Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Gratis cu trenul în Europa. Experiența unui student ULBS care a vizitat Belgia, Olanda și Franța după ce a călătorit fără bani

Gratis cu trenul în Europa. Experiența unui student ULBS care a vizitat Belgia, Olanda și Franța după ce a călătorit fără bani

Axel Donuțiu, de loc din Satu Mare, dar student la Drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu  a călătorit în acest an prin mai multe state europene, cu trenul, gratuit. A ”făcut cinste” Uniunea Europeană, printr-un proiect destinat tinerilor, scrie Scena 9.

Tinerii de 18 ani pot să pornească în călătoria vieții lor, cu trenul, gratuit, prin Europa. Plătește Uniunea Europeană, care a lansat acum cinci ani DiscoverEU, parte din programul de schimburi educaționale Erasmus.

Din 2018, au călătorit deja aproape 213.000 de tineri, din care 72% au fost prima dată cu trenul în afara țării. O altă premieră pentru mulți a fost că au călătorit pentru prima oară fără părinți.

Începând cu 4 octombrie se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru programul DiscoverEU prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit cu trenul prin Europa până la 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025. Înscrierile se încheie pe 18 octombrie.

Tinerii primesc un permis de călătorie care poate fi folosit timp de o lună și un card cu reduceri pentru intrări la muzee sau evenimente culturale.

Călătoria lui Axel Donuțiu a cuprins trei țări: Belgia, Olanda și Franța, trecând prin cinci orașe: Antwerpen, Bruxelles, Amsterdam, Haga și Paris.

”Planul meu era să stau la rude, economisind astfel niște bani pe care i-aș fi dat pe hoteluri și hosteluri. Am făcut un traseu care să aibă locurile în care aș putea sta. Biletele le-am cumpărat din timp pentru că altfel riscam să rămân fără locuri în tren și ajungeam să stau în picioare, iar un drum de 8 ore de la Frankfurt până la Viena nu e foarte plăcut de parcurs stând în picioare.

Eu mi-am rezervat locul chiar și în trenurile în care rezervarea nu era obligatorie pentru a fi sigur că am unde să stau.

Când vine vorba de bagaje, știam că o să fiu plecat destul de mult timp, știam că o să îmi pot spăla hainele, însă nu știam de ce vreme o să dau prin vestul Europei unde ziua o începi cu caniculă, la amiază ai furtună și seara îngheți de frig.

Așa că mi-am pus în bagaj haine pentru toate condițiile meteo posibile. Desigur, am avut parte de o vreme superbă, așa că mare parte din bagaj a rămas intact. Am avut un troller mai măricel și un ghiozdan de școală. Cât despre itinerariu, urma să pornesc în 7 august de la granița României cu Ungaria, să merg până la Viena, iar de acolo să iau NightJet-ul celor de la OBB cu care am ajuns luni dimineață în gara din Bruxelles. Urma să stau o săptămână în Antwerpen, iar de acolo, fiind un oraș foarte bine conectat feroviar, să fac mici excursii de o zi în celelalte orașe. Am început cu Amsterdam, apoi Haga și în final, Bruxelles”, povestește tânărul.

A reușit să facă și o comparație între trenurile românești, cu cele statele din Vest.

”Eu am început să cochetez cu mersul cu trenul prin țară încă de când am făcut 18 ani și a trebuit să realizez câteva călătorii până la București, eu stând în județul Satu Mare. Mergând cu trenul prin țară, atât pe scaun cât și la cușetă, nu puteam să nu observ deficiențele cu care se confruntă CFR, iar după călătoria DiscoverEU deficiențele au devenit inacceptabile.

De îndată ce treci granița în Ungaria, trenul începe să prindă viteză. La plecarea din România, trenul meu spre Viena avea o întârziere de 2 ore. Până la Viena, trenul recuperase din întârziere mai mult de o oră. Viteza de rulare a trenurilor în celelalte țări este net superioară vitezei cu care merg trenurile în țara noastră. Știu că și la noi sunt segmente unde se circulă cu peste 120 de km/h, însă sunt prea puține asemenea linii în comparație cu vecina noastră Ungaria, ca să nu compar cu Belgia sau Germania.

Nu am putut să trec cu vederea nici starea trenurilor din țările prin care am trecut. Garnituri noi, curate, moderne. Prize la fiecare scaun, wifi pe tot parcursul călătoriei. Anunțuri ale șefului de tren cu privire la orice situație care apărea pe parcursul călătoriei.

Călătoria a fost mereu relaxantă și liniștită, fapt ce la noi lipsește de cele mai multe ori. Trebuie să amintesc și de calitatea personalului din trenuri și din gări. Oameni foarte veseli și zâmbitori, gata să te ajute cu orice întrebare ai avea.

Fără unii conductori nu aș fi reușit să schimb trenuri sau să știu ce se poate întâmpla dacă îmi pierd legătura. Am observat un trend de modernizare și la CFR, începând cu integrarea unei aplicații de unde poți cumpăra bilete digitale pe toate trenurile, un lucru foarte pozitiv.

Cea mai mare problemă la noi rămân însă întârzierile pe care trenurile le acumulează în fiecare zi, și acest fapt este cauzat de locomotivele învechite, vagoanele de peste 60 de ani și a șinelor care nu au fost modernizate de peste 70 de ani”, spune Axel.

 ”DiscoverEU nu ar fi fost posibil fără Uniunea Europeană. Euroscepticismul este în creștere aproape peste tot, însă sunt convins că toți cetățenii statelor membre sunt conștienți de beneficiile și garanțiile pe care Uniunea le protejează și le promovează.

Personal, îmi doresc să văd o Românie mai puternică în cadrul unei Uniuni Europene puternice. Doar împreună vom reuși să aducem pacea și stabilitatea pe continentul european”, Axel Donuțiu.

Ești eligibil în acest program dacă:

te-ai născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv);

ai completat corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere;

ești cetățean sau rezident într-una din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Școala 9 a vorbit cu trei tineri din România care au profitat deja de această oportunitate, astăzi studenți în țară sau în străinătate.

Sursa foto: Facebook / Axel Donuțiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus