Impactul protestului angajaților de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu dă primele semne. Cei care au cel mai mult de suferit sunt sibienii care nu mai au de șapte zile acces direct la serviciile instituției. Medicii de familie s-au lovit de lipsa tipizatelor și de imposibilitatea de a scrie trimiteri pentru pacienți. Dacă protestul va continua lucrurile se pot agrava. Farmaciile nu vor mai avea unde să raporteze rețetele, personalul Spitalului Județean nu-și va mai lua salariul și nu se vor mai face deconturi.
O sibiancă are programare la o investigație imagistică, decontată prin Casa de Asigurări și spune că are nevoie de emiterea unui bilet de trimitere de către medicul de familie. Povestește că medicul de familie nu i-a putut da documentul întrucât nu mai are tipizate, deși le-a comandat și achitat la CJAS Sibiu, instituție ai cărei angajați se află de zile bune în protest.
„Înțeleg și regret că au salariile mici, este dreptul lor să protesteze, însă acțiunea lor se răsfrânge direct asupra sibienilor aflați în diferite suferințe. Noi, oamenii simpli, chiar nu îi putem ajuta să le fie majorate salariile, dar ei ne pot ajuta, prin reluarea activității, să avem acces la servicii medicale decontate”, spune sibianca.
Un medic de familie semnalează o altfel de situație. „Eu am avut un pacient cu un card care nu mergea nici deblocat. Apărea eroare. Am sunat vineri, au spus să mă duc luni cu cardul. Am mers luni la sediu, dar mi-au spus că sunt în protest și nu m-au ajutat. Pacientul în cauză avea urgență, fiind internat în spital”, spune medicul de familie.
Un altul spune că pacienții cu adeverințe expirate și carduri pierdute nu au putut fi ajutați.
„Pacienții cu adeverințe expirate și carduri pierdute nu au fost rezolvați. Le-am dat rețete și concedii. Probabil voi plăti la viitorul control și nu îmi vor fi plătite serviciile și consultațiile”, spune un alt medic de familie.
Medicii de familie nu pot da trimiteri
Reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie spun că cea mai mare problemă este lipsa tipizatelor.
„Situațiile apărute până acum și semnalate de colegi sunt legate de tipizate. Dacă nu sunt tipizate nu se pot elibera formulare pentru serviciile de specialitate sau pentru investigațiile în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (trimiteri n.r.). O altă situație este atunci când un pacient apare în sistem ca neasigurat și el este asigurat. Cei de la CJAS aveau posibilitatea de a opera și de a rezolva cazul, dar acum sunt în protest. De asemenea pot fi întâmpinate greutăți și la pacienții care au probleme cu cardul de sănătate, l-au pierdut sau le-a expirat adeverința care este valabilă 60 de zile. Dacă nu au cardul de sănătate medicul nu poate acorda consultația”, spune Dr. Mihaela Stan, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Sibiu.
Mai mulți medici de familie din Sibiu spun că nu au primit aceste tipizate, deși le-au cerut. Motivul a fost: „suntem în protest.”
Farmaciile pot ajunge să nu aibă cui trimite rapoartele lunare
Farmaciștii spun că în momentul de față nu există un impact direct, dar dacă protestul angajaților de la CJAS continuă situația s-ar putea schimba.
„Momentan nu putem vorbi despre un impact direct asupra farmaciilor având în vedere că relațiile contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate prevăd o raportare care are loc undeva la începutul lunii. Însă, dacă protestul lor continuă este posibil să apară anumite situații cu privire la raportarea care se face cu privire la rețetele eliberate în fiecare lună. Acestea se depun la începutul lunii următoare. Asta este o relație directă. De asemenea, probleme pot apărea în cazul situațiilor neașteptate în care ar trebui un răspuns direct al Casei de Asigurări și nu l-am primi. Atunci sigur că lucrurile ar putea deveni problematice dacă nu primim răspunsuri rapide. Farmaciile de lângă Casa de Asigurări au mai semnalat nemulțumiri ale pacienților care nu au un acces direct la servicii”, spune Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu.
Angajații Spitalului Județean ar putea rămâne fără salarii
Reprezentanții Spitalului Județean Sibiu spun că deocamdată au găsit soluții pentru fondurile pe care Casa le virează lunar, dar dacă protestul continuă, ar putea exista un risc în ceea ce privește plata salariilor la timp.
„Orice nerespectare a unui contract poate produce efecte de natură economică. Casa de Sănătate virează către spital fonduri de mai multe ori într-o lună, în funcție de serviciile contractate. Momentan, în ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare avem soluții dar, dacă situația/protestul va continua, există riscul de a întârzia plata salariilor angajaților. Sperăm să se găsească soluții pentru a nu ajunge la o astfel de situație”, spune pentru Turnul Sfatului Dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean din Sibiu.
Vă reamintim că, în data de 2 noiembrie toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, fie că sunt membri de sindicat sau nu, au început un protest pe termen nedeterminat. Funcționarii Casei nu mai răspund fizic solicitărilor sibienilor, ci doar online sau telefonic. De marți, 7 noiembrie aceștia au început să iasă și în stradă, în fața instituției, timp de două ore, de asemenea în semn de protest. Cea mai importantă nemulțumire are legătură cu faptul că salariile acestor angajați nu au mai crescut din anul 2018, în timp ce volumul de muncă a fost tot mai mare.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: angajati spitalul judetean sib , salarii angajati , impact protest cas sibiu , protest cas , medici de familie sibiu , Spitalul Județean
Vizualizari: 11332
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 2 ore
Asa ceva...
Acum 3 ore
Carcotel
Acum 3 ore
Carcotel
Acum 3 ore
Bebe