Consiliul Județean Sibiu are nevoie, până la finele acestui an, de 25 de milioane de lei pentru a cofinanța proiectul de achiziție a 237.000 de recipiente pentru deșeuri. Pentru că nu dispune de suficiente lichidități, conducerea CJ Sibiu propune ca fondurile necesare să fie luate tot de la BCR, prin majorarea creditului de 70 de milioane de lei accesat acum doi ani.
Contractul de furnizare a recipientelor pentru deșeuri – pe care CJ Sibiu îl invocă drept motiv de suplimentare a creditelor accesate – a fost atribuit la începutul acestei luni, mai precis pe 5 noiembrie 2023. Are o valoare de 55,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, și a fost încredințat asocierii Europlast România – Triplast România, în urma unei licitații ale cărei contestații s-au încheiat în fața judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia.
„Pentru asigurarea lichidităților financiare necesare implementării cu succes a tuturor proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana și a căror perioada de implementare se finalizează la data de 31 decembrie 2023, este necesară atragerea de noi surse de finanțare cu o valoare estimată de 25.000.000 lei. Fondurile vor avea ca destinație asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării și/sau plății cheltuielilor neeligibile inclusiv TVA asociate proiectului «Recipiente de colectare a deșeurilor» aferente obiectivului «Investiții Complementare Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor în Județul Sibiu»”, se arată în referatul de aprobare care însoțește proiectul de hotărâre elaborat pentru aprobarea creșterii împrumuturilor.
Din cauza timpului scurt rămas până la finele anului, până când proiectele din fonduri europene trebuie încheiate, conducerea CJ Sibiu solicită consilierilor județeni permisiunea de a nu mai derula o licitație credit, ci de a suplimenta contractul de credit încheiat în vara anului trecut. Este vorba de creditul de 70 de milioane de lei, accesat de la BCR în iunie 2022, în urma unei licitații.
„Reprezentanții BCR au transmis oferta indicativă nr. 1197/14.11.2023, prin care și-au manifestat disponibilitatea de a suplimenta contractul de credit cu suma de 25.000.000 lei, încheiat cu B.C.R. S.A, în aceleași condiții de preț (dobânda Robor 6M + 0,63% și un comision de acordare de 0,1% flat aplicat la suma suplimentată) și cu majorarea cu un an a maturității împrumutului, până la data de 04.07.2035”, se mai arată în referatul de aprobare citat.
Proiectul de hotărâre referitor la extinderea creditului a fost puse pe ordinea de zi a ședinței CJ Sibiu programată în cursul zilei de marți. Iar pentru că liberalii dețin majoritatea absolută în forul deliberativ județean, proiectul urmează să fie aprobat fără emoții.
Gradul de îndatorare trece de 20%
În decembrie 2021, când consilierii județeni aprobau creditul inițial de 70 de milioane de lei, conducerea CJ Sibiu arăta că gradul maxim de îndatorare al bugetului județului va fi de aproximativ 15,61%.
Acum, reprezentanții CJ Sibiu calculează că, în scenariul creșterii împrumutului de la BCR la 95 de milioane de lei, gradul maxim de îndatorare va fi atins peste aproximativ trei ani – aproximativ 21,11%. Asta în condițiile în care legislația în vigoare permite autorităților locale să îndatoreze bugetul local până la rate de cel mult 30% din veniturile proprii.
Altfel spus, în 2027, județul Sibiu ar trebui să plătească rate de 26,3 milioane de lei. Sursa datelor: proiect de hotărâre CJ Sibiu
Pe lângă creditul de 70 de milioane de lei accesat în 2022 de la BCR, județul Sibiu mai are în derulare creditul de 70 de milioane de lei accesat pentru prima modernizare a Aeroportului internațional Sibiu și este garant în creditul de 42 de milioane de lei, accesat anul trecut de către Aeroport pentru a cofinanța actualele lucrări de extindere și modernizare.
Plus un fond de risc
Legat de creditul pe care CJ Sibiu îl garantează pentru Aeroportul sibian, tot pe ordinea de zi a ședinței programată în cursul zilei de marți a fost introdus un proiect pentru constituirea unui fond de risc. Acest fond este impus de legislația în vigoare și trebuie să conțină o valoare dublă a celei mai mari rate care trebuie plătită în cadrul împrumutului Aeroportului. Iar cea mai mare rată este estimată a fi cea din iulie 2031, în sumă de 561.502,22 lei.
„Fondul de risc astfel calculat este în valoare de 1.123.004,44 lei, rezultând un comision de risc de 2,67 %, aplicabil valorii totale a împrumutului garantat de 42.060.091,65 lei. Fondul de risc în valoare de 1.123.004,44 lei se va constitui în termen de 36 luni (s-a avut în vedere perioada de grație aferentă împrumutului garantat de 36 de luni), prin alimentarea contului dedicat începând cu luna decembrie 2022, în rate lunare, din care primele 12 de rate în sumă de 26.402,00 lei lunar au fost constituite și încasate, următoarele 23 rate vor fi constituite în cuantum de 33.590 lei începând cu luna decembrie 2023, iar ultima rată va fi constituită la nivelul sumei de 33.610,44 lei”, se arată în proiectul de hotărâre referitor la acest fond de risc.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: credit 25 de milioane de lei , credit 70 de milioane , judetul sibiu urgent nevoie mi , CJ Sibiu , județul Sibiu
Vizualizari: 2376
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Till Eulenspiegel
Acum 11 ore
Vecerdea s
Acum 11 ore
Gogu
Acum 12 ore
Aaa
Acum 12 ore
Ciobrânzan Dann