Anton Bechnitz care avea la parter deschis un magazin de haine. În perioada interbelică clădirea este cumpărată de Dumitru Şchiopu, originar din Sălişte, care deschide un magazin de coloniale transformat în anii ’30 în restaurant şi băcănie. Între 1892-1895 aici îşi are sediul Societatea de Ştiinţele Naturale.

După 1895 se mută în loc Finanzwache-Kommissariat / Garda Financiară care va rămâne până în 1903 când se mută pe str. Avram Iancu”, scrie site-ul care descrie imobilele de patrimoniu ale municipiului.

”Când s-a construit clădirea de la nr. 24 s-a modificat arhitectura turnului, acesta pierzându-şi aspectul de turn de apărare şi căpătând acelaşi aspect cu clădirea alăturată.

Din vechiul turn se conservă parterul şi posibil încăperile de la cele două etaje care sunt boltite, însă acoperişul în formă de mansardă şi aspectul exterior al turnului l-a primit de la clădirea de care este lipit acest turn cel mai probabil în a doua jumătate a secolului XVIII (1767).

Iniţial acest turn avea un acoperiş piramidal pe plan pătrat cu învelitoare din olane. Pe acoperiş se găseşte un steag din tablă purtând anul 1767, dată care se referă cel mai probabil la ultima etajare a clădirii din Piaţa Mică nr.24. Parterul, un pasaj de trecere între oraşul de sus şi oraşul de jos, este acoperit cu boltă cu penetraţii în cruce. Se păstrează anul 1567 incizat în tencuială”, se mai precizează pe site.

Banca: Spațiul comercial de la parter e închiriat. La achiziție poate fi preluat și contractul de închiriere

BCR scrie în anunț că proprietatea este alcătuită din teren în proprietate (250 mp) și două corpuri de clădire cu o suprafață utilă de aproximativ 350 mp.

”Primul corp de clădire (cu deschidere/vedere) la Pța. Mica, este alcătuit din: subsol, parter (spațiu comercial), etaj (rezidențial) și pod (ce poate fi amenajat ca zona rezidențială).

Spațiul comercial de la parterul imobilul este închiriat, la achiziția imobilului putând fi preluat si contractul de închiriere. Al doilea corp de proprietate se află în curtea interioară, fiind alcătuit din pivniță, parter, etaj 1 și pod. Ambele corpuri de proprietate necesita lucrări de amenajare, mai puțin spațiul comercial”, se mai precizează în anunț.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Larissa Arhitecti

Acum 11 luni

Poate fi transformat in cladire rezidentiala si la parter spatii comerciale plus parcari in zona ca nu prea avem unde sa ne punem masinile cand venim la cafeluta. Eu zic ca pret calitate se merita!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus