Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
2°C

Cum deconectezi o administrație de la cetățenii săi. Exemplul Sibiului sub Astrid Fodor

Cum deconectezi o administrație de la cetățenii săi. Exemplul Sibiului sub Astrid Fodor

Printr-un comunicat de presă funcționăresc, distribuit apoi prin lista de abonați ai Primăriei şi printr-o pagină de Facebook, cei aleși să administreze acest oraș anunță că parcările din zonele de blocuri vor putea fi rezervate pentru 100 de lei pe lună. În baza anumitor criterii sec enumerate, toată această modificare de regulament va avea un impact asupra vieții a  zeci de mii de sibieni din zonele de blocuri. Impactul se va generaliza la nivel de oraș, în momentul în care va fi implementată a doua modificare de regulament anunțată, cea care privește și parcările pe domeniul public din zonele de case.

De ce a fost ales tariful de 100 de lei? Ce se va întâmpla cu fondurile astfel strânse, se are în vedere o destinație specială? Care este strategia pe termen mediu și lung a administrației în ceea ce privește parcările publice din zonele rezidențiale? Dar în ceea ce privește grila de impozitare în funcție de numărul de mașini deținute în proprietate sau utilizare? 

Sunt doar câteva din întrebările care apar normal în urma unei modificări precum cea anunțată prin funcționărescul comunicat. Întrebări la care sibienii însă nu au nicio șansă să primească un răspuns, de care să poată fi legată apoi o eventuală nouă întrebare pentru lămurire. Răspunsuri cărora să le fie asociată o urmă de empatie și, mai ales, o față umană. Și asta pentru că nimeni din conducerea Primăriei Sibiu nu mai vorbește cu cetățenii acestui oraș pe limba lor.

Astrid Fodor este primarul care a întrerupt seria comunicării umane cu sibienii. Nimeni din conducerea Primăriei nu mai dialoghează, cel mult transmite mesaje. Unidirecțional. Auto-izolați pe „scaune de fildeș”, primarul și viceprimarii orașului comunică impersonal, exclusiv prin comunicate redactate de către echipa de PR.

Implementarea unui sistem de sesizări prin Sibiu City App nu înseamnă dialog cu comunitatea, mai ales când se ajunge la momentul în care numărul de sesizări depășește capacitatea de a le răspunde individual. Transmiterea unor comunicate, pe un ton mai mult sau mai puțin imperativ, către o listă de zeci de mii de adrese de mail este la fel de inutilă în comunicarea cu comunitatea precum sunt acele scrisori trimise prin poștă la început de an, pentru a fi anunțate sumele de plată la impozit.

De ce cea mai mare investiție din banii sibienilor a fost noul stadion și de ce a fost construit aproape de centrul orașului? De ce nu se poate ajunge la o înțelegere cu administrația din Rāşinari pentru ca şi acolo să poată opri autobuzul de Păltiniş? De ce Primăria cumpără terenul Fabricii de cultură cu prețul cerut la prima strigare şi nu încearcă să negocieze cu reprezentanții unei societăți cu care se judecă pentru Liceul de Artă într-un proces în care nu mai înțelegem ce urmărește, de fapt, administrația? De ce e nevoie de o pistă de biciclete paralelă cu cea de pe Aleea Călăreților precum cea finanțată prin PNRR? Ce părere are administrația Sibiului de proiectul centurii ocolitoare sud? Ce se poate întâmpla, de la anul, cu taxa de salubrizare? Sunt doar câteva exemple din noianele de întrebări care, în cel mai bun caz, primesc de la Primăria Sibiu un răspuns scris periat, la care revenirile pentru lămurirea tuturor nuanțelor ar putea consuma săptămâni întregi.

Într-o democrație reală, comunicarea este esențială pentru armonia unei comunități. Într-o democrație, un rol definitoriu în această comunicare îl joacă presa, prin intermediul căreia se desfășoară dialogul dintre cei puțini aleși și cei mulți conduși. Jurnaliștii preiau întrebările celor mulți, le transmit celor puțini, iar răspunsurile le întorc comunității, după un dialog real cu „cei puțini”. 

La Sibiu, Astrid Fodor a pus capăt acestui joc democratic, izolându-se într-un confortabil simulacru de comunicare. Conferințele de presă - acele instrumente democratice prin care poporul ajunge să transmită întrebări, cărora aleșii să le răspundă cu propriul lor creier, nu cu instrumentele de fardat ale unei echipe de comunicare – au dispărut. Singura dată când Astrid Fodor a comunicat cu sibienii într-o conferință de presă a fost atunci când mandatul de primar i-a fost amenințat de interpretarea unor incompatibilități. Oarecum în interes personal a fost organizată acea conferință, am putea concluziona acum, având în vedere că – mai apoi – nici interviuri nu a mai acordat față în față primarul Sibiului. Cel mult prin e-mail.

După cum era de așteptat, exemplul lui Astrid Fodor a început, mai apoi, să fie preluat și de ceilalți ajunși vremelnic să decidă din funcții importante. Și Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, îi este mai comod să se ascundă după niște comunicate, decât să răspundă la întrebări într-o conferință de presă. Ce dacă obligativitatea unor astfel de conferințe este prevăzută chiar și în lege (Legea 544/2001 prevede ca cel puțin o dată pe lună să fie organizate conferințe de presă la care să poată fi puse întrebări „la liber”), cât timp chiar și reprezentantul Guvernului în teritoriu și-a dat seama că poate moțăi în funcție precum într-un bârlog propriu. Mircea Crețu, prefectul, n-a mai organizat o conferință din vremea pandemiei, când și-a dat seama că jurnaliștii locali pot pune întrebări la care nu ai întotdeauna chef să răspunzi.

Care a fost următorul pas? Întreruperea jocului democratic și în Consiliul local Sibiu, dar de această dată vizat fiind direct sibianul de rând. La propunerea primarului și urmându-i exemplu, Consiliul local și-a modificat astfel regulamentul încât dacă tu, ca sibian, vei dori să ai îndrăzneala să te adresezi aleșilor, va trebui să te înscrii cu câteva zile înainte pe o listă și să și anunți ce ai de gând să vorbești. Și nu care cumva să scoți telefonul să filmezi ori fotografiezi, că Poliția locală te va scoate afară din sală și timp de trei luni nu îți va mai da dreptul să vorbești în fața aleșilor cărora scaunul de consilier li s-a urcat la cap.

Dincolo de realizările palpabile ale mandatelor sale, prin refuzul constant de a dialoga cu presa, Astrid Fodor și-a pus semnătura pe erodarea jocului democratic la Sibiu. Un refuz care, în definitiv, trădează dezinteresul pentru menținerea unor principii și practici sănătoase din jocul democratic. Un joc în care, dacă regulile-i sunt încălcate precum mai sus am descris, intră în forță populiști cu gura mare ori tot felul de nulități, dar care au mii și zeci de mii de urmăritori pe tik-tok.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Ale

Acum 1 lună

Foarte bine puctat. Nu se poate ca asa o decizie importanta sa se ia inainte de a face o dezbatere cu propuneri pro si contra. Primaria nu mai face nimic in a manifesta interes fata de cererile cetatenilor- vezi abugetarea participativa nu sa mai pus nimic in practica de la esecul magnific al pasajului din piata Unirii. Politicienii din conducerea primarie nu mai au nici un interes fata de problemel orasului si ale cetatenilor lor.

Raspunde

John doe

Acum 1 lună

Perfect articolul, felicitari Traian! Exact asta este realitatea echipei din muzeul deghizat in primarie. Sa speram ca la anul vom scapa de toate dulapurile din primarie ;)
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Doar de noi depinde , dar la cat suntem de masochisti , am slabe sperante ca vom schimba ceva . Noua ne place dictonul "a furat dar a si facut ceva" , deci e bun.
Raspunde

Domnulx

Acum 1 lună

Subscriu
Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Nici pe vremea lui Iohanis nu era diferit ca acum. Asa ca nimic nou la primăria Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ger

Acum 1 lună

Robert Schell (násc. 18 aprilie 1968) este primarul orașului Brezoi, din nordul județului Vâlcea. Un tip carismatic, de origine germană, înregistrat în Comunitatea Sașilor din România. Un viitor candidat la Primária Sibiu? De ce nu?
Raspunde

Iesit in Piata Mare

Acum 1 lună

Pai atunci hai sa iesim toti in Piata Mare in fata primarie si sa vedem daca madam mai este atat de neinteresata...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Du-te tu, și dacă vă adunați 30, venim și noi. Da nu cred
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Proiectul e în dezbatere publică, acolo ați scris, inclusiv tu delene? Asta, să criticăm orice se face în Sibiu, dar absolut orice, că așa vă zice de la partid, și apoi să asmuțiți postacii de la fermă cu comentarii pregătite și dislike-uri, e exemplu de comunicare și jurnalism, TS și deleanu? Și vă mai mirați că primăria v-a dat eject? De ce nu dați și un exemplu despre cum se face bine, sau v-a plăcut vouă cum se face?
Raspunde

Nimic nou sub soare

Acum 1 lună

aschia nu sare departe de trunchi! - zice un proverb romanesc. Nu oare la fel de arogant a condus si cel ce parca direct in p-ta mare un seria 7 cum nu avea nici un primar din tara ? Indivizii astia, care nici macar nu-si pun problema de a da seama cuiva, trebuie adusi cu picioarele pe pamant (prin mijloace adaptate caracterului lor) si sa le fie amintit ca sunt alesi sa se puna in slujba cetateanului si nu sa fie dusmanul lor de zi cu zi. Cand s-a preocupat primaria Sibiu de ex. ultima data de sanatatea sibienilor, de a-si consuma energia in directia asta? De a creea parcuri, zone verzi si impadurite pentru sibieni?? Sunt nenumare cartiere in sibiu cu zero parcuri, zero spatii verzi, iar fodor vrea sa deturneze agenda publica prin propuneri ilegale - contra cetateanului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calator

Acum 1 lună

Nu este nimic ilegal in a inchiria un loc de parcare.
Raspunde

Livia

Acum 1 lună

Felicitări celui care a scris articolul, e la.subiect. sper sa nu se voteze proiectul de consilierii locali, măcar acum consilierii sa fie pentru cetățeni, cine a inițiat proiectul sigur nu s-a gândit la nevoile cetățenilor ci la nevoile lor

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calator

Acum 1 lună

Regulamentul este in dezbatere publica. Asta inseamna ca primaria este deconectata de cetateni ? Unde locuiti dumneavoastra domnule ? Stiti ce inseamna sa te intorci acasa in Vasile Aaron, zona Iezer, dupa ora 18 ? Inseamna sa cauti 20 de minute un loc de parcare si sa te bucuri daca gasesti unul la aproape un kilometru de casa, pe strada Stefan cel Mare. In acelasi timp, un sfert dintre masinile parcate la blocuri sunt miscate o data pe luna sau o data pe an. Sau sunt abandonate pur si simplu. Nu inteleg de ce vorbiti in numele cetatenilor din oras. Vor fi foarte multi proprietari de masini care vor inchiria un loc de parcare. Vor fi si altii, care vor intelege ca o masina implica si cheltuieli.
Raspunde

Nimeni

Acum 1 lună

Pai de ce nu folositi transportul in comun daca sunt asa probleme cu locul de parcare? Pana sa cautati un loc 20min poate aveti noroc de un autobuz daca circula in perioada aia. Ar trebui sa afle si cei din primarie cam cat trebuie sa munceasca cineva cu un salar mediu pentru a putea platii o parcare de 100lei/ luna ca sa poata astfel statul sa impoziteze si sa plateasca salarii la primari. In loc sa se rezolve problema trnsportului in comun pentru a rezolva traficul se prefera simpu: taxam tot ce prindem. Lumea nu sa renunte la masina atata timp cat nu exista alternative de transport. Masina nu este un lux ci o necesitate in Sibiu. Iar aceasta taxa este un furt si un atentat la bunastarea cetateanului. Doamne ajuta sa vina altcineva cat mai repede.
Raspunde

@Calator

Acum 1 lună

cum ramane cu sibienii din zona ta , cei peste 50 de ani, poate cei care isi misca masina o data la 2 saptamani? ei au mai putine drepturi ca tine? ei n-au abilitati digitale (sa aplice pentru parcare pe principiul primul venit primul servit), si traiesc din pensia medie - de mizerie. Tu vei fi printre primii care vor zice DA si vor se vor subjuga jafului pe fata practicat de primarie si apoi ei au sa parcheze la peste 1 km de casa. Tu ai sa fii fericit si ei isi vor cara cumparaturile de la 1,5 km - asta la 60 -70 de ani. E bine asa ? O sa fii fericit ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Doar pentru că nu organizează conferințe de presă nu înseamnă că a deconectat administrația de cetățeni ci doar că nu mai consideră presa un instrument necesar în comunicarea cu cetățenii. E greu pentru TS să accepte asta, dar e realitatea. Au trecut demult vremurile în care presa intermedia relația dintre administrație și cetățean, acum s- a trecut la o relație directă, chiar dacă nu funcționează întotdeauna. Cei de la TS sunt supi că nu mai trece informația pe la ei, să se simtă și ei utili și importanți.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Regulamentul e în dezbatere publica, dar sunt convins ca nu vor fi nici 1% interesați de el. Ts are posibilitatea sa ceara numărul celor care depun "sugestii" la primărie în perioada asta. De preț nu mai vorbim, 100 de lei, în condițiile în care în parcarea supraetajata e 60 de lei și în restul tarii nu depășește 50lei.
Raspunde

VP

Acum 1 lună

Felicitari celui care a scris acest articol! Nu se poate ca o femeie pensionara sa joace rolul de Primar al Sibiului manipulata indeaproape de Johanis.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 lună

Aia cu stadionul e noaptea mintii. Daca se construia la margine nu ar fi venit atata lume pe jos, ar fi trebuit sa ia masina sau mijloace de transport in comun. Plus ca ar fi costat mai mult, pentru ca oricum trebuia sa ai cheltuieli si cu ce urma sa faci cu stadionul vechi.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Haideti sa facem asa: o campanie online - petitie, prin care sa ne angajam sa NU SOLICITAM NICI UNUL DINTRE SEMNATARI loc de parcare platit. Sa vedem atunci ce se intampla (functie de numarul de semnatari), poate dispare din fasa inteligentul proiect!
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 lună

Am citit toate articolele pe aceasta tema. Si comentarile. Dar....cred ca si dvs, redactia,sunteti de vina. Parerea mea. Cind s-au subdimensionat parcarile,incepind cu cele din centru, numai de bine. Ati vrut cu biciclete, v-au dat piste. Si va mai da. Ati vrut pietonala in centru. Dar nu vreti in cartierul sau pe strada unde locuiti. Ghinion! O sa va dea ! Toate astea au un cost: lipsa loc parcare(100 ron pe luna acum,300 la anul tot aia e! ) nu mai filmezi la sedinte de consiliu, nu mai ai subiecte. Ce dezbateri publice? Iau decizii, dupa aceea,cica, dezbateri. Dupa atitea comentarii pe aceasta tema cite vad , eu cred ca e timpul ca voi, jurnalistii sa nu lasati acest subiect al parcarilor sa dispara. Noi, automobilistii suntem alaturi de biciclisti ! Voi biciclistii de partea cui sunteti?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus