Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Dumitru Oprișiu, pilotul care după 21.000 de ore de zbor, a ales să se stabilească la Cisnădioara. „Atât timp cât văd fluturi și albine nu plec, înseamnă că e aerul curat. Unde să mă duc?”

Dumitru Oprișiu, pilotul care după 21.000 de ore de zbor, a ales să se stabilească la Cisnădioara. „Atât timp cât văd fluturi și albine nu plec, înseamnă că e aerul curat. Unde să mă duc?”

21.000 de ore de zbor, o mulțime de țări și locuri văzute, dar mereu cu un singur gând în minte, acela de a se întoarce acasă, la Sibiu. Până la pensie, Dumitru Oprișiu a zburat la Qatar Lines, pe unele dintre cele mai mari avioane din lume. Cu banii strânși în toți anii de pilotaj, putea să se așeze oriunde în lume, dar a ales să revină la Sibiu și să-și facă o casă la Cisnădioara.

Povestea sa a fost făcută publică în cel de-al 12-lea episod al emisiunii lui Lucian Mândruță Dă-mi un motiv pentru care ai rămas acasă”.

La 70 de ani, Dumitru Oprișiu a ales să se bucure de pensie într-o casă pe care și-a construit-o la Cisnădioara, într-un peisaj superb, înconjurat de munți.

„Nu am văzut țară în lumea asta pe unde am umblat eu la care sfânta natură să-i fi dat ce ne-a dat nouă. Cum vedeți munții din spatele meu, cu livezi, cu câmpii, Deltă, Dunăre.

Nu m-a atras doar copilăria, m-a atras și faptul că aici a fost o comunitate germană, unde am crescut eu inițial într-un cartier al Sibiului, Turnișor îi spune acum, erau germani, am fost cu germani, cu unguri la școală. Am avut nu bonă, că nu ne permiteam să avem bonă, dar o vecină săsoaică care avea grijă de noi și de mici, de când mergeam în clasa a doua, a treia, pentru că părinții plecau devreme la serviciu, ne-au învățat cu rigoarea germană, la ora asta vă treziți, vă spălați cu apă rece, acum faceți lecția”.

„Suntem o comunitate foarte eterogenă, suntem 11 naționalități care locuiesc aici”

În cadrul emisiunii, Dumitru spune că întotdeauna și-a dorit să se stabilească acasă. A zburat prin atât de multe locuri, dar rădăcinile l-au atras din ce în ce mai mult la locul natal.

„Ce m-a atras în zona Cisnădioarei, faptul că, v-am povestit, de mic copil am umblat și întotdeauna mi-am dorit să mă stabilesc aici. E frumos, este tentant când te duci să vezi tot ce e afară, lumea asta pe unde am umblat. Toți zic, mă duc în Thailanda, mă duc în Singapore, mă duc în Filipine. Știm ce ne tentează acolo, dar oare te poți integra cu totul acolo? Obiceiurilor, culturii, relațiilor între oameni?

Aici, suntem o comunitate foarte eterogenă, suntem 11 naționalități care locuiesc aici, avem și australieni, și nemți, austrieci, italieni, maltezi”, a mai spus Dumitru în cadrul emisiunii realizată de Lucian Mândruță.

„Atât timp cât văd fluturi și albine nu plec, înseamnă că e aerul curat. Unde să mă duc?”

Terenul pe care și-a construit casa l-a dobândit în anul 95, iar casa a construit-o în anul 2016. 

„Mai zbor, e aici aeroclubul unde zbor, e atât de frumos cu o tărtăreță mică care ai impresia că stă pe loc, zboară cu 120-130, să privești totul de sus, închipuiți-vă cam ce peisaj, ce priveliște ai stând undeva la 200-300 de metri deasupra munților. În ultimii ani făceam cam 800 de ore, dacă le înmulțim cu o medie de 800 de kilometri, făceam 640.000 de kilometri pe an.

Atât timp cât văd fluturi și albine nu plec, înseamnă că e aerul curat. Unde să mă duc?”, și-a încheiat Dumitru povestea.

Foto: Captură video Lucian Mânduță/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ovidiu Oanta

Acum 4 săptămâni

Felicitari lui. Este de apreciat
Raspunde

M M

Acum 4 săptămâni

Un bun început Dimitri !
Raspunde

VP

Acum 4 săptămâni

Un OM minunat…
Raspunde

Laurentiu

Acum 3 săptămâni

Felicitări jurnalistei și domnului Dumitriu! Mai rar un articol cu atâta bun simț. Mulțumim pentru articol într-o lume atât de divizată și negativistă.
Raspunde

Ion

Acum 3 săptămâni

Un om deosebit, am băut cea mai bună cafea în zilele cât i-am instalat ferestrele.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus