Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Proiect de 8.000 de lei la Școala Gimnazială Porumbacu de Jos. Elevii au explorat munții, au curățat mediul înconjurător și au fost în excursii

Proiect de 8.000 de lei la Școala Gimnazială Porumbacu de Jos. Elevii au explorat munții, au curățat mediul înconjurător și au fost în excursii

A doua ediție a proiectului școlar interdisciplinar „Educație prin joc, mișcare și ecologizare pentru elevii Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos” s-a desfășurat prin continuarea și îmbunătățirea activităților educative organizate la nivelul celor două cercuri extrașcolare existente: „Viața în natură” și „Eco-Școala”, inițiate în prima ediție a proiectului și coordonate de cadre didactice ale școlii, care au proiectat obiective centrate pe dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor din ciclul gimnazial. 

Obiectivul central al proiectului a vizat implicarea unui grup țintă de 40 de elevi, la activități care să le dezvolte abilități de adaptare la un stil de viață sănătos, prin desfășurarea unor activități în natură.

Primele activități ale cercurilor școlare „Viața în natură” și „Eco-școala” s-au conturat prin reconstituirea grupului de lucru format din directorul Răzvan Popa, în calitate de coordonator și profesorii Nicoleta Neagu, Marian Bordean, Andreea Cotoară, Rebeca Lăcătuș și profesor pentru învățământul primar Monica Stoica. A urmat apoi promovarea obiectivelor și activităților cercului și selectarea celor 20 de elevi înscriși la activități.

Deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a proiectului a fost la începutul verii, pe 26 iunie, odată cu inițierea cercului tematic „Viața în natură”. Au fost prezenți elevii școlii, cadrele didactice implicate, reprezentanți din partea Primăriei Porumbacu de Jos și a Consiliului Județean Sibiu.

În prima activitate a proiectului elevii și cadrele didactice coordonatoare, profesor Răzvan Popa și profesor Rebeca Lăcătuș, au pornit spre Munții Șureanu, au descoperit Capitala Daciei, Sarmisegetusa Regia, au călătorit prin Țara Hațegului și au „cucerit” Cetatea Devei. De asemenea, elevii au explorat Valea Glaciară Bâlea, au parcurs cu voioșie Transfăgărășanul și au studiat, pas cu pas, etajele de vegetație de la câmpie și până la golul alpin din zona Lacului Bâlea, sub atenta indrumare a cadrului didactic Andreea Cotoară.

Săptămâna drumeției în natură s-a încheiat printr-o expediție în Zona Hârtibaciului, care a încântat micii participanți prin frumusețe, dar și prin unicitatea unei plimbări cu mocănița pe linia Cornățel – Hosman. Drept recompensă pentru participarea la activități, elevii înscriși, coordonați de profesor Răzvan Popa și Marian Bordean, au fost premiați prin participarea la o tabără tematică de două zile desfășurată în spațiul verde și al Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos.

În cadrul acestei activități denumite „Școala de Tabară”, copiii s-au implicat în cadrul unor activități sportive, au învățat să se gospodărească și să se adapteze la viața în natură, ridicând propriile corturi, achiziționate din fondurile asigurate prin proiect la prima ediție și au adunat lemne pentu focul de tabără și pentru mâncarea delicioasă de cartofi gătită la ceaun degustată în timpul vizionării filmelor rulate la mini-cinematograful în aer liber organizat sub teiul secular, simbol al școlii. 

Cercul extrașcolar „Eco-Școala” desfășurat în perioada 10 octomnbrie - 10 noiembrie a avut ca obiectiv general realizarea unor activități care s-au adresat unui grup țintă de 20 de elevi încurajați să participe la viața comunității din care fac parte, prin ore aplicative în natură, prin ecologizarea mediului înconjurător, prin creearea unei clase în natura și achiziționarea unei sere necesară pentru activitățile practice de însămânțare și plantare de flori sau arbuști pentru curtea școlii.

Organizatorii proiectului împreună cu elevii au stabilit și planificat principalele activități specifice: două zile de ecologizare, două zile de plantare de puieți de arbori în curtea școlii și în zona montană deținută de Ocolul Silvic Avrig - parteneri în proiect, două zile de excursie tematică într-un parc național din țară și o zi dedicată atât raportului și promovării finale a activităților, cât și premierii elevilor participanți.

Elevii înscriși la cercul interdisciplinar, au participat în perioada 20 octombrie - 5 noiembrie la activități comunitare de ecologizare a spațiului școlar – curtea școlii / spațiul verde, a străzilor adiacente și a albiei răului Porumbacu. Cu mic, cu mare au făcut un efort și au redat naturii curățenia de care are nevoie pentru a se păstra sănătoasă.

Au urmat două zile de activități de plantare de puieți de arbori în spațiul verde al curții școlii și în zona forestieră a Ocolului Silvic Avrig. Elevii au plantat  puieți de molid sau de brad și au vizitat zona forestieră a plantării din prima ediție a proiectului. În mod experimental și unic la nivel județ, s-a achiziționat și o seră care va fi folosită pentru orele de curs, respectiv cu rol de pepinieră pentru viitoare activități de plantare și reîmpădurire.

Elevii cercului au fost premiați pentru hărnicia și implicarea lor, prin participarea la excursia destinată vizitării unui Parc Național, desfășurată pe două zile, în perioada 5-6 noiembrie 2023. Au fost însoțiți de Răzvan Popa, Nicoleta Neagu, Andreea Cotoară și Monica Stoica. Elevii  au vizitat Salina Praid, Lacul Roșu, au traversat Cheile Bicazului, au survolat de la înălțime, cu telegondola,  frumoșul oraș Piatra Neamț, au explorat din vaporaș, Lacul Bicaz  și Parcul Național Ceahlău, l-au redescoperit pe marele nostru povestitor Ion Creangă, vizitând Ansamblul Muzeal Humulești și au „asediat” Cetatea Neamț, descoperindu-i unicitatea și valoarea culturală.

Activitățile proiectate au asigurat atingerea obiectivelor principale ale proiectului educativ prin implicarea activă și conștientă a copiilor la educație prin joc, mișcare și ecologizare.

Școala Gimnazială Porumbacu de Jos a asigurat suma de 1000 lei (12%) din suma totală a proiectului  de 8.000 lei,  necesară desfășurării activităților planificate în cadrul celor două cercuri extrașcolare interdisciplinare (88 % din suma totală, respectiv 7.000 lei, fiind asigurați de Consiliul Județean Sibiu, cofinanțator în cadrul proiectului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus