Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Ligia Deca despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5: Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere

Ligia Deca despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5: Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, a spus Ligia Deca la Antena 1, citată de edupedu.ro.

Turnul Sfatului a publicat marți un material depre cazurile din județeul Sibiu în care elevi cu media de 1,59 sau 1,85 primesc bursă de merit. De asemenea, Sibiul mai are alte trei medii sub cinci, pe baza cărora elevii vor primi o astfel de bursă. Citește pe larg aici.

Întrebată despre situațiile apărute în țară în care elevi cu medii sub 5 iau burse de merit, Ligia Deca a recunoscut că această problemă apare dar la clasele a IX-a, din cauza faptului că elevii trebuie să intre la liceu indiferent de media obținută la Evaluarea Națională.

Ministrul Educației consideră că problema nu este faptul că elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit, ci “cum ajung copiii la clasa a 9-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere”.

Ligia Deca a mai spus că Ministerul se gândește la programe de tip remedial pentru acei copii care au performanță la Evaluarea Națională “sub un standard acceptabil”.

“Bursa este un instrument, în cazul bursei de merit, este un instrument pentru a împinge copiii să învețe mai bine. Și atunci noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi. Problemele care au apărut și care într-adevăr sunt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât cinci. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.

Dar la clasa a IX-a avem această problemă, și eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a spus Ligia Deca, potrivit sursei citate. 

În noul an școlar, 2023-2024, s-a schimbat modul de acordare al burselor de merit, în noua lege a Educației ce a intrat în vigoare în septembrie.

Acestea nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Rostogan

Acum 1 lună

Mai bine onorabila ar recunoaste ca eminentele cenusii din Minister nu s-au gandit la aceasta situatie, dar si mai bine sr recunoaste ca noua metodologie de acordare a burselor e proasta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus