După ce AFC Hermannstadt, echipa de fotbal a Sibiului a ajuns în prima ligă de fotbal, în urmă cu câțiva ani, la știrile sportive, de multe ori, formația era denumită de prezentatori Hermannstadt Sibiu, fără să știe că de fapt vorbesc de același lucru. Ca și cum ar spune București București.
Despre legenda și realitatea denumirilor orașului nostru puteți citi în rândurile următoare.
Hermann, cizmarul șmecher
Legenda lui Hermann, care seamănă mai mult cu o poveste pe care am auzit-o în copilărie decât orice legătură cu realitatea spune că la începuturi, orașul nostru nu era decât un sat mic, pe nume Sibiel.
Era atât de mic, încât nu avea meșteri și pentru că puținii locuitori de aici aveau nevoie de meseriași au invitat în comunitatea lor un cizmar neamț pe nume Hermann, scrie site-ul Povești Săsești.
Se spune că Hermann a fost de-acord, dar cu o condiție: să primească un teren cât o piele de bivol, să-și pună casa și aterlierul acolo. Localnicii au fost atât de încântați încât i-au promis de două ori mai mult teren. A doua zi, Hermann a venit cu pielea de bivol și a început s-o taie în fâșii foarte înguste și a înconjurat un pământ foarte mare. Conform promisiunii, localnici, deși s-au simțit înșelați, i-au dat tot pământul acela și încă o dată pe-atât.
Hermann și-a chemat rudele și prietenii și și-au făcut toți case acolo. De-atunci Sibiul se numește și Hermannstadt.
Este, evident, o poveste frumoasă, însă fără nicio urmă de bază în realitate.
Cibinium, Hermannsdorf, Hermannstadt, Nagyszeben, Sibiu
Potrivit istoricului Răzvan Pop, actualul director al Bibliotecii ASTRA, prima denumire a localității este cea latinească, Cibinium, care apare în secolele XII-XIII, și se menține și mai târziu. Tot din această denumire vine de altfel şi denumirea românească, Sibiu.
Între 1191 şi 1366 localitatea s-a numit Hermannsdorf, iar între 1366 şi 1864, când Sibiul era parte a voievodatului Transilvaniei, a Principatului și apoi parte a Imperiului Habsburgic, oraşul poartă numele de Hermannstadt.
De altfel, denumirea rămâne permanent ca un nume paralel până astăzi, şi redevine nume oficial în 1998-1999 când Guvernul României decide ca numele etniilor importante să fie folosite paralel cu numele românesc. De altfel, așa cum se știe echipa de fotbal fanion a orașului se numește Hermannstadt.
Între 1864 şi 1918, în perioada austro-ungară, Sibiul se numeşte Nagyszeben, iar după 1918 poartă denumirea actuală, Sibiu.
”Denumirea orașului nostru are aproape 1.000 de ani. Vine din latină, pentru că prima atestare a Sibiului a fost în 1191 – prepozitura Cibiensis. Din Cibiensis – Cibinium a venit Sibiu, iar judeţul a preluat numele după marea unire din 1918. Sibiul, în germană, maghiară şi română a avut altă denumire – Hermannstadt, Szeben, Sibiu, iar asta arată că existau populaţii bine definite, care s-au raportat distinct faţă de oraş în sine”, explică istoricul Răzvan Pop.
Denumirea oraşului se schimbă oficial în Sibiu în 1919, iar străzile primesc denumiri româneşti. În 1945, după al doilea război mondial, începe deportarea saşilor spre URSS. 2800 persoane de etnie germană au fost deportate, şi mulţi dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Reşedinţă de judeţ din 1968 Sistemul comunist cu mici excepţii nu s-a atins de oraşul vechi, iar Sibiul devine reşedinţa judeţului cu acelaşi nume în 1968, scrie Sibiu.ro.
Explicația pentru denumirile diferite ale Sibiului: Într-un fel era văzut din interior, altfel din exterior
Sibiul are în trei limbi, trei nume diferite. Spre deosebire de Cluj, oraș care are aceeași denumire în toate cele trei limbi, în Sibiu, fiecare comunitate etnică i-a dat un alt nume orașului.
Explicația e dată de prof. univ. dr. Zeno Karl Pinter, într-un podcast găzduit de istoricul Răzvan Pop.
”Sunt două forme de abordare a denumirii Sibiului. Una geografică, care vine de la râul Cibin, de aici Cibin, Sibiu și Szeben. Și, pe de altă parte, avem numele german dat de întemeietor. Sunt destul de clare lucrurile pentru mine. Ăia care au locuit în cetate sunt ăia care ziceau Hermannstadt și care, vorba aceea, până foarte târziu erau cam singurii locuitori, pentru că era cam greu să intri.
Până în secolul XVIII a fost cam singura populație care a locuit, nu ca la Cluj, unde erau sași și maghiari, dar și alte populații, amestecate. Aici era un oraș monoetnic, care se numea Hermannstadt. Ceilalți îi spuneau după toponimia locului”, explică Pinter.
Un universitar a descoperit ”Sibiul Mic”, fratele geamăn al Sibiului. Orașul Sabinov, din Slovacia
Ambele orașe sunt întemeiate de coloniști germani și pornesc de la același nume latin: Cibinium. Amândouă s-au dezvoltat sub administrație maghiară, iar arhitectura clădirilor vechi este extrem de asemănătoare.
Csaba Szabó, fost asistent universitar la Facultatea de Științe Socio-Umane a ULBS, acum stabilit în Szeged, Ungaria, și spune că asemănările dintre cele două orașe sunt atât de numeroase, încât l-a făcut să vorbească despre ”fratele mai mic” al Sibiului.
”Denumirea Sibiului în maghiară este Nagyszeben, adică "Sibiul Mare". În studenție eram întotdeauna curios, oare unde e "Sibiul Mic", fiindcă nu este în Siebenbürgen. Kisszeben, adică Sibiul Mic (în latină tot Cibinium, în germană - Zeben) este orășelul Sabinov din Slovacia de azi. Având aproape aceeași vârstă cu Sibiul (cel mare), Sabinov - Kisszeben a fost fondat tot în secolul 12, probabil de Géza al II-lea. Făcând parte din același stat, Regatul Maghiar arpadian, Kisszeben și Nagyszeben practic au aceeași istorie, sunt orașe înfrățite. Doar ca în timp ce Sibiu – Nagyszeben - Hermannstadt era cel mai mare oraș din Siebenbürgen, Kisszeben era cel mai mic oraș din Pentapolis-ul din Felvidék”, spune profesorul.
Csaba Szabó descrie felul în care denumirea orașelor s-a separat în timp. ”În secolul 12-13, când ambele orașe sunt fondate, termenul Cibinium / Cibinensis erau folosite în documente de cancelarie și preopzitura clericală. Originea termenului însă e necunoscută. Eu cred că fondul comun în ambele cazuri este o denumire slavică. După 1300, deja etimologia celor două localități au drumuri separate: Hermansdorf mai târziu Hermannstadt, aici, și numele în slovacă, acolo. În timp ce la noi Cibinium se transforma în Zeben – Szeben - Sibiu, la ei etimologia merge pe Cibinium – Scibinio – Zeben - Szeben. Forma Kiss Szeben / Nagy Szeben, în limba maghiară, este doar din sec 17”, precizează Csaba Szabó.
Citește și: Un profesor de la ULBS a descoperit ”Sibiul Mic”, fratele geamăn al Sibiului. Este Sabinov, din Slovacia
Centrul orașului Sabinov. Vă amintește puțin de Sibiu?
Noi cu Hermann, slovacii cu Sabina
Administrația locală din Sabinov nu se leagă de numele latin al orașului, atunci când vorbesc despre originea lui, ci de o legendă de care slovacii de aici sunt foarte mândri. ”Orașul nostru se numește în limba slovacă Sabinov. Acest nume provine dintr-o legendă populară veche, iar dacă noi îl avem pe cizmarul Hermann, așa cum vorbeam mai sus, slovacii o au pe Sabina.
Se spune că de mult, trăia aici o fată pe nume Sabina. Legenda spune că regele Béla al IV-lea a ajuns în râul Torysa, în timpul unei bătălii, iar această fată, Sabina, l-a ajutat să iasă și i-a salvat viața. ”Râul Torysa curge pe lângă orașul nostru. Aceasta este sursa numelui orașului nostru, dar nu vorbim aici de date istorice, ci doar de o legendă”, a explicat pentru Turnul Sfatului purtătorul de cuvânt al Primăriei Sabinov, Juraj Vrábel.
Oficialul spune că denumirea în maghiară ”Kissszeben” a orașului Sabinov a fost dată tocmai pentru că exista deja un alt ”Szeben”, iar orașul din Transilvania era mult mai mare, așa că cel din Slovacia a primit numele ”Sibiul Mic”. ”Pentru că eram sub monarhia Austro-Ungară, ni s-a spus Kissszeben, pentru că deja exista Nagyszeben, orașul dumneavoastră”, spune Juraj Vrábel.
Sabinov (latină: Сibinium, maghiară: Kisszeben, germană: Zeben, rusă: Сабинов) are astăzi 17 mii de locuitori și se află în regiunea Prešov (nord-estul Slovaciei), la aproximativ 20 km de Prešov și 55 km de Košice.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Hermannsdorf , legenda sibiului , legenda , denumirea orasului , cibinium , istoric , sabinov , Sibiu , hermannstadt , nagyszeben
Vizualizari: 14212
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Emil
Acum 45 minute
Ovidiu Oanta
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Obiectiv
Acum 1 oră
Emil