Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Șeful ISJ: „Voi încuraja directorii să includă cursurile de prim ajutor în proiectul de buget. Crucea Roșie Sibiu a lansat oficial proiectul „Prim ajutor în școli”

Șeful ISJ: „Voi încuraja directorii să includă cursurile de prim ajutor în proiectul de buget. Crucea Roșie Sibiu a lansat oficial proiectul „Prim ajutor în școli”

„Prim ajutor în școli”, proiectul Crucii Roșii, filiala Sibiu, a fost demarat cu succes. În cadrul acestui proiect, care este finanțat de Consiliul Local Sibiu, sunt inițiați în acordarea primului ajutor aproape 200 de cadre didactice și personal nedidactic din toate unitățile de învățământ din municipiul Sibiu. Până la sfârșitul lunii martie vor fi 14 grupe, plus o grupă care nu face parte din proiect, dar a fost finanțată de doi elevi de la Lazăr care și-au donat bursele.

Raluca Morar, directorul Crucii Roșii Sibiu, a lansat astăzi, 18 octombrie, oficial, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Prim ajutor în școli”. I-au fost alături subprefectul Sebastian Șebu, cel care a reacționat printre primii la inițierea acestui proiect și care a finanțat cursul pentru două grupe de cadre didactice în luna iunie, Emilian Marius Novac, inspectorul școlar general, Daniela Muntean, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare și Alin Secetă, director al Sălii Transilvania, cei care au pus la dispoziția Crucii Roșii spațiul în care se desfășoară cursurile. De asemenea, în sală au fost prezenți cursanții celei de-a treia serii din cadrul proiectului.

„Ne bucurăm că am demarat acest proiect atât de drag nouă. În cadrul lui vor fi inițiate în primul ajutor aproximativ 200 de cadre didactice, dar și personal nedidactic din municipiul Sibiu. Acum, în sală este prezentă a treia serie de cursanți, iar până la sfârșitul lunii martie se vor finaliza cele 14 grupe de cursanți”, a spus Raluca Morar în deschiderea conferinței.

Inspectorul școlar general s-a arătat bucuros să afle că acest curs se desfășoară în condiții bune.

„Scopul nostru declarat este de a avea cât mai multe cadre didactice pregătite să ofere primul ajutor. Realizez că are un succes acest curs de prim ajutor pentru că toți colegii mei și-au dat seama de importanța acestor cunoștințe și în viața de zi cu zi, nu doar în viața profesională”, a spus Novac.

El a subliniat faptul că la finalul proiectului din acest an școlar aproape 200 de persoane vor fi apte la locul de muncă să ofere primul ajutor în caz de nevoie.

Daniela Muntean a vorbit despre dificultatea de a-i selecta pe cei din școli care să participe pentru că, deși cursul permite ca doar patru persoane din școală, s-au înscris mult mai mulți.

„A fost puțin greu să selectăm doar patru persoane pe unitatea de învățământ, dar ceea ce vreau să subliniez este faptul că deja avem un feed back excelent din partea oamenilor care au participat la acest curs. Ne-au spus că este foarte util, că trainerii sunt foarte bine pregătiți. Le place extraordinar de mult și toți cei din școli și-ar dori să participe la acest curs. Și numai de la școlile din municipiu, ci și din județ. Am avut foarte multe solicitări și de la ei, dar, din păcate, deocamdată, trebuie să ne limităm doar la cei din municipiu”, a spus Daniela Muntean.

Inspectorul a vorbit și despre concursul „Sanitarii pricepuți”, care se desfășoară de câțiva ani în colaborare cu Crucea Roșie atât la nivel locale, cât și la nivel național și prin care sunt pregătiți și elevii în acordarea primului ajutor, nu doar profesorii.

Alte trei unități care nu fac parte din proiect vor participa

Chiar dacă nu fac parte din proiect vor beneficia de acest curs trei unități de învățământ. Este vorba despre cele două unități de Educație Incluzivă, școli care se află în subordinea Consiliului Județean Sibiu și despre Palatul Copiilor.

„Această grupă este finanțată de inițiativa a doi tineri minunați, elevi ai Colegiului Gheorghe Lazăr din Sibiu, care și-au donat bursele în acest scop. Cu banii de la ei am putut finanța aceste cursuri”, a mai spus Raluca Morar.

Rodica Vâca sau „tanti Rodi” cum îi spun voluntarii Crucii Roșii este unul dintre trainerii proiectului. Prezentă la conferință a vorbit cu entuziasm despre misiunea pe care o are.

„Îmi face plăcere să țin aceste curs. Vin de două, trei ori pe lună, iar feed back-urile au fost colosale. Unul dintre profesorii din prima grupă mi-a spus așa: doamnă, eu de zece ani particip la tot felul de cursuri și este cel mai interesant. De aici plec cu ceva cunoștințe acasă”, a spus tanti Rodi.

De asemenea, tanti Rodi vorbește și despre cunoștințele cu care cei prezenți la curs pleacă acasă.

„Se începe cu asigurarea victimei la locul accidentului, cu poziția lateral stabilă atunci când un accidentat este inconștient, dar respiră, apoi resuscitare la adult, copil, bebeluș și apoi trecem la toate accidentele care se pot întâmpla: dacă are căile respiratorii obstrucționate, dacă se îneacă în apă, bazin, râu, cum oprim o hemoragie (nazală, venoasă, arterială, capilară - care este cea mai periculoasă). Dacă aven fracturi și începem de la cap, cum le pansăm. Cum pansăm la umeri, cum fixăm membrele, ce facem dacă are fractură de șold sau de bazin, dacă are fractură costală. Apoi trecem la alergii, la diabet, la degerături, la hipertermii, la hipotermii, astm, înțepăturile de insecte, căpușe, mușcăturile de animale. Practic acordarea primului ajutor în toate cazurile care se pot întâmpla”, spune tanti Rodi.

A fost finanțat de primărie cu 28.000 de lei

Crucea Roșie Sibiu a vorbit public în luna iunie despre inițierea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, a unui proiect de instruire a cadrelor didactice și a personalului administrativ în acordarea primului ajutor de bază. Ulterior proiectul a fost depus la Primăria Sibiu pentru finanțare, iar la finalul lunii august, în ședință de Consiliu s-a decis semnarea unui protocol de colaborare între Primăria Sibiu, Serviciul Școli și Crucea Roșie în vederea realizării proiectului pe perioada unui an școlar. 

Astfel, primăria a contribuit cu suma de 28.000 de lei din bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și desfășurare a proiectului. Asta înseamnă câte 2.000 de lei pe grupă, care are minim 12 participanți. 

„Recomandarea inspectoratului a fost să fie două persoane cadre didactice și două persoane din personalul nedidactic, dar, în cele din urmă, școlile decid. Am avut situații în care au fost și zece solicitări pe unitatea de învățământ și atunci am sunat direcțiunea și am negociat care dintre aceste persoane pot participa”, a spus Daniela Muntean

Proiectul de anul acesta va finaliza toate școlile din municipiu, dar se dorește o continuare a lui și în anii viitori pentru a acoperi și unitățile de învățământ din județ sau de a iniția în acordarea primului ajutor mai mult personal didactic, pentru că există cerere. În conferință s-a precizat că sunt cursanți care au cerut reevaluarea anuală, indiferent dacă va fi sau nu finanțată de cineva. Mai mult, la Școala „Radu Selejan” 34 de angajați au plătit din fonduri proprii și au făcut cursul de prim ajutor. O atitudine asemănătoare au avut și cei de la Școala I.L. Caragiale unde vor să participe cât mai multe persoane.

„Eu vreau să încurajez directorul ca atunci când lucrează la proiectul de buget al școlii să prindă și sume pentru cursuri de prim ajutor. Și atunci pe banii UAT-ului în bugetul propriu ei pot să apeleze la aceste cursuri”, a încheiat conferința inspectorul general Emilian Marius Novac.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Profu

Acum 1 lună

Ne paște un război!
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Felicitari, Crucea Rosie Sibiu pentru initiativa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus